Een paar weken terug sloeg m’n hart wat slagen over toen ik m’n mailbox opende. Een nieuwsbrief van Union Saint Gilloise stond bovenaan, waarvan het onderwerp luidde: “Abonnement Champions League”. Althans, dat dacht ik, na wat knipperen met m’n ogen las ik het werkelijke onderwerp: “Abonnement Champions Play-Offs”. De absurde realiteit van Union die miniabonnementen voor Play Off 1 verkoopt, veroorzaakt bijna hartverzakkingen.
Nu de competitie richting een eerste apotheose van het seizoen beweegt, vallen de gebieden van onzekerheid op in de rangschikking. Waar het nog moet gebeuren, waar de spanning zich ophoopt in een erogeen centrum. Maar er zijn ook zekerheden: dat Union als leider de reguliere competitie zal afsluiten, dat Standard de slechtste thuisploeg van het seizoen is, dat Westerlo promoveert naar 1A en dat Seraing tot barragematchen tegen RWDM is veroordeeld.
Vooral de zekerheid van Standard is bezaaid met twijfel. De Rouches wonnen maar drie van hun zeventien thuisduels. De “hel van Sclessin” was dit seizoen niet in staat om wedstrijden dood te maken; wellicht door de zenuwachtige bestuurskamers, wellicht door de tijdelijke verbanning van thuissupporters, wellicht door nog veel meer. De nieuwe Amerikaanse eigenaars zullen van onder nul moeten heropbouwen om dit trauma te doen vergeten.
De erogene zones van de stand veroorzaken daarentegen vochtige oksels tot op de laatste speeldag. Gent speelde ‘als een kleine ploeg’ (Hein Vanhaezebrouck) na de rust bij Cercle Brugge. Anderlecht speelde ‘als een ontspringende champagnefles’ (eigen woorden) tegen Charleroi. Dat is een intrinsiek verschil: in de gebieden van onzekerheid blaast de twijfel makheid in de benen bij kleine ploegen. Wie weet zijn de rollen zondag omgedraaid en kunnen deze metaforen de vuilbak in. En ja, wat met Play Off 2? We zullen KV Mechelen al opschrijven, daar bestaat al zekerheid over.
Tot slot nog een zekerheid: omdat Union op de eerste plek in de Champions Play Offs start, zijn ze zeker van een Europees ticket. Ik kijk al uit naar de reclamemails voor de verkoop van Europese tickets. Ik weet niet hoe mijn gezondheid daarop zal reageren, hopelijk vinden ze mij niet levenloos met m’n hoofd op het toetsenbord terug.

Advertentie