Deze rubriek moet beantwoorden aan de vraag van vele voetballiefhebbers naar een normalisering van sfeeracties en alles wat daarbij hoort. Alsook hopen we de kloof te verminderen tussen de tribunes en een artikel in een (online) krant. In deze rubriek maken we geen onderscheid tussen divisie of land, maar kijken we naar de choreografie en het verhaal erachter. Op deze manier is onze nieuwe rubriek ook een uitstekende manier om (nieuwe) clubs, steden of sfeergroepen te leren kennen. Altijd handig voor een voetballiefhebber of groundhopper!

FK ZELJEZNICAR SARAJEVO 2-2 FK SARAJEVO

Beginnen doen we iets verder van huis, met een vraag: wat weet u van de Bosnische voetbalcompetitie? Niet zo veel, waarschijnlijk, maar dé derby kent u mogelijk wel. De wedstrijd tussen de twee clubs uit de hoofdstad, Zeljeznicar Sarajevo en FK Sarajevo. De rivaliteit begon in 1946, toen FK Sarajevo werd opgericht om de stad op nationaal vlak te vertegenwoordigen. Dat werd niet zo goed ontvangen aan de andere kant van de stad, waar sinds 1921 Zeljeznicar Sarajevo voetbalde. Zeljeznicar was een club opgericht door spoorwegarbeiders, de derby voelde vanaf toen dus aan als een clash tussen arm en rijk.

In de derby van deze week was er ruimte voor choreografie, maar vooral ook voor een enorme hoeveelheid pyrotechnisch materiaal dat werd afgestoken.

AIK FOTBOLL 2-2 HAMMARBY FOTBOLL

We hoppen vandaag een beetje van de ene naar de andere derby. We trekken opnieuw, net als vorige week, naar het hoge noorden. De Stockholm-derby, ondertussen een klassieker voor groundhoppers. Deze derby staat gekend om zijn fantastische choreografieën en enorm luide gezangen door een massa enthousiaste Zweden. AIK Stockholm en Hammarby zijn twee traditieclubs met elk een enorme aanhang, wat de strijd om Stockholm extra pigment geeft. Het allereerste duel tussen de twee clubs vond plaats in 1920, meer dan 100 jaar geleden. In 2018 waren er maar liefst 49.034 toeschouwers aanwezig, over een grootse derby gesproken!

Aan de zijde van Hammarby zien we een originele choreografie die niet veel extra uitleg nodig heeft, bij AIK een eerbetoon aan het oude stadion van de club, met de tekst: “Weet je nog, niet zo lang geleden? Heel Råsunda trilde op zijn grondvesten, ik herinner me het gevoel nog steeds”.SK RAPID WIEN 1-2 SK Sturm Graz
FC NÜRNBERG 0-2 Hamburger SV

De volgende sfeeractie is ietwat specialer. Deze actie is eigenlijk verspreid over twee landen en dus ook twee wedstrijden. De ultra’s van Rapid Wien en 1. FC Nürnberg vierden een 20-jarige vriendschapsband. In Wenen stond de tekst “20 jaar een eenheid”, gepaard met kleuren van beide clubs. In Nürnberg was er een pyroshow in de kleuren van beide clubs. In de wereld van de ultra’s komen vriendschappen vaker voor, maar van deze omvang en duur, is speciaal te noemen.

BAYERN MÜNCHEN 1-1 Borussia Mönchengladbach

50 Jaar Südkurve! De Bayern-fans vierden massaal het 50-jarig bestaan van hun staantribune achter het doel. De choreografie had alles: zowel tifo, pyro als verschillende momenten in een duidelijk afgesproken choreografie. Het begon met een combinatie van een tifo en vlaggen. Vervolgens kwam het pyrotechnisch materiaal naar boven, dat leverde een sfeervolle combinatie met de vlaggenactie op. Bovendien hadden alle fans in de Südkurve dezelfde T-shirt aan met dezelfde sjaal. Een geslaagd jubileumfeest!

AS Nancy – USL DUNKERQUE

Tot slot willen we graag dit prachtige beeld delen. Liefde kent geen divisie en aantallen doen er niet toe, het is de clubliefde die ons verbindt!

Advertentie