KRC Genk kondigde dinsdag aan dat Maarten Vandevoordt zijn carrière voortzet in de Bundesliga, weliswaar pas binnen twee jaar. De twintigjarige doelman maakt in 2024 de overstap van Genk naar RB Leipzig. Een transfersom werd niet bekendgemaakt.

Twee jaar en vier maanden is het intussen geleden dat Vandevoordt na zijn basisplaats tegen SSC Napoli de jongste doelman ooit in de Champions League was, een record dat hij toen overnam van landgenoot Mile Svilar. Een mens zou het vergeten, maar de Limburger is nog altijd maar 20. Als tiener legde hij al een heel parcours af bij Genk.

Philippe Clement schoof hem tijdens de voorbereiding op het kampioenenseizoen 2018/19 door naar de A-kern, waar hij derde doelman werd achter Danny Vuković en Nordin Jackers. Vandevoordt beleefde alles vanop de eerste rij, maar kreeg dat seizoen nog geen speelminuten. Zijn officiële debuut volgde pas op 24 september 2019: in de bekerwedstrijd tegen KSK Ronse hield hij meteen zijn netten schoon. In de volgende ronde stopte hij in de strafschoppenserie tegen Antwerp FC een penalty van Wesley Hoedt, wat achteraf niet voldoende voor de kwalificatie bleek.

Het hoogtepunt van zijn debuutseizoen was natuurlijk zijn basisplaats tegen Napoli op 10 december 2019. Vandevoordt ging al na een paar minuten in de fout en kon Genk niet behoeden van een 4-0-nederlaag, maar zijn naam verscheen dan al ongetwijfeld in menig buitenlandse scoutingsboekjes. Die scouts kregen vervolgens meer en meer kans om Vandevoordt aan het werk te zien, want nadat de Limburger in zijn debuutseizoen de concurrentiestrijd met Gaëtan Coucke uiteindelijk won, dreef hij in het seizoen 2020/21 ook kampioenendoelman Vuković terug naar Australië. In dat seizoen won hij met de Beker van België ook zijn eerste volwaardige prijs met Genk – de landstitel en Supercup uit 2019 tellen we gemakkelijkheidshalve niet mee.

Dit seizoen miste Vandevoordt nog geen minuut bij Genk. Het eerste volledige seizoen van Vandevoordt als eerste doelman is niet bepaald het meest memorabele uit de clubgeschiedenis, al hebben de Limburgers met de Europe Play-offs natuurlijk wel nog altijd een stok achter de deur. Vandevoordt maakte vorig seizoen bijvoorbeeld indruk in de Champions’ Play-offs, waar hij in zes wedstrijden slechts vijf tegendoelpunten slikte en op de slotspeeldag een strafschop van Hans Vanaken stopte. Vandevoordt heeft nog zes wedstrijden tegen KAA Gent, KV Mechelen en Sporting Charleroi om het seizoen waarin hij zijn transfer versierde extra kleur te geven. En daarna hebben de Genk-supporters nog twee jaar om hun doelman te aanschouwen, want Vandevoordt maakt pas in 2024 de overstap naar de Red Bull Arena.

Alsof het zo moest zijn, ondertekende Vandevoordt zijn contract bij Leipzig uitgerekend een paar dagen na de jubileumwedstrijd van Koen Casteels. De 29-jarige doelman speelde afgelopen weekend tegen Arminia Bielefeld zijn 220e wedstrijd in de Bundesliga, en daarmee stak hij Daniel Van Buyten voorbij als Belg met de meeste wedstrijden in deze competitie. Symbolisch, want Casteels is natuurlijk ook een telg van de Genkse keepersschool, al maakte de drievoudige Rode Duivel in tegenstelling tot Vandevoordt nooit zijn officiële debuut voor Genk.

Vóór Casteels en Vandevoordt versierde trouwens ook ene Logan Bailly ooit een transfer naar de Bundesliga. De Luikenaar brak door in het seizoen 2006/07 bij Genk, versierde in december 2008 een transfer naar Borussia Mönchengladbach en speelde vervolgens 61 Bundesliga-wedstrijden.

Advertentie