Het moet gezegd worden, de Kanaries brengen de afgelopen maanden prima voetbal op de mat. En dat is ook den Truineer zelf niet ontgaan. Voor de finalematch tegen Standard trekken duizenden supporters zondag richting Stayen om hun club aan te moedigen en het seizoen samen af te sluiten met een klein succesje in de vorm van play-off 2.

Het (spuw)incident met Junior Pius na afloop van de verloren wedstrijd tegen Charleroi, was eind januari het teken voor de Truiense achterban om van zich te laten horen. De fans duldden zulke acties van hun spelers (en staff) niet en ook een aantal visies en opvattingen stuitten op kritiek. Hun ongenoegen werd geuit, de club werd wakker geschud. Het begin van de ommekeer, zo bleek.

Er werd samengezeten. Ideeën werden uitgewisseld, beslissingen genomen en beloftes gemaakt. Mét resultaat. Pius verdween van het toneel, spelers als oude krijger Jorge Teixeira en eigen jeugd Arnaud Dony kregen (opnieuw) hun kans. Limburger Wolke Janssens kwam terug boven water drijven en ook de (stunt)transfers van Shinji Kagawa – een klinkende naam in het voetbal – werd in Zuid-Limburg op gejuich onthaald.

LEES OOK. Het Kagawa-effect in Limburg? STVV verloor geen wedstrijd meer sinds komst Japanse vedette

Er werd in Haspengouw met andere woorden naar elkaars noden geluisterd en ook de resultaten bleven niet langer uit. Er volgden acht wedstrijden op een rij zonder nederlaag. Een fraaie 20 op 24, met overwinningen tegen leider Union en provinciegenoot RC Genk als kersen op de taart. Het geloof in play-off 2 sterkte bij de Kanaries, des te meer na de zege in het slot tegen rode lantaarn Beerschot. Wedstrijden die op andere momenten verloren zouden worden, werden ditmaal gewonnen. Mede de verdienste van trainer Bernd Hollerbach en zijn Deutsche Kriegermentalität. (Lees verder onder de foto)

Allemòòl bedieën

Met het idee dat het mits een overwinning op het veld van Zulte Waregem allemaal beslist zou worden in de laatste wedstrijd tegen de buren uit Luik, nam de club het initiatief om van de laatste thuiswedstrijd tegen Standard één groot feest te maken. Een finale.

‘Road to 8.000 fans’ werd opgestart en inmiddels ook vlot overschreden. STVV mikt en hoopt voor het eerst in lange tijd (van voor corona) zelfs de kaap van de 10.000 fans te bereiken. Tribune Noord en Oost zijn helemaal uitverkocht, op tribune West zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Randanimatie en een fandorp worden voorzien. Er wordt volop ingezet op sfeer en beleving. Ongeacht de uitslag, Stayen zal daveren als vanouds. Allemòòl bedieën.

LEES OOK. Ex-STVV’er Yuma Suzuki scoort en laat scoren in Japan en helpt zijn ploeg aan de overwinning

 “Als het seizoen nog tien wedstrijden langer zou duren, dan speelden we kampioen”, klonk het na afloop van de zege tegen Waregem bij een knipogende Christian Brüls, een van de smaakmakers bij de Kanaries dit seizoen. Om maar aan te geven dat de goede flow, het vertrouwen en de goesting bij iedereen aan het einde van het seizoen nog duidelijk aanwezig is.

Sint-Truiden leeft. Alsof de titel op het spel staat. Haspengouw lijkt er nú al helemaal klaar voor te zijn. Aan de club om dit momentum te grijpen. Stayen, laat je hoooren. Het zal er zondag niet aan mankeren.

LEES OOK. Wie pikt ex-STVV’er Pol García transfervrij op? Spaanse verdediger zit al drie maanden zonder club

De strijd om de Europe Play-offs

De nummers vijf tot en met acht in de stand spelen play-off 2, ook wel de Europe Play-offs genoemd. Zij strijden na een halvering van de punten in zes onderlinge duels om de vijfde plek die mogelijk uitzicht geeft op een Europees ticket in de vorm van de Conference League.

STVV (9e met 48 punten) moet winnen tegen Standard en hopen op puntenverlies van de concurrentie om nog aanstalten te maken op een plek in de top 8. RC Genk heeft hetzelfde aantal punten, maar het betere doelsaldo geeft hier de doorslag.

RC Genk (8e met 48 punten) is bij een zege op het veld van Seraing quasi altijd zeker van deelname aan play-off 2. Het mag in geen geval slechter doen dan Sint-Truiden.

Charleroi (7e met 51 punten) heeft tegen Zulte Waregem genoeg aan een punt om zich te plaatsen voor de Europe play-offs. Ook puntenverlies van een van de twee Limburgse clubs kan Charleroi met zekerheid een plek in de top 8 verschaffen.

Advertentie