De 1B Pro League kent bijna zijn ontknoping. KVC Westerlo staat op het punt om kampioen te worden. Dit is geen donderslag bij heldere hemel, want de Kemphanen staan al sinds augustus bovenaan de rangschikking. De vraag is niet of Westerlo kampioen wordt, maar wanneer de champagne ontkurkt mag worden.

Vorige week legde Westerlo streekgenoot Lierse Kempenzonen nog over de knie met een 2-0-zege. Deze overwinning was broodnodig, want Westerlo verloor zijn voorbije twee uitwedstrijden telkens met het kleinste verschil. Het titelfeest moest dus nog even worden uitgesteld.

Zaterdagavond om 20.45 uur krijgen de Kemphanen een nieuwe kans om het kampioenschap binnen te rijven. Bij een overwinning op het veld van Lommel SK is de nieuwe kampioen in 1B bekend.

Als Westerlo zaterdag niet zou winnen in Lommel, wordt er zondag aandachtig gekeken naar eerste achtervolger RWDM. Bij puntenverlies van de Brusselaars op het veld van Deinze, gaat de titel eveneens naar Westerlo.

Na het laatste fluitsignaal in Lommel SK – KVC Westerlo gaat er sowieso één ploeg opgelucht de kleedkamer in. Bij een gelijkspel kan Lommel zich verzekeren van nog een jaar in 1B. Excelsior Virton zal dan moeten degraderen naar Eerste Amateur.

Zelfs al loopt het dit weekend nog mis voor Westerlo, mogen ze de champagne in de koelkast laten zitten. Ze hebben nog twee punten nodig voor een promotie naar 1A. Ze spelen nog op het veld van Moeskroen en daarna kunnen ze het op de laatste speeldag nog zelf afmaken tegen RWDM. De Brusselaars daarentegen zullen een haast een foutloos parcours moeten afleggen om de laatste wedstrijd in ’t Kuipje nog van belang te laten zijn. Daarbovenop hebben ze ook nog het lastigste programma. RWDM speelt nog in Deinze en thuis tegen Waasland-Beveren.

Het is bijna niet meer vermijden dat KVC Westerlo volgend seizoen de plaats van Beerschot zal innemen in 1A. Het is al geleden van 12 maart 2017 dat Westerlo nog eens een wedstrijd op het hoogste niveau aanvatte. Ze verloren toen thuis met 0-4 van KRC Genk. Moeskroen won op de laatste speeldag met 0-2 van KV Kortrijk. Daardoor werd het lot van de Kempense club bezegeld. Vanaf volgend jaar kunnen we ze na een afwezigheid van 5 jaar – normaal gezien – weer bewonderen in de Jupiler Pro League.

Advertentie