Ook al blonken hevige zonnestralen op de bollen van het Atomium; ook al zat het Koning Boudewijnstadion nog eens tot in de nok vol; ook al stonden twee aan elkaar gewaagde ploegen tegenover elkaar, een memorabele bekerfinale was het niet. De angst om te verliezen verlamde te vaak het spel, samen met de angst van scheidsrechter Lawrence Visser om een slechte match te fluiten. Het enige wat ik werkelijk zal onthouden waren de ijzersterke musketiers van Gent: Torunarigha, Ngadeu en Okumu. Gent gaf niets weg achteraan door de defensieve intelligentie en onbestaande verzuring van dat trio. Zij vervaagden Anderlecht. Ngadeu verdiende het natuurlijk om de held van de namiddag te worden, maar zijn beslissende strafschop ­– die nochtans richting het zijnetje ging – werd gepareerd door een uitgestrekte Van Crombrugge.
Het was de vierde musketier die de beker naar de Leiestad bracht. Davy Roef heeft nog geen steek laten vallen sinds hij de voorkeur op Sinan Bolat heeft gekregen. Wat voor een carrière zou hij hebben gehad als hij steeds dé man was in doel? Zijn tijd als bankzitter is nu definitief voorbij. Deze wederopstanding heeft Roef zelf afgedwongen.
Is dit dan ook de definitieve wederopstanding van Gent? Hein Vanhaezebrouck schenkt zijn club wel vooruitgang. Ze eindigden de reguliere competitie met 13 punten meer dan vorig jaar en zijn bovendien nu al zeker van Europees voetbal. Achter deze prijs gaat een heel proces vooraf, een Hein-proces, waarin spelers systematisch beter worden en de Ghelamco-bokaal systematisch voller komt te zitten. Vanhaezebrouck blijft naast een prijzenpakker uiteraard ook een aantrekkelijk product. Het zal van Louwagie en co afhangen of dat product in hun rangen blijft. Als dat gebeurt, zal het geld volgend seizoen opnieuw rollen bij de Buffalo’s.
En nu we “de punten delen door 33, bij iedereen 20 doelpunten aftrekken en Noa Lang nog drie keer met de tegenstander mag meedoen” (hoe columnist Marcel van Roosmalen onze teerbeminde play-offs zo mooi beschrijft), start er een nieuw verhaal. Zal er decompressie heersen bij Gent na de bekerwinst? Kan Anderlecht eindelijk de Brusselse derby winnen? Noem het een thriller of komedie naargelang uw mening over het competitieformat; de verlammende spanning zal ongenadig terugkeren.

Advertentie