Standard Luik had bij een zege tegen RFC Seraing een eerste 15 op 15 een jaren kunnen behalen, maar de buren van Pairay staken daar een stokje voor. Moustapha Mbow (22) opende in de negende minuut de score, Morgan Poaty legde in de 54e minuut de 0-2-eindscore vast. Een fijn eerste ankerpunt voor Mbow, die nog geen maand geleden neerstreek bij Seraing.

Mbow is nauwelijks een maand aan de slag in België, maar voor zijn twaalf jaar oudere broer Pape heeft België vast geen geheimen meer. De Senegalees, die in 2006 als tiener de overstap maakte van zijn thuisland naar Olympique Marseille, speelde in het seizoen 2011/12 op huurbasis bij RAEC Mons. De Henegouwse eersteklasser was zijn derde huurclub, na eerder AS Cannes en AC Ajaccio. Dennis van Wijk kreeg er in augustus 2011 zowaar een voormalige Franse kampioen bij, want in het kampioenenseizoen 2009/10 had Marseille-trainer Didier Deschamps hem drie keer laten invallen in de Ligue 1. Zijn officiële debuut voor Marseille maakte hij overigens in het seizoen 2007/08 onder Eric Gerets.

In erg grote letters staat de naam van Pape Mbow niet geschreven in de geschiedenisboeken van RAEC Mons. De Senegalees speelde slechts drie keer in de Jupiler Pro League, weliswaar tweemaal meer dan een uur (tegen KV Mechelen en Club Brugge). Oke, hij maakte wel deel uit van de groep die in het seizoen 2011/12 de halve finale van de Beker van België haalde – de enige andere keer dat Mons daarin slaagde was in het seizoen 1934/35 –, maar Mbow kwam enkel in actie in de achtste finalewedstrijd tegen KV Mechelen (1-0-winst). Dan roept zijn naam vast betere herinneringen op bij Excelsior Virton, waar hij in het seizoen 2018/19 geregeld in de ploeg stond in Eerste klasse amateurs. In de promotieplayoffs, waarin Virton nog over Thes Sport en KMSK Deinze naar de eerste plaats sprong, miste hij amper acht minuten.

Moustapha maakte in het spoor van zijn oudere broers – er was ook Moussa, die zijn kans waagde bij Marseille en later OGC Nice – op zijn achttiende de overstap van Académie Foot Darou Salam naar Stade de Reims. In januari 2019 ondertekende hij een meerjarig contract bij de Franse eersteklasser, waar hij aanvankelijk aansloot bij de jeugd. Pas op 14 december 2019 speelde hij zijn eerste officiële wedstrijd voor het tweede elftal van de club in de Championnat National 2. In het Stade Louis Dugauguez van voormalig eersteklasser CS Sedan kreeg hij niet alleen zijn eerste speelminuten, maar meteen ook zijn eerste basisplaats.

Het leek aanvankelijk geen makkelijke klus te gaan worden voor Reims B, want CS Sedan had tijdens de eerste dertien speeldagen… geen enkel tegendoelpunt geïncasseerd! Op speeldag 14 leek doelman Geoffrey Lembet weer op weg naar een rimpelloze prestatie, tot Ilan Kebbal in de 75e minuut vanop de strafschopstip voor het eerste tegendoelpunt in 1245 speelminuten zorgde. De wedstrijd eindigde in een 1-1-gelijkspel, waardoor Sedan ook meteen zijn eerste puntenverlies moest slikken. Sedan bewees dat seizoen trouwens dat een 39 op 39 zonder tegendoelpunt geen garantie is op promotie: de ex-club Toni Brogno werd uiteindelijk nog ingehaald door een andere voormalige eersteklasser, SC Bastia. Al kan de club

Mbow stroomde uiteindelijk ook door naar het eerste elftal van de club. Op 19 december 2021 gaf trainer Óscar García hem een basisplaats in de bekerwedstrijd tegen stadsgenoot EF Reims Sainte-Anne, uitkomend op het zesde niveau. Mbow speelde 90 minuten en zag hoe eersteklasser Stade de Reims slechts met 0-1 won tegen Reims Sainte-Anne, de allereerste club van Robert Pirès en… de club waar grote broer Pape in oktober 2020 een contract ondertekende!

En de symboliek gaat maar door, want drie dagen na de zuinige bekerzege tegen Reims Sainte-Anne kreeg Mbow ook een basisplaats tegen… Olympique Marseille, de club waarmee zijn oudere broer ooit landskampioen werd! Mbow leek zijn Ligue 1-debuut te gaan bekronen met een 0-1-zege in Le Vélodrome, maar diep in de blessuretijd redde Dimitri Payet via de strafschopstip toch nog een punt voor l’OM.

Mbow leek haast een vaste waarde te gaan worden bij Stade de Reims, want ook in de eerste officiële wedstrijd van 2022 – een bekerwedstrijd tegen ES Thaon op tweede nieuwjaarsdag – speelde hij 90 minuten. Niets was echter minder waar: Mbow bleef een paar keer op de bank zitten en werd op 27 januari voor de rest van het seizoen uitgeleend aan tweedeklasser Nîmes Olympique. Dat kwam zijn aantal speelminuten wel ten goede: onder trainer Nicolas Usaï kreeg hij er twaalf Ligue 2-wedstrijden bij op zijn teller.

In Reims schenen ze wel tevreden geweest te zijn over zijn passage in Nîmes, want zijn uitleenbeurt aan Seraing gebeurde niet zonder een contractverlenging tot 2025. Op zijn eerste basisplaats (tegen Antwerp FC op speeldag 9) en zijn eerste goal (tegen Standard Luik op speeldag 10) zullen ze in het Stade Auguste-Delaune vast een flesje champagne hebben gekraakt.

Kunt u Moustapha Mbow nóg ergens van kennen? Jawel, misschien van het WK onder 20 in 2019, dat destijds door de VRT werd uitgezonden op de Belgische televisie. Veel heeft Mbow er wel niet gespeeld: in de groepswedstrijden tegen Tahiti, Colombia en Polen kwam hij niet van de bank, in de achtste finalewedstrijd tegen Nigeria viel hij pas in de blessuretijd in, en in de kwartfinale tegen Zuid-Korea kwam hij ook pas in de 82e minuut in. Hij kwam toen huidig Anderlecht-verdediger Moussa N’Diaye aflossen.

Die invalbeurt in de 82e minuut leverde hem overigens wel meer dan een halfuur speeltijd op, want Ji-sol Lee kopte zijn land in de achtste minuut van de blessuretijd nog naar verlengingen. Daarin scoorde elk land nog eens eenmaal, waardoor er een strafschoppenserie nodig was. Mbow was een van de drie Senegalezen die faalden vanop de stip, waarna Zuid-Korea zich plaatste voor de halve finale. De laatste Senegalees die miste was Ousseynou Diagne, die later dat jaar na Club Brugge zou verkassen. Neen, dat is niet de Galatasaray-huurling die in de Champions League een penalty miste tegen Paris Saint-Germain, maar een landgenoot met dezelfde familienaam die uiteindelijk nooit uitkwam voor het eerste elftal. Ook Amadou Sagna zou nooit een officiële wedstrijd spelen in het eerste elftal van Club Brugge, in tegenstelling tot Youssouph Badji.

Je kunt Mbow ook kennen van de familiefeestjes bij de familie Kouyaté. De voormalige speler van FC Brussels, KV Kortrijk en RSC Anderlecht is immers getrouwd met Zohra Mbow, de zus van Moustapha en co.

Advertentie