De Pro League kent rommelige dagen. Overigens is CEO Pierre François vertrokken, hebben Louwagie en Venanzi (tijdelijk) het schip verlaten, nemen Mannaert en Vandenhaute (tijdelijk) het roer over, en dat in rommelige dagen van racismesensibilisering, sociale belastingen en de nog steeds op de achtergrond sluipende BeNeliga. Met het tijdelijke karakter van deze stoelendans spat de zware hoop op een ‘neutrale’ leidinggevende nog maar eens uit elkaar. Gewoon om alle bovengenoemde zooi op te lossen. Mannaert-Vandenhaute wordt hopelijk een no bullshit-aanpak die sterke standpunten durft innemen, zodat Romelu Lukaku hen niet hoeft terecht te wijzen op sociale media.
Achter dat optreden van Lukaku stond ik trouwens volledig achter. “F*ck jullie met jullie hashtags, onderneem nu eens echt actie!” klonk het naar aanleiding van Kompany’s getuigenis over racisme na Club Brugge-Anderlecht. Ik houd wel van zo’n ongecensureerde figuren, die gewoon zeggen waar het op staat en waar iedereen naar luistert door hun mythische status. Daar moet de Pro League naar streven, al zullen Mannaert en Vandenhaute nog moeten groeien in hun mythische waardigheid.
KV Mechelen-trainer Wouter Vrancken liet zich gisteren ook geen woorden in de mond leggen. Hij vertelde waarom Malinwa niet naar Leuven was afgezakt afgelopen weekend. “We hadden maar 7 fitte spelers over, dát was de echte reden,” aldus Vrancken. Hij geeft ons een blik in een corona-uitbraak. Spelers komen misschien uit quarantaine, maar zijn daarom niet meteen inzetbaar door vermoeidheid of zelfs blessures die veroorzaakt zijn door covid. Zeker in de intensieve aanloop naar wedstrijden is dat niet haalbaar voor topsporters. Het is simpel: geen enkel protocol is voldoende in functie van de menselijke gezondheid. Enkel grijze muizen van de kalendercommissie kicken op zo’n reglementen, proper uitgelijnd in Calibri 12. Mechelen stevent nu af op een forfaitnederlaag tegen Oud-Heverlee Leuven. Elk gevoel van onrechtvaardigheid is daarbij op z’n plaats.
Zowel de clubs als de Pro League moeten nu in de eerste plaats bezorgd zijn om de spelers in plaats van de kalenders. Ik snap dat iedereen de chaos, zoals Burnley die zes matchen achter staan, wil vermijden. Gewoonweg omdat strak beregelde play offs de reguliere competitie kapot wurgen. Het Belgisch voetbal heeft de laatste jaren al genoeg rommel op hun conto geschreven, maar een dode is iets wat er echt niet bij kan.

Advertentie