Vanavond vat Union Sint-Gillis zijn Champions League-avontuur aan. Wil de Belgische vicekampioen straks de groepsfase bereiken, dan moeten ze in de derde voorronde voorbij Rangers FC en in de play-offronde tegen PSV of AS Monaco. Geen gemakkelijke klus, maar zolang er hoop is, is er leven. Onderstaande twaalf clubs kunnen alvast niet meer dromen van de groepsfase.

Zij zullen de Champions League 2022/23 alvast niet winnen:

Slovan Bratislava (ten voordele van Ferencvárosi TC)
Slovan Bratislava was in de eerste ronde slechts heel laat op gang geschoten tegen Dinamo Batumi: na 180 minuten hadden beide clubs nog altijd niet gescoord, en in de verlengingen kwam de Slowaakse kampioen in 104e minuut zelfs op achterstand! De club van trainer Vladimír Weiss scoorde echter nog twee keer voor het einde van de verlengingen.
In de tweede voorronde vielen er meer goals tegen Ferencvárosi TC, dat in de heenronde ook met een 0-0 was begonnen maar zijn terugwedstrijd tegen FC Tobol met 5-1 won. Bratislava won de heenwedstrijd na 1-2, nadat Ferencvárosi de score pas in de 70e minuut opende. In de terugwedstrijd scoorde de thuisploeg (Slovan Bratislava) ook zijn eerste doelpunt in de 70e minuut, maar de bezoekers hadden toen al twee keer de weg naar de netten gevonden. Adama Traoré vergrootte de Hongaarse voorsprong in de 89e minuut tot 1-3, en Aïssa Laïdouni zorgde in de blessuretijd voor de geruststellende 1-4. Exit Siemen Voet, die in geen enkele van de twee wedstrijden in actie kwam. Hetzelfde geldt voor de Nigeriaan Uche Agbo (ex-Standard), die in beide wedstrijden in de slotfase inviel. Hetzelfde geldt voor onder andere AA Gent-huurling Giorgi Chakvetadze (goed voor een assist in de heenwedstrijd), ex-Genk-spits Aleksandar Čavrić en ex-Zulte Waregem-spits Ivan Šaponjić.

KF Shkupi (ten voordele van Dinamo Zagreb)
FK Shkupi liet zich in de eerste voorronde bijna verrassen door Lincoln Red Imps: nadat het de heenwedstrijd met 3-0 won verloor het in Gibraltar ‘slechts’ met 2-0. Van Gibraltar ging het naar Zagreb, waar de Noord-Macedonische kampioen startte met een 2-2-gelijkspel. In de terugwedstrijd haalde Dinamo Zagreb het echter met het kleinste verschil: het werd 0-1 dankzij een goal van… de Noord-Macedonische international Arijan Ademi.

FC Zürich (ten voordele van Qarabağ FK)
Na het Lech Poznań van John van den Brom heeft Qarabağ FK ook FC Zürich klein gekregen. De Azerbeidzjanen begonnen thuis met een 3-2-zege. Een kleine marge die aanvankelijk niet volstond, want FC Zürich won de terugwedstrijd met 2-1, mede dankzij een goal van Ivan Santini (ex-Kortrijk, -Standard en -Anderlecht) in de 90+6e minuut. De Ghanees Owusu Kwabena scoorde in de verlengingen echter de 2-2, waardoor Qarabağ doorstootte naar de derde voorronde.

HJK Helsinki (ten voordele van Viktoria Plzeň)
HJK nam eenmaal deel aan de groepsfase, Viktoria Plzeň driemaal. De ervaring van de Tsjechen woog kennelijk door: nadat ze de heenwedstrijd met 1-2 wonnen – mede door een vroege penaltygoal van Tomáš Chorý –, walsten ze in de terugwedstrijd met 5-0 over de Finnen heen. Luděk Pernica, Lukáš Hejda en Jan Kliment namen elk een treffer voor hun rekening, Jan Sýkora klopte doelman Conord Hazard tweemaal.

