Liefste Beëlzebub

Wat een genoegen om dit dagboek nogmaals vol te schrijven met mijn gal over interlandweken. Deze keer met gelatenheid; het zijn maar oefenduels tegen Ierland en Burkina Faso. Waar maken we ons druk over? Ik duik liever in de memoires van de legendarische voetbalstem Rik De Saedeleer. Herinneringen aan Jef Mermans, Mexico ’86 en die waanzinnige generaties van Oranje glijden voorbij alsof ik ze zelf heb meegemaakt.
Maandagavond: vaste afspraak met de zaalvoetbalclub Eskimo’s voor een vriendschappelijk partijtje. Ik laat de commentaren over het gelijkspel in Ierland passeren terwijl ik m’n keepershandschoenen aanspan. Jawel, deze jongen waant zich iedere week in de Braziliaanse uitstraling, reflexen en inzicht van Alisson Becker. De Saedeleer zei: “Als je een doelman hebt die nooit twijfelt, kan dat ofwel desastreus uitpakken ofwel érg goed.” De match eindigt op 10-10, ik ben nu eenmaal een twijfelaar. Na elk tegendoelpunt sta je als keeper eenzaam tegen jezelf te vechten. Niemand die je bijstaat in een strijd tegen de twijfel en teleurstelling. Keepers zijn hardnekkige eenzaten, niemand kan hun gedachten doordringen.
Dinsdagochtend: Cercle Brugge-doelman Miguel Van Damme heeft zijn jarenlange strijd tegen leukemie verloren. Hij herviel verschillende keren in de ziekte. Desondanks bleef hij positief, na elk tegendoelpunt stond hij weer recht. Van Damme heeft iedereen in de voetbalgemeenschap geïnspireerd om nooit op te geven; zo zal hij in ieders herinnering voortleven, als een man die nooit twijfelde. De Saedeleer zou met lof over hem gesproken hebben.
De rest van dinsdag: ik drink een paar koffies met een prachtige vrouw, vertel haar over Miguel Van Damme. Voor de rest is de dag al lang naar de verdommenis verwezen. Ik kijk nog naar de match tegen Burkina Faso. Vanaken speelt subliem, Van Der Heyden speelt met panache. Ook beide keepers doen het goed. Het kan niet anders dan dat de herinnering aan Miguel hen nog het meest raakt. Zij weten als geen ander wat een doelman doormaakt, hoe een doelman in elkaar zit. Zij zitten zelf in die hondenstiel.

Advertentie