De transfercarrousel draait op volle toeren. Er zijn al zo veel lieden die elders een contract hebben ondertekend, dat de kans behoorlijk groot is dat u niet alle transfers heeft meegekregen. Hier alvast vijf opvallende zomertransfers die u mogelijk gemist heeft.

Taiwo Awoniyi

De cirkel is rond voor de 24-jarige Nigeriaan. In 2015 tekende hij een contract bij Liverpool, maar tot speelminuten kwam hij nooit in Engeland. Hij werkte een rijtje huurclubs af (FSV Frankfurt, NEC, Moeskroen, Gent, opnieuw Moeskroen, Mainz en Union Belin), met de ene Belgische passage al succesvoller dan de Gentse. In de Duitse hoofdstad begon het echt goed te lopen, en Union betaalde vorige zomer 8 à 9 miljoen euro voor de bonkige spits. Een jaar later legt promovendus Nottingham Forest meer dan het dubbele van die som op tafel en kan Awoniyi de Premier League eindelijk gaan ontdekken.

Everton

Als je in 2020 voor 20 miljoen euro aangetrokken wordt door Benfica en twee jaar later al 25 Braziliaanse caps telt, lijk je vertrokken voor een mooie carrière in Europa. Dat blijkt echter niet te gelden voor flankaanvaller Everton, want hij stagneerde de laatste tijd wat en keert terug naar zijn thuisland. Flamengo betaalt €13.500.000.

Christophe Lepoint

Na het faillissement van Moeskroen had Christophe Lepoint (37) aanbiedingen op zak van de (beloftenploegen van) Standard en Gent, allebei op zoek naar ervaring. Op die avances ging de polyvalente kaalhoofdige uiteindelijk niet in, want RFC Seraing bood hem de kans om op gevorderde leeftijd terug te keren naar het hoogste niveau.

David Neres

In januari trok David Neres, die wat gezakt was in de Amsterdamse pikorde, de deur definitief achter zich dicht bij Ajax. Shakthar Donetsk haalde eens geen onbekend talent uit het grootste land van Zuid-Amerika in huis, maar een Braziliaan met naam. Door de Russische invasie speelde de 25-jarige Neres nog geen minuut in Oekraïne, Benfica bood hem een uitweg.

Florentin Pogba

De oudere broer van Paul had er al een ietwat vreemde profcarrière opzitten, en breit daar nu een nog opvallender vervolg aan. Op jonge leeftijd trok hij naar de jeugdacademie van Celta Vigo, waarna een Franse terugkeer volgde bij het kleine Sedan en vervolgens het grote Saint-Etienne. Daar stond hij jarenlang onder contract, maar een vaste basisklant was hij slechts één seizoen. Daarna zocht de centrale verdediger het verder van huis, bij Genclerbirligi en Atlanta United. In 2020 zat de international van Guinee een half jaar zonder club, wat hem voor zijn overgang naar Amerika ook al eens was overkomen, en bood Sochaux een oplossing. Nu gaat Pogba zijn geluk beproeven in … India.

Bonus: Roman Neustädter

Geen zomertransfer, wel een opvallende. Met 34 levensjaren, 13 optredens met de Russische nationale ploeg, 179 Bundesliga-wedstrijden (Mönchengladbach, Schalke) en 71 matchen in de Turkse competitie (Fenerbahce) op de teller, kwam Neustädter eind februari met een grote rugzak aan ervaring toe in Westerlo. Hij zat al een half jaar zonder club na het aflopen van zijn contract bij Dinamo Moskou.

Advertentie