Hoe groot is de kans dat een wedstrijd in België op een godsonmogelijk uur wordt gespeeld? Iedere wedstrijd moet de kijkende fan bereiken, dus is 18u45 op een doordeweekse dinsdagavond ‘doodnormaal’. Daarom stap ik rond de klok van vijf in Mechelen. Voor het eerst in een aantal jaar valt er niets meer te winnen voor Malinwa. Geen stress dus, gewoon genieten van live voetbal, lullen over het spel en alles wat het kapotmaakt.
Aldus sakkeren ik en de voetbalvriend voort over het absurde aanvangsuur, terwijl de supportersgroep 25/7 een spandoek met ‘Sorry, nog aan het werk’ ophangt. Wat zou de nieuwe Pro League-CEO Lorin Parys ervan denken? Hij stelt zich graag op als de goede herder, dus hij moet wel beseffen dat kalenderverneuking geen goede reclame is om mensen naar het stadion te lokken.
Over gokreclames is Parys nog niet helemaal zeker. Nu de overheid een plan opstelt om alle gokreclames te verbannen is de herder bezorgd over statistieken. ‘Bij de voetbalclubs gaat het makkelijk over meer dan 12% van alle sponsorinkomsten,’ zegt de herder met het cijferboekje.
Gooi dat cijferboekje toch weg! Er hangt een realiteit rond sportweddenschappen die cijfers marginaliseert. In Mechelen dobbelen ze al eens, letterlijk. Tijdens de rust vallen er twee grote dobbelstenen van de tribunes naar beneden. De supporters in de tribune met het hoogste aantal ogen winnen een gratis pintje. Een gek met een microfoon bouwt de spanning op, kinderen lachen en juichen, iedereen wil de dobbelsteen in de lucht duwen. Geloof me, aan mensen die gokken op voetbalwedstrijden heb je niets. Zij houden niet van de sport, zij denken in odds en zijn verdoofd voor de natuurlijke beklijving van het spel. Door gokreclames toe te laten, creëer je voetbalhaters. Dat wenst u toch niet, goede herder?
De tribunes Achter De Kazerne vullen zich uiteindelijk met meer dan 8000 mensen in stijve overhemden en geelrode sjaals die snel uit de auto zijn gegrist. Het stadion leeft wél, ondanks de omstandigheden. Weg met de kalenderverneuking en verheerlijking van ‘een gokje wagen’, omarm de échte drager van onze sport: de broeiende massa.

Advertentie