Elk seizoen brengt steevast enkele revelaties met zich mee, denk maar aan Rabbi Matondo vorig jaar. Wie zou die eer nu te beurt kunnen vallen? Onze redacteurs schuiven alvast tien namen naar voren.

JAN BERNAT (21, KVC Westerlo)

Sean Leysen
De afgelopen jaren hebben sterkhouders bij promovendi steeds de lijn verdergezet in de Jupiler Pro League. Spelers zoals Raphael Holzhauser, Georges Mikautadze en Deniz Undav hebben in hun eerste seizoen telkens een positieve indruk achtergelaten. Bij het begin van het seizoen waren het nobele onbekenden, maar uiteindelijk hebben ze iedereen kunnen bekoren. Bij de promovendus van dit seizoen KVC Westerlo verwacht ik eigenlijk niets anders. De Kemphanen werden vorig seizoen met een straatlengte voorsprong kampioen in 1B, mede dankzij Lukas Van Eenoo, Maxim De Cuyper en Jan Bernat. Die laatste speler zou ik dit seizoen extra in de gaten houden.

De 21-jarige Slowaakse middenvelder was vorig seizoen goed voor 10 doelpunten en 5 assists in 29 wedstrijden. Westerlo huurde hem vorig jaar van MSK Zilina uit Slowakije, maar had een verplichte aankoopoptie in zijn contract staan bij promotie naar de Jupiler Pro League. De aanvallende middenvelder wordt ook steevast opgeroepen voor de nationale U21 van Slowakije. Bernat is een creatieve middenvelder die makkelijk het doel vindt en hij durft regelmatig te infiltreren in het zestienmetergebied. Dankzij het 4-4-2-systeem van coach Jonas De Roeck met aanvallende flankverdedigers kunnen Bernats kwaliteiten beter uit de verf komen. Zijn dribbelvaardigheid en stilstaande fases kunnen het niveau van de promovendus naar een hoger niveau tillen en in de combinatie met andere sterkhouders als Tuur Dierckx, Kyan Vaesen en Lyle Foster kan KVC Westerlo als club ongetwijfeld dé revelatie van dit seizoen worden.

Gauthier Robinet
Ik volg Jan Bernat al sinds zijn periode bij Zilina waar hij als zeer jonge speler doorbrak. Bij de Kemphanen vindt Bernat een gezellig nest terug om verder door te groeien tot een bepalende speler. Hij liet mooie statistieken noteren in 1B en toont nog veel potentieel. MSK Zilina zegt ons in België misschien niet veel, maar de club werd sinds het jaar 2000 al zevenmaal kampioen van Slowakije. De aanvallende middenvelder kan zowel centraal als op de flank uit de voeten en zorgt voor diepgang in het voetbal van de Kemphanen. Je kan hem zien als een echte teamspeler die een persoonlijke touch aan het spel van Westerlo kan toevoegen via individuele acties en passing. Bernat is een kleinere speler die zijn mannetje toch goed weet te staan. Techniek heeft hij zonder twijfel, als hij fysiek nog een stap kan zetten zal hij met zekerheid een mooie en bepalende speler worden in de Jupiler Pro League. En als hij zijn evolutie blijft verderzetten, kan hij zeker hoger mikken dan de Belgische eerste klasse.

YOUSSEF CHALLOUK (26, KV Kortrijk)

Jochen Henrioulle
Liefhebbers van eerste nationale en 1B zullen hem zeker kennen, bij het grote publiek klinkt zijn naam minder bekend in de oren. Voorlopig alleszins. Youssef Challouk was de voorbije seizoenen een ware sensatie net onder het hoogste niveau. Eerst blonk hij uit bij KSK Heist, daarna deed hij hetzelfde bij KMSK Deinze. Nu tekende de creatieve middenvelder een contract voor vier seizoenen bij KV Kortrijk. En dat terwijl verschillende grotere clubs aan zijn mouw trokken. Maar Challouk wil zich nu ook in de Jupiler Pro League tonen en koos daarom voor speelminuten. In de voorbereiding maakte hij alvast indruk bij de Kerels, benieuwd waar dat schip strandt.

