Hiep, hiep, hoera, onze geliefde hoofdredacteur is jarig. Ik wens hem oprecht meer sportieve successen met zijn club Standard Luik toe. Verjaren na zo’n gekke transfermaand geeft toch wat perspectief. Standard is dit seizoen opnieuw zijn teleurstellende zelve en bracht met cultspelers als Gilles Dewaele en Joachim Van Damme pit in de kleedkamer. SOS-transfers: transfers in noodgevallen. Dat laatste kan je Standard wel noemen.
Miljoenen gingen heen en weer zonder al te veel verwachtingen in te lossen. Neem nu Newcastle. Door de overname van een publieke investeringsmaatschappij uit Saudi-Arabië zijn the Magpies een van de rijkste clubs op de planeet. Fans vierden de zielsverkoop op de trappen van het stadion. Ze zagen glorieuze schijnherinneringen Alan Shearer voor hun ogen, want die gekke sjeiks zouden Newcastle terug groots maken. Daartegenover staat de harde realiteit van een degradatieplek in de Premier League én 93 miljoen pond aan magere namen. Zeg maar SOS-transfers in oude kranten verpakt. Enkel zwevende supporters zullen bij Chris Wood denken aan Shearer. Totdat ze met hun sjeiks in de Championship zitten.
Ook de saga rond Pierre-Emerick Aubameyang getuigt van tegengestelde verwachtingen en ruziënde managers. Zijn transfer van Arsenal naar Barcelona is niet eens officieel bevestigd. Dat komt door de louche constructie: Barcelona neemt het monstercontract Aubameyang gratis over door een ruildeal van anderhalf jaar, tot zijn contract bij Arsenal afloopt. Alleen was het salaris nog een obstakel, waardoor de onderhandelingen met horten en stoten verder kabbelden. Ondertussen heeft de Gabonees al meegetraind in Catalonië en zijn de maatpaklullen in Camp Nou elke cent aan het omdraaien om zijn flink gesnoeide salaris te kunnen betalen. Maar Mikel Arteta blijft met maar twee spitsen achter in Londen. SOS, SOS, … En allemaal omdat Arteta zijn spits niet kon luchten.
Januari biedt tevens voor individuele spelers de mogelijkheid om nog iets van hun roestende carrière te maken. Zo heeft Everton momenteel een krankzinnig middenveld samengesteld. Dele Alli, ooit hét Engelse toptalent, komt voor zo’n 40 miljoen pond over van zijn zijspoor in Tottenham. Daarbovenop wordt Donny van de Beek, ooit dé wonderlijke Ajacied, gehuurd van Manchester United. Dele en Donny zullen in Merseyside vechten tegen de degradatie. Een stap terug die Eden Hazard ook beter had gezet. In Madrid is het zeer stil gebleven rond hem, even stil als zijn plekje in de WK-selectie straks. Maar Hazard is chill, hij kent geen alarmbellen in zijn hoofd. Het Laatste Nieuws mag nog even artikels volschrijven bij elke geslaagde pass van hun Madrileense chouchou.

Advertentie