Linfield FC (ten voordele van Bodø/Glimt)
Bodø/Glimt zet zijn opmars door Europa verder. De Noorse kampioen, vorig seizoen samen met Sheriff Tiraspol de revelatie op het Europese toneel, maakt het dit seizoen kennelijk graag spannend: In de eerste voorronde werd een 3-0-zege tegen KÍ Klaksvík gevolgd door een 3-1-nederlaag in de Faeröer, en in de tweede voorronde startten de Noren met een 1-0-nederlaag tegen Linfield FC. Dat maakten ze echter helemaal goed door thuis met 8-0 te winnen. Victor Boniface, die in de heenwedstrijd tegen KÍ Klaksvík een hattrick scoorde en dicht bij een transfer naar Union Sint-Gillis zou staan, scoorde in de 21e minuut vanop de strafschopstip de 2-0. Hugo Vetlesen, Ulrik Saltnes,, Runar Espejord en Alfons Sampsted troffen elk eenmaal raak, Amahl Pellegrino zette dan weer twee streepjes achter zijn naam.

Malmö FF (ten voordele van FK Žalgiris)
De eerste club die FK Žalgiris in Europees verband uitschakelde, was een Zweedse club: in de UEFA Cup 1989/90 was de club – die toen nog onder de vlag van de Sovjet-Unie speelde – te sterk voor IFK Göteborg. Met Mälmo FF namen ze andermaal een Zweedse club te grazen. De finalist van 1979 schakelde Žalgiris in de tweede voorronde van de Champions League 2015/16 nog uit met slechts één doelpunt, maar zeven jaar later was het de beurt aan de Litouwers om te lachen: in Vilnius werd het 1-0 na een goal van Fabien Ourega (ex-Virton), in Malmö werd het 0-2 na goals van Mathias Oyewusi en Renan Oliveira. De Litouwers hebben ongetwijfeld een feestje gebouwd in Zweden, want door hun kwalificatie voor de derde Champions League-voorronde zijn ze nu al zeker van minstens de Conference League-groepsfase, waardoor ze de eerste Litouwse club ooit worden in een groepsfase van een UEFA-clubcompetitie.

Shamrock Rovers (ten voordele van Ludogorets Razgrad)
Shamrock Rovers en Ludogorets Razgrad wonnen in de eerste voorronde elk met een totaalscore van 3-0. 3-0, dat was ook de eindscore van de heenwedstrijd in Bulgarije: Pieros Sotiriou scoorde in de 26e en 35e minuut, Igor Thiago diepte de score in de blessuretijd nog uit tot 3-0. Gelukkig maar voor Ludogorets, want in Dublin kwam de elfvoudige Bulgaarse landskampioen 2-0 achter (na goals van Aaron Greene en Aidomo Emakhu). Het tweede doelpunt van Shamrock Rovers viel weliswaar pas in de 88e minuut. Cauly deed de Ierse hoop in de eerste minuut van de blessuretijd echter kelderen: Ludogorets en niet Shamrock Rovers plaatste zich voor de derde voorronde. Feest dus voor Sergio Padt (ex-KAA Gent), Olivier Verdon (ex-KAS Eupen) en Igor Plastun (ex-KAA Gent). Ook Josué Sá (ex-Anderlecht), vorig seizoen uitgeleend aan Maccabi Tel Aviv, ligt er nog onder contract.

NK Maribor (ten voordele van Sheriff Tiraspol)
Sheriff Tiraspol hoopt vast zijn kunstje van vorig seizoen over te doen – de Champions League-groepsfase overleven vanuit de eerste voorronde en overwinteren, al dan niet in de Europa League. Dit seizoen speelden ze in de eerste voorronde 0-0 gelijk tegen HŠK Zrinjski Mostar, om vervolgens thuis met 1-0 te winnen. In de tweede voorronde deden ze… krak hetzelfde tegen NK Maribor. Tegen de Bosnische kampioen had Sheriff Tiraspol een owngoal van Igor Savić nodig, tegen Maribor zorgde Momo Yansané voor het beslissende doelpunt. Wel pas in de 88e minuut. Jawel, de sheriffs maken er graag een thriller van.