MAXIM DE CUYPER (21, KVC Westerlo)

Jochen Belmans
Maxim De Cuyper staat voor zijn debuutseizoen in de Belgische eerste klasse. Ondanks zijn nog vrij jeugdige leeftijd (21) verzamelde De Cuyper alvast 45 wedstrijden in 1B. De Cuyper speelt het liefst als aanvallende linksachter met het spel voor zich, maar wordt tegenwoordig vooral als linkermiddenvelder uitgespeeld. De Cuyper maakte zijn debuut in het profvoetbal in de Europa League tegen Manchester United in het voorjaar van 2020. Daarna kwam de West-Vlaming uit voor Club NXT in 1B.

Vorige zomer haalde Westerlo hem op huurbasis naar ’t Kuipje. De Cuyper werd al snel een sterkhouder bij de Kemphanen en was met 6 doelpunten en 5 assists een van de sleutelfiguren in de titelstrijd van Westerlo in 1B. Sterker nog: hij werd zelfs verkozen tot speler van het seizoen. Het was dan ook geen verrassing dat Westerlo er alles aan deed om De Cuyper nog een jaartje extra in de Kempen te houden. Dit jaar staat De Cuyper misschien wel voor zijn seizoen van de bevestiging. Eerst nog een jaartje in Westerlo en dan terug naar Club Brugge, of toch iets anders? Feit is dat De Cuyper alvast geen stappen overslaat in zijn ontwikkeling. Jong én Belgisch, wat moet dat nog meer zijn?

MALICK FOFANA (17, KAA Gent)

Seppe Van Acker
Malick Fofana mag dan wel nog maar 17 jaar oud zijn, toch zijn de verwachtingen hoog. Na zijn meer dan degelijk seizoen bij de beloften krijgt hij nu van Hein Vanhaezebrouck de kans om zich te tonen bij de grote jongens. Fofana brengt snelheid in het spel en heeft een zeer goede dribbel die mij bij momenten doet denken aan Moses Simon en Samuel Kalu. Maar of ook hij een kampioenenmaker kan zijn, zal nog moeten blijken.

FERRAN JUTGLÀ (23, Club Brugge)

Mathias Van Aelten
De jonge Catalaan heeft het zeker in zich om dit seizoen uitblinker te worden bij Club Brugge en bij uitbreiding in onze hoogste voetbalklasse. De spits kreeg bij zijn aankomst in België hier en daar al het etiket ‘laatbloeier’ op zich geplakt, ik ben ervan overtuigd dat hij in staat is om dit seizoen een uitblinker te worden. Bij hem zien we niet alleen een neus voor goals, maar ook een overvloed aan werkkracht en grinta. Beide factoren worden doorgaans niet alleen binnen een elftal geprezen, maar worden ook enorm gesmaakt door de supporters. Mits een goede start (lees: een aanzienlijk aandeel in de gescoorde doelpunten van blauw-zwart) kan de jonge Spanjaard zich in no-time in de harten van de fans spelen en de gedroomde nummer 9 worden waar Club al een tijdje naar op zoek was.

HABIB KEÏTA (20, KV Kortrijk)

Jorunn Vannoorden
De centrale middenvelder wordt door KV Kortrijk gehuurd van Olympique Lyon. De jonge Malinees mocht bij de Franse grootmacht al proeven van Europees voetbal en heeft misschien wel wat het Kortrijkse middenveld mist. In de voorbereiding kon hij al overtuigen en scoorde hij een pareltje tegen Dordrecht. Keïta zal ongetwijfeld titularis zijn in het begin van de competitie, wegens de blessures van Kadri en Vandendriessche. Er moet al veel gebeuren om daarna nog uit de ploeg te verdwijnen.

SENNE LYNEN (23, Union SG)

Nick L’heureux
Senne Lynen is geen onbekende naam in de rangen van Union Saint-Gilloise. Sinds 2020 draagt hij het geelblauwe shirt en begin vorig seizoen was hij zelfs titularis, tot hij de kruisband in zijn linkerknie scheurde. De pas 23-jarige Belg heeft na een lange revalidatie de volledige voorbereiding kunnen afwerken. Lynen moet de leegte op het middenveld van Union opvullen na het vertrek van Casper Nielsen, als sterke box-to-box-middenvelder is hij een belangrijke schakel in hun systeem. Zowel in de opbouw als in de recuperatie zal hij vaart in het spel moeten brengen met technisch begaafde spelers als Teuma en Lazare rond hem. Senne Lynen is klaar om zijn basisplek opnieuw op te eisen én te spelen als een grote meneer.

