Het is u allicht niet ontgaan dat de Belgische voetbalpiramide komend seizoen een ingrijpende metamorfose ondergaat. De U23-selecties van veertien profclubs maken straks hun opwachting in de Challenger Pro League, in Eerste nationale en in de verschillende reeksen van de Tweede afdeling, en daar gaan enkele nieuwe namen mee gepaard.

Challenger Pro League

Club Brugge: Club NXT

KRC Genk: Jong Genk

RSC Anderlecht: RSCA Futures

Standard: SL16 FC*

Eerste nationale

KAA Gent: Jong KAA Gent

OH Leuven: OH Leuven U23

Royal Antwerp FC: Young Reds

Sporting Charleroi: Zébra Elites

Tweede afdeling VV A

Cercle Brugge: Jong Cercle

SV Zulte Waregem: SV Zulte Waregem U23

Tweede afdeling VV B

K Beerschot VA: K Beerschot VA U23

KV Mechelen: KV Mechelen U23

Tweede afdeling ACCF

RFC Seraing: RFC Seraing U23

Union Saint-Gilloise: Union Saint-Gilloise U23

*FC staat niet voor Football Club, maar voor Football Campus. De academie van Standard heet SL16 FC.

Op papier zou het om de beste veertien beloftenteams gaan, maar tussen theorie en praktijk bestaat ook in dit geval een duidelijke discrepantie. Zo eindigde STVV op een knappe zesde plaats, maar treedt het straks gewoon in de – uitgeklede – beloftencompetitie aan, want dat is “zowel sportief als financieel voordeliger voor ons”. Uit U21-groep twee zijn het niet de ploegen uit de top drie die de nationale herenreeksen komen ontdekken, maar de nummers 2 (Beerschot), 4 (Union) en … 9 (Seraing).

Advertentie