Met vijf uitgezonden spelers behoort Standard tot de hofleveranciers van de Afrika Cup. Selim Amallah (Marokko), Collins Fai (thuisland Kameroen), Hamza Rafia (Tunesië), Moussa Sissako (Mali) en Abdoul Tapsoba (Burkina Faso) zijn allemaal aanwezig op het toernooi. Vier van hen – ei zo na alle vijf – zullen hun opwachting maken in de kwartfinales.

Spelers missen tijdens het seizoen is geen pretje, maar marktwaardegewijs lijkt de Afrika Cup Standard geen windeieren te leggen. Vooral Selim Amallah ziet de buitenlandse interesse ongetwijfeld zienderogen toenemen. De Marokkaan is al een heel toernooi belangrijk voor zijn team en wist zijn goede prestaties al te bekronen met een doelpunt en twee assists.

Marokko won groep C met 7 op 9 en zette gisteren Malawi opzij met 2-1. De verrassende 0-1 – een absolute wereldgoal – bezorgde Hakimi en co wat stress, maar mede dankzij een knappe assist van Amallah slaagden ze er uiteindelijk toch in om de dominante belegering van het Malawische doel om te zetten in voldoende treffers. In de kwartfinale wacht Egypte, een absolute Noord-Afrikaanse topaffiche dus.

Ook Kameroen behaalde 7 punten in de groepsfase en in de achtste finale gingen de Comoren voor de bijl. Collins Fai, ondanks zijn postuur een grote man in het land dankzij zijn statuut als Afrika Cup-winnaar, stond telkens in de basis. De rechtsachter doet het voorlopig meer dan behoorlijk, hij voegt veel grinta toe aan het spel van het thuisland en liet tegen Ethiopië twee assists noteren. Daardoor staat hij samen met onder meer Amallah aan de leiding van het assistklassement. Zaterdag geeft Kameroen het verrassende Gambia van Tom Saintfiet partij, bij een zege zit er potentieel een duel in tegen Selim Amallah.

Wie elkaar al in de ogen kijken in de kwartfinales, zijn Abdoul Tapsoba en Hamza Rafia. Het Burkina Faso van Tapsoba versloeg Gabon na strafschoppen, Tunesië zorgde voor een stevige verrassing door Nigeria naar huis te sturen (0-1). De aalvlugge Tapsoba heeft er twee basisplaatsen en een invalbeurt opzitten, Rafia knokte zich tijdens het toernooi in de basis: op speeldag één kwam hij niet van de bank, nadien viel hij 19 minuten in en in de derde wedstrijd mocht hij zich bewijzen vanaf het eerste fluitsignaal. Ondanks de nederlaag tegen Gambia presteerde hij toen uitstekend, hij was veruit de beste man bij Tunesië, met als resultaat ook een basisstek tegen de Nigerianen.

De vijfde en laatste Rouche op de Afrika Cup is centrale verdediger Moussa Sissako. Hij fungeert vooral als back-up, maar mocht in de derde wedstrijd van Mali toch al eens proeven van het toernooi. Zijn invalbeurt van circa 30 minuten leverde veel lof aan zijn adres op. In de achtste finale kwam hij niet in actie, Mali ging nipt ten onder tegen Equatoriaal-Guinea na een razend spannende strafschoppenserie volgend op een brilscore. Hij is dus de enige Standard-speler die huiswaarts keert.

Advertentie