Florian Le Joncour heeft zijn contract bij RWDM met twee seizoenen verlengd. De 27-jarige centrale verdediger ligt nu tot medio 2024 onder contract bij de Molenbekenaars, met optie op een extra seizoen. Een stukje continuïteit in vooralsnog onzekere tijden in het Edmond Machtensstadion.

“Het is al jaren een traditie dat ik gemiddeld één doelpunt per seizoen scoor”, haalde Florian Le Joncour tijdens zijn beginperiode bij RWDM anekdotisch aan. De Franse centrale verdediger zette sinds het seizoen 2016/17 inderdaad jaarlijks welgeteld één streepje achter zijn naam – op het seizoen 2017/18 na, toen hij bij SM Caen niet aan spelen toekwam.

Bij RWDM, dat hem in de zomer van 2020 overnam van derdeklasser US Concarneau, trok de Fransman die lijn aanvankelijk door: op de slotspeeldag van het seizoen 2020/21 scoorde hij in de 0-3-zege tegen Lierse Kempenzonen het laatste doelpunt. Le Joncour, die dat seizoen nauwelijks uit de ploeg verdween en enkel in het 4-4-gelijkspel tegen KMSK Deinze ontbrak vanwege een gele schorsing, was net op tijd om aan te knopen met zijn traditie.

Trainer Vincent Euvrard zal maar al te blij geweest zijn dat Le Joncour zijn traditie afgelopen seizoen overboord gooide. Niet dat de Fransman zijn traditionele doelpuntje liet schieten. Integendeel, hij was in het vicekampioenenseizoen goed voor viér doelpunten! Als je weet dat Kévin Nzuzi seizoensclubtopschutter werd met zeven doelpunten en enkel William Togui er meer scoorde dan het kwartet Florian Le Joncour-Gilles Ruyssen-Lenny Nangis-Nicolas Rommens, is dat meer dan een leuke bijkomstigheid.

Jawel, ook hier staan Le Joncour en Ruyssen naast elkaar. Net als op het veld, waar ze al twee seizoenen een complementair duo vormen. Le Joncour liet verdedigend weliswaar op tijd en stond een steek vallen – de ene keer al wat knulliger dan de andere –, maar telkens behield hij het vertrouwen van de technische staf. Vorig seizoen speelde hij 25 van de 28 competitiewedstrijden, waarvan slechts twee keer als invaller, en speelde hij zowel in de Beker van België als in de barragewedstrijden tegen RFC Seraing telkens 180 minuten.

Met Jonathan Heris (31) versterkte RWDM zich vorige week met een centrale verdediger die vorig seizoen een vaste waarde was bij KAS Eupen en die bovendien al van 2009 tot 2013 in het Edmond Machtensstadion voetbalde bij FC Brussels. Een stevige concurrent voor het duo Le Joncour-Ruyssen, zoveel is zeker. De Bretoen heeft als linksvoetige centrale verdediger alvast wel een uniek profiel te bieden in de kern. RWDM houdt hem dan ook aan boord, minstens tot 2024.

Het is voorlopig gissen hoe de verdediging van RWDM er komend seizoen zal uitzien. Met Jarno Libert (25) liet de club alvast een rechtsback vertrekken naar Lierse Kempenzonen, waardoor er voor de rechtsachterpositie enkel Tracy Mpati (30) en Ibrahima Sory Sankhon (26) overblijven. Sankhon werd destijds door STVV weliswaar als middenvelder naar België gehaald, maar op Stayen werd hij omgeschoold tot verdediger. Mpati wordt door Euvrard ook soms op de linksachterpositie en op het middenveld geposeerd, maar Sankhon speelde vorig seizoen quasi enkel als rechtsback.

De linkerachterpositie werd sinds eind januari met succes ingevuld door Yan Vorogovskiy, de ex-Beerschot-verdediger die werd gehuurd van Kairat Almaty. Mogelijk licht RWDM straks nog de aankoopoptie in het contract van de Kazach. Als centrale backup achter Le Joncour, Ruyssen en Heris is er ook nog Numan Kurdić, de 22-jarige Bosniër die afgelopen winter overkwam van FK Sarajevo en op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie al eens een volledige wedstrijd depanneerde tegen Waasland-Beveren.

Advertentie