Een uniek voetbalproject was het, toen STVV in 2015 als eerste Belgische club zijn supporters de kans gaf om mee te investeren in jong voetbaltalent voor de eigen club. De beloftevolle Griek Panagiotis Kynigopoulos was het speerpunt van de unieke crowdfundingcampagne. Lang duurde het sprookje niet. STVV brak de economische eigendomsregels van de FIFA en kreeg een boete onder de neus geduwd. En Kynigopoulos… die moest het Truiense schip verlaten.

Welgeteld 7 minuten speelde Panagiotis Kynigopoulos in het shirt van de eerste ploeg van de Kanaries. In de derby tegen RC Genk mocht de beloftenspeler in het slot invallen. Doel was om de toen nog 19-jarige Griek in de eerste plaats bij het Truiense jeugdelftal klaar te stomen voor de toekomstige A-kern, maar door overschreden transferregels liep dat plan mis.

STVV liet zijn fans mee investeren om de jonge voetballer financieel binnen te halen. Een crowdfundingproject dat indruiste als regel van de ‘third party ownership’ (TPO), een constructie waarbij een voetballer niet geheel eigendom is van de club. Een klein jaar nadat blauwgeel de actie op poten zette, en Kynigopoulos goed en wel kennisgemaakt had met Haspengouw, scheidde de wegen tussen beide partijen alweer. Sint-Truiden moest een boete van 55.000 euro betalen. Een verdere samenwerking met de Griekse aanvaller kwam er niet. Alle fans die geïnvesteerd hadden, kregen na afloop hun geld teruggestort.

Super League 2

Maar was Kynigopoulos zo beloftevol als toen werd gedacht? De ongekende, tongtwistende naam doet het slechtste vermoeden. Na zijn Belgisch avontuur, keerde hij terug naar zijn thuisland. Daar volgde eerste nog een uitleenbeurt aan Iraklis FC. Nadien kwam er een definitieve overgang naar Panachaiki GE, waar hij tot 2020 actief was.

Het Cypriotische Enosis Neon Paralimniou werd zijn volgende bestemming. Na een dik half jaar hield de aanvaller het daar alweer voor bekeken en volgde opnieuw een terugkeer naar Griekenland. Daar is hij momenteel actief bij Athens Kallithea FC in de Super League 2, het op een na hoogste niveau in het land. In 24 competitiewedstrijden trof hij reeds 9 keer raak voor zijn nieuwe werkgever en was hij daarbij goed voor 2 assists.

Een internationale voetbalcarrière zit er wellicht niet direct meer aan te komen voor de inmiddels 26-jarige Kynigopoulos, maar in Zuid-Limburg – en bij uitbreiding België – zal zijn naam altijd verbonden blijven aan de eerste speler ooit die door supporters van een Belgische club werd aangekocht én effectief wedstrijdminuten maakte in de Jupiler Pro League.

Advertentie