Nikola Ivezić vierde in april pas zijn negentiende verjaardag, maar toch heeft hij al 69 competitiewedstrijden op zijn teller staan. Dat wil zeggen dat hij al op zijn zeventiende in de basis gedropt werd bij FK Podgorica. Ondanks zijn jonge leeftijd komt Ivezić al met een gevulde rugzak toe in het Soevereinstadion. Vorig seizoen maakte hij bijvoorbeeld zowel een Europese campagne als een degradatie mee. “Dat laatste kun je wel niet in zijn schoenen schuiven”, nuanceert journalist Mario Andrijašević.

Lommel SK zag huurling Cristopher Fiermarín terugkeren naar zusterclub Montevideo City Torque, maar haalde met Kristof Van Hout en Nikola Ivezić inmiddels twee nieuwe doelmannen. Kristof Van Hout vertrouwd met het Belgisch voetbal, de 1B Pro League én zelfs met Lommel, want de boomlange doelman speelde jarenlang bij de jeugd van de failliete voorganger van de club. Nikola Ivezić is een absolute nieuwkomer, maar wel een die in eigen land reeds zijn strepen verdiende.

“Nikola begon zijn jeugdcarrière bij een kleine amateurclub. Hij begon er niet als keeper, maar gewoon als veldspeler. Als ze geen keepers hadden, rouleerden ze spelers voor de doelmannenpositie. Je kan het al raden: Nikola verrichtte een paar goede reddingen en bleef in doel staan”, schetst Mario Andrijašević van de Montenegrijnse sportwebsite CG Sport exclusief voor Door Fans Voor Fans de beginjaren van Ivezić’ carrière.

“De afgelopen paar seizoenen was er in Montenegro een verhoogde trend om jonge spelers kansen te geven in de Montenegrijnse hoogste divisie. Dat was niet altijd het geval bij alle teams, maar de huidige topclubs FK Sutjeska Nikšić en FK Budućnost Podgorica traden in het seizoen 2006/07 – het eerste seizoen na de onafhankelijkheid van Montenegro in 2006 – bijvoorbeeld wel meteen aan met een jonge doelman”.

“Je moet weten dat er in Montenegro een regel over bonusspelers is. Een club moet minstens twee spelers opstellen die de Montenegrijnse nationaliteit hebben en 21 jaar of jonger zijn. Dat heeft Ivezić en vele andere jonge spelers geholpen. Ze kregen op die manier een kans om zich te bewijzen, en Ivezić is een van de spelers die die gegrepen heeft. Daar komt nog eens bij dat Podgorica een club is die graag kansen geeft aan jonge spelers. Onder andere om hen in de toekomst te verkopen. Ivezić lag nog een jaar onder contract bij Podgorica, dus ze hebben nog wat verdiend aan hem”.

Twee jaar ervaring hebben is allemaal goed en wel, maar met hem in doel degradeerde Podgorica afgelopen seizoen wel uit de hoogste divisie. De club speelde in het begin nog seizoen nog twee Conference League-voorrondewedstrijden tegen KF Laçi, de club die later in het toernooi tegen RSC Anderlecht uitkwam, maar eindigde tien maanden later wel voorlaatste in de competitie. In de barragewedstrijden verloor Podgorica met een totaalscore van 5-1 tegen tweedeklasser FK Arsenal Tivat. Na de heenwedstrijd, die Podgorica met 4-0 verloor, koos trainer Vojislav Pejović voor de terugwedstrijd (die op 1-1 eindigde) voor reservedoelman Igor Nikić. Wat moeten we daarvan denken?

“Ivezić kende een goed eerste en een solide tweede seizoen”, schetst Andrijašević. “Podgorica voerde aan het begin van het afgelopen seizoen een trainerswissel door. De nieuwe trainer koos voor een andere speelstijl dan zijn voorganger. Ik denk dat Ivezić het leuk vond om te spelen onder Milorad Peković, een voormalig Montenegrijns international die een liefhebber is van modern voetbal met veel passes. Niet toevallig is Ivezić een speler die graag deel uitmaakt van het opbouwspel”.

“Ik moet toegeven dat ik de play-offwedstrijden tegen Arsenal Tivat niet heb gezien, maar Podgorica was echt niet goed. Hoe dan ook, je kunt de schuld van een degradatie niet in de schoenen van een negentienjarige doelman schuiven. Het seizoen was al lang verloren, en het is vooral het bestuur dat de fouten heeft opgestapeld. Van Nikola kan ik me eerlijk gezegd geen grote fouten herinneren”.

Volgens Andrijašević staat Ivezić niet alleen in Lommel, maar ook in Montenegro een mooie toekomst te wachten. Ivezić is momenteel belofteninternational, maar volgens de Montenegrijnse journalist is het slechts een kwestie van tijd vooraleer hij doorstroomt naar de nationale A-ploeg.

“We zijn verheugd dat we met Nikola en Matija Šarkić (ex-Anderlecht, nvdr) twee jonge keepers hebben die het geweldig doen. Šarkić ligt onder contract bij Wolverhampton Wanderers, maar werd vorig seizoen uitgeleend aan Birmingham City. Hij speelde er door een blessure slechts een half seizoen, maar toch werd hij op het einde van het seizoen uitgeroepen tot Speler van het Seizoen. Met Šarkić en Ivezić ziet onze toekomst er rooskleurig uit. We zijn optimistisch dat we met deze keeperscombinatie geschiedenis kunnen schrijven door ons voor het eerst in onze geschiedenis te kwalificeren voor het EK”.

“Ik denk dat er nog groeipotentieel zit in Ivezić. De faciliteiten en expertise van een Belgische profclub, die bovendien onder de vlag van de City Football Group vaart, is iets dat hij nog niet eerder gezien heeft. Ik verwacht dat het in het begin een schok zal zijn voor hem. Het is onmogelijk om het te vergelijken met de situatie in Montenegro, aangezien we in ons land niet eens één stadion hebben dat in de buurt komt van de Belgische profstadions. Zowel infrastructuur als opleiding van mensen die met spelers werken staan bij ons op een zeer laag niveau”.

“Als je een aanbod krijgt om naar een georganiseerde club te gaan en te werken met mensen zoals Arsenal-legende Steve Bould, ben je zeker iets waard. Als je rekening houdt met het verschil in faciliteiten en omstandigheden waar hij tot voor kort trainde en waar hij nu terechtkomt, kun je zeker stellen dat er groeipotentieel is”.

“De basis is er in ieder geval. Nikola speelde vorig seizoen een paar geweldige wedstrijden: hij redde een penalty tegen Laçi in de Conference League, en om zijn aantal reddingen per wedstrijd te tellen had je soms dubbele cijfers nodig, hoewel dat dan wel gepaard ging met pakweg drie tegengoals. Ook met de Montenegrijnse beloften redde hij in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Ierland een strafschop. Als hij gefocust en mentaal sterk kan blijven, is hij materiaal voor België, en misschien zelfs voor een hogere competitie”.

Advertentie