De uitleenbeurt van João Klauss de Mello (24) bij Standard wordt met vijf maanden ingekort. De Braziliaanse spits van Hoffenheim wordt tot het einde van het seizoen uitgeleend aan STVV, dat nog op zoek was naar een spits na het vertrek van Yuma Suzuki. Ook centrale verdediger Ameen Al-Dakhil verlaat Standard voor Sint-Truiden.

Dossier Edmilson

Enkele seizoenen geleden vond het Standard-bestuur bij de transfer van Junior Edmilson naar Qatar een achterpoortje in de betaling van het doorverkooppercentage aan STVV. De Truienaren zagen een stevige geldsom door de neus geboord en dienden klacht in. Het dossier sleept al jaren aan en Standard vreest een FIFA-transferban van één of twee transferperiodes. Met deze transfers proberen de clubs de zaak in der minne te regelen.

STVV krijgt €700.000 korting en een verlaging van het doorverkooppercentage met 10% in de deal rond Ameen Al-Dakhil. Bij de transfer van Klauss is het nog niet helemaal duidelijk wie het loon van de spits voor zijn rekening zal nemen.

Al-Dakhil

De in Bagdad geboren verdediger (19) kreeg begin dit seizoen het vertrouwen van Mbaye Leye, die Noë Dussenne telkens uit de wedstrijdkern weerde. Sinds Luka Elsner aan het Luikse roer staat, is de sobere Al-Dakhil de vierde centrale verdediger in de pikorde.

Sint-Truiden betaalt 500.000 euro aan Standard, dat 20% van een eventuele toekomstige transfersom zal innen. Coach Bernd Hollerbach beschikte reeds over relatief veel centrale verdedigers, maar Dimitri Lavalée werd al doorgeschoven naar het middenveld en Junior Pius is – zacht uitgedrukt – geen onbesproken blad op Stayen.

Al-Dakhil, woonachtig in de Sint-Truidense regio, maakt dus een grote kans op een basisplaats bij STVV, terwijl hij met de terugkeer van Moussa Sissako van de Afrika Cup terug naar de Luikse tribune zou verwezen worden. Standard kon zich vinden in deze deal omdat het met Nathan Ngoy en Lucas Noubi nog enkele veelbelovende jeugdspelers heeft die centraal achterin kunnen postvatten.

Klauss

João Klauss begon in het voorjaar van 2021 beresterk aan zijn Standardcarrière, het was meteen duidelijk dat de nieuwe aanvalsleider gevonden was. Na een blessure begon het echter wat minder te draaien voor de hardwerkende spits, en dit seizoen leed hij enorm onder de zwakke collectieve prestaties van zijn ploeg.

Met 9 doelpunten en 10 assists in 47 wedstrijden waren de statistieken van Klauss het afgelopen jaar niet rampzalig, maar door het verval in zijn prestaties besloot Standard Renaud Emond terug te halen als eerste spits. Die scoorde al tweemaal in zijn eerste vier wedstrijden, maar profiteert allicht van de stappen die het team van Elsner tijdens de winterpauze heeft gezet. Ter illustratie: Klauss moest het dit seizoen in de Pro League doen met gemiddeld 0,21 expected goals per wedstrijd, terwijl Emond op bezoek bij Eupen aan 0,67 kwam.

STVV trok eerder deze winter al Alessandro Russo en Shinji Kagawa aan. Wat Standard betreft, kunnen we nog meegeven dat grootverdiener Maxime Lestienne zeer waarschijnlijk in Singapore zal tekenen voor het sluiten van de markt (dat is pas eind maart in Singapore). Olivier Dumont, geboren op dezelfde dag als Al-Dakhil en ook gedebuteerd op de openingsspeeldag, zou overigens eveneens de overstap van Standard naar STVV kunnen maken.

Advertentie