NATHAN NGOY (19, Standard)

Wout Ectors
Overschot. Geen woord vat Nathan Ngoy beter samen. Hij is razendsnel voor een centrale verdediger, staat bovendien rotsvast in zijn schoenen én beschikt over een behoorlijke techniek. De jongere broer van Julien (KV Mechelen) debuteerde vorig jaar in Play-off 2 onder Mbaye Leye en kwam afgelopen seizoen twaalf keer in actie bij de hoofdmacht van Standard, meer dan eens depannerend op de rechtsachterpositie. In het beloftenteam dat zich plaatste voor de Challenger Pro League was hij een absolute sterkhouder, vandaag is Noë Dussenne zijn grootste concurrent. In de galawedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach vormde Ngoy alvast een interessant duo met Konstantinos Laifis en hield hij kleppers als Marcus Thuram en Alassane Plea haast moeiteloos in bedwang. De kans is niet onbestaande dat Ngoy ooit de volgende grote uitgaande transfer wordt op Sclessin, want completere verdedigers zijn bijzonder zeldzaam.

LUCA OYEN (19, KRC Genk)

Gerben Thijs
Voor de fans van KRC Genk was er vorig jaar weinig om zich aan te verwarmen. De ploeg kwam er als een collectief niet door en sommige speler konden de verwachtingen niet inlossen. Maar Genk zou Genk niet zijn als er vanuit de jeugd toch geen lichtpuntje doorkwam in het donkere seizoen. Het lichtpuntje heette Luca Oyen, een achternaam die menig Genks hart al sneller deed slaan in het verleden. Zoonlief mocht vorig seizoen al op regelmatige basis invallen en richting het einde van de competitie zaten er ook al enkele basisplaatsen in die hij verzilverde met 2 doelpunten en 3 assists. Met het nakende vertrek van Bongonda ligt de weg open voor de 19-jarige die van coach Vrancken zeker de kans gaat krijgen aangezien er niet meteen versterkingen worden gezocht op die positie. Enkel Joseph Paintsil staat hem misschien nog in de weg. Bij een sterke prestatie dit seizoen, zal de Cegeka Arena er zeer snel een nieuwe publiekslieveling bij hebben.

NICOLAS ROMMENS (27, Zulte Waregem)

Mikey Delbeke
Zijn debuut in de Jupiler Pro League is het niet. In het seizoen 2012/13 liet Dennis van Wijk hem tijdens de eindrondewedstrijd tegen Mouscron-Péruwelz kort invallen. Na een ultrakort optreden in Tweede klasse het seizoen daarop – op de derde speeldag viel hij drie minuten voor tijd in tegen Visé – speelde hij in het seizoen 2014/15 twintig competitiewedstrijden in de Jupiler Pro League (inclusief Play-off 2), maar zelden duurden zijn optredens lang. Zijn passage bij Dessel Sport in Tweede klasse deed hem kennelijk deugd, want toen Westerlo hem in 2016 terughaalde naar ’t Kuipje groeide hij wél uit tot een vaste waarde. Helaas slechts één seizoen in de Jupiler Pro League, want in 2017 degradeerde Westerlo naar Eerste klasse B.

Na een extrasportief moeilijk seizoen bij KSV Roeselare belandde Rommens in 2020 bij RWDM, dat door het wegvallen van verschillende clubs (onder andere Roeselare zelf) naar Eerste klasse B mocht. De Wommelgemnaar groeide in Molenbeek meteen uit tot een absolute sterkhouder. Regulator op het middenveld, zeer belangrijk bij stilstaande fases – in de eerste barragewedstrijd tegen RFC Seraing bracht hij RWDM bijna weer in de wedstrijd met een vrije trap, die helaas voor hem op de kruising stierf – en in het laatste seizoen als aanvoerder heel belangrijk voor het moreel. In zijn eerste oefenwedstrijd in het shirt van Zulte Waregem, een 0-5-zege tegen Oudenaarde, schilderde hij na nog geen kwartier de 0-1 op het hoofd van Timothy Derijck. Wat had u anders verwacht van de beste assistgever van vorig seizoen in 1B. De Jupiler Pro League heeft met Xavier Mercier weliswaar een assistenkoning uitgezwaaid, maar heeft er met Rommens een nieuwe teruggehaald.

Advertentie