Olympiakos Piraeus (ten voordele van Maccabi Haifa)
Twintig deelnames aan de groepsfase: dat zijn er meer dan meervoudige Europacup I-/Champions League-winnaars Chelsea FC, AC Milan, AFC Ajax, Inter Milaan of Liverpool FC. Een 21e deelname zal niet voor meteen zijn, want Olympiakos Piraeus verslikte zich dit seizoen in de tweede voorronde tegen Maccabi Haifa. In de heenwedstrijd kwamen ze al vroeg op voorsprong via Philip Zinckernagel, maar Dolev Haziza maakte in de blessuretijd gelijk. De Israëliërs reisden kennelijk met vertrouwen af naar Griekenland, want in het Georgios Karaiskákisstadion werd het 0-4. Tjaronn Chery scoorde al na vijf minuten de 0-1, ex-Moeskroen-spits Frantzdy Pierrot – deze zomer overgenomen van EA Guingamp – nagelde de Griekse recordkampioen vervolgens aan de grond door kort na het uur twee keer toe te slaan in een paar minuten tijd. Abu Fani zorgde in de 87e minuut voor het slotakkoord. Enkele andere oude bekenden die aan het feest sloegen: Rami Gershon (ex-Standard, -KV Kortrijk, -Waasland-Beveren en -KAA Gent), die niet in actie kwam tegen Olympiakos, en ex-Roeselare-spits Nikita Rukavytsya, die tweemaal inviel.

F91 Dudelange (ten voordele van FC Pyunik)
Geen Champions League-groepsfase voor Charles Morren. De voormalige middenvelder van Union Sint-Gillis liet zich in de tweede voorronde uitschakelen door FC Pyunik. Dudelange won zijn heenwedstrijd nochtans met 0-1 na een penaltygoal van Samir Hadji (ex-Virton), maar in eigen huis ging het met 1-4 de boot in. Mohcine Nader opende in de 21e minuut nog de score voor Dudelange, maar Juninho (24′), Luka Juričić (54′) en Yusuf Otubanjo (76′) wisten die twee Luxemburgse goals uit. Juričić scoorde in de 85e minuut zijn tweede goal van de avond, Dudelange maakte die 1-4-achterstand niet meer goed. Naast Morren kwamen bij F91 Dudelange nog enkele andere oude bekenden uit het Belgisch voetbal in actie: Manuel da Costa (ex-Waasland-Beveren), Filip Bojic (ex-Virton), Sylvio Ouassiero (ex-Standard en -ASV Geel) en Mehdi Kirch (ex-FC Bleid-Gaume).

AEK Larnaca (ten voordele van FC Midtjylland)
De enige club die in de tweede voorronde een strafschoppenserie nodig had om door te stoten, is FC Midtjylland. Zowel thuis als op verplaatsing bij AEK Larnaca werd het 1-1 – ex-Zulte Waregem-verdediger Henrik Dalsgaard scoorde in de terugwedstrijd de 1-1. Opvallend, Midtjylland maakte zijn achterstand telkens na drie minuten goed: in de heenwedstrijd scoorde Ádám Gyurcsó in de 81e minuut de 0-1 en Erik Sviatchenko in de 84e minuut de 1-1, en in de terugwedstrijd wiste Dalsgaard in de twaalfde minuut de 1-0 van Victor Olatunji uit de negende minuut uit. In de strafschoppenserie miste voor Midtjylland enkel Sory Kaba – vorig seizoen op huurbasis bij OH Leuven – vanop de strafschopstip. Larnaca had twee missers, waardoor de Denen doorstootten. Slecht nieuws voor onder andere Kenan Pirić (ex-KAA Gent), Roberto Rosales (ex-KAA Gent), Imad Faraj (ex-Moeskroen) en Ivan Tričkovski (ex-Club Brugge en -Waasland-Beveren).

Fenerbahçe SK (ten voordele van Dynamo Kiev)
De heenwedstrijd tussen Dynamo Kiev en Fenerbahçe leverde geen goals op, waardoor de supporters van Fenerbahçe de boel wat gingen kruiden door na de 0-1 van Vitaliy Buyalskyi ‘Poetin’ scandeerden. Buyalskyi zou na zijn goal wel een arendsgebaar gemaakt hebben, richting de tribunes, een duidelijke verwijzing naar Beşiktaş JK, een aartsrivaal van Fenerbahçe. Hoe dan ook, de Turken liggen uit het toernooi, want Attila Szalai maakte in de 89e minuut gelijk, maar Oleksandr Karavayev klaarde in de verlengingen de klus voor Dynamo Kiev.

Advertentie