Mohamed Ihattaren mag zichzelf weer voetballer noemen. Voor het eerst sinds lang speelde hij nog eens een wedstrijd en meteen viel hij op. Met Jong Ajax scoorde hij er eentje en had hij een belangrijke voet in twee andere doelpunten in de wedstrijd tegen Top Oss. Opvallend, vorig jaar speelde Ihattaren nog voor grote concurrent PSV.

Mo Ihattaren had een prachtige toekomst voor zich. Op zijn 17e debuteerde hij voor PSV en al snel viel hij op met zijn talent. Onder Mark Van Bommel voelde Ihattaren vertrouwen en dat zag je ook terug op het veld. Met zijn techniek en geweldig linkse been was hij al snel een gesel voor de gemiddelde Eredivisie-verdediger.

Maar Van Bommel werd ontslagen, en Roger Schmidt werd zijn vervanger. De Duitser, gestudeerd aan de Red Bull-school, zweert bij gegenpressing en dat lag Ihattaren niet. Techniek heeft hij meer dan genoeg, loopvermogen wat minder. Schmidt koos voor harde werkers en Ihattaren belandde op de bank, wat zijn vertrouwen erg aantastte. Dat bleek ook uit zijn invalbeurten. Dribbels die vroeger makkelijk lukten, gingen nu fout. Het was duidelijk: Ihattaren voelde zich niet meer goed in Eindhoven. Dat had ook veel te maken met het overlijden van zijn vader, zonder wie hij hopeloos verloren liep.

Op zoek naar geluk in Italië

Ihattaren zakte alsmaar dieper weg bij de Eindhovenaren en ging op zoek naar een uitweg. Ondertussen was PSV Ihattaren ook liever arm dan rijk. Het liet hem voor twee miljoen euro vertrekken naar Juventus, waar hij onmiddellijk uitgeleend werd aan Sampdoria. Maar daar ging het enkel van kwaad naar erger. Ihattaren belandde opnieuw op de bank en raakte snel zijn voetbalplezier kwijt. Na enkele weken daagde hij al niet meer op voor de training. De voetbalcarrière van Mo Ihattaren leek definitief over.

Ajax als vangnet

Deze winter bood Ajax Ihattaren een ultieme reddingsboei aan. En enorm verrassend hoeft dat niet te zijn, want al in zijn topperiode in Eindhoven werd Ihattaren gelinkt aan de Ajacieden. Ondertussen heeft hij zijn eerste minuutjes gemaakt in Amsterdam. Niet voor het grote Ajax, maar voor beloftenteam Jong Ajax in de Keukenkampioendivisie. Daar toonde Ihattaren maandag opnieuw zijn klasse, tegen het Top Oss van Bob Peeters. Een groot loopvermogen lijkt hij inderdaad niet te hebben, maar ballen kan hij nog steeds. Hij strooide er op los met een assist via vrije trap en een geweldige dieptepass die de 3-0 inleidde. De 4-0 scoorde hij zelf, met een heerlijke plaatsbal op zijn Ihattarens.

Maar het is wel duidelijk dat Ihattaren hard zal moeten werken om door te breken bij het grote Ajax. Ook in Amsterdam moet er gelopen worden en daar krijgt hij nog steeds kritiek op, ook van Ajax-coach Erik Ten Hag. “Fysiek is hij nog niet klaar om met onze groep te trainen, dus zit hij bij Jong Ajax. Als je niet kunt rennen op Eredivisie-niveau, houdt het op. Hij is daar gekomen door een bepaalde manier van leven en zal zich daar zelf moeten uitknokken”, vertelde Ten Hag aan ESPN.

Ajax leent Ihattaren anderhalf jaar en kan hem dan overnemen voor slechts twee miljoen euro. Voor Ihattaren kan het beide richtingen uitgaan. Als hij opnieuw de drive vindt die nodig is voor profvoetbal, kan hij een meerwaarde zijn voor Ajax en Oranje. Maar in het verleden bleek dit bij Ihattaren geen garantie te zijn.

Advertentie