Speeldag 8 op het Spaanse tweede niveau is nog volop aan de gang, maar dat houdt ons niet tegen om alvast een tussentijdse stand van zaken op te maken.

Gerard Piqué droomt van promotie

FC Andorra, dé club van de dwergstaat, bestaat al sinds 1942 maar schopte het nooit verder dan het op twee na hoogste niveau van de Spaanse voetbalpiramide. Tot nu, want de ploeg mocht afgelopen seizoen een derde promotiefeest vieren sinds de overname door Gerard Pique en zijn Kosmos Holding Group in december 2018. In het najaar van 2019 stootte Andorra eerst sportief door naar de vierde klasse en vervolgens meteen naar de Ségunda Divisíon B, de derde divisie, toen het de licentie van het weggevallen CF Reus aankocht voor 450.000 euro.

Zaterdag versloeg FC Andorra degradant Levante met 3-1 en dat resulteerde in een voorlopige derde plek op de ranking. Aangezien zes plaatsen uitzicht bieden op La Liga, met twee rechtstreekse promovendi en vier tickets voor de promotie-play-offs, mag Andorra na deze verrassend goede start dus dromen van een nieuwe stap hogerop. Mustapha Bundu, enkele jaren geleden voor drie miljoen euro aangekocht door RSC Anderlecht en nu door de Brusselaars uitgeleend aan Andorra, telt tot dusver drie korte invalbeurten.

Burgos doet wenkbrauwen fronsen

Net buiten de top 6 kamperen op dit moment niet alleen Granada, nog een degradant, en Villarreal B, vreemd genoeg de enige B-ploeg in de tweede divisie, maar ook Burgos CF. Dat lijkt geen bijzonder interessant weetje, tot je hun doelpuntensaldo na acht wedstrijden in de gaten krijgt: 2-0. Jawel, de Noord-Spaanse ploeg speelde zesmaal 0-0 gelijk en won twee thuisduels met het kleinste verschil. Voor spektakel moet je dus niet in Burgos zijn, maar met twaalf verzamelde punten prijken ze wel mooi in de subtop.

Grote namen in de problemen

Met een zege tegen Albacete zondagnamiddag kan Leganés enkele plaatsjes opschuiven, maar vooralsnog is de rol van hekkensluiter de pijnlijke realiteit voor de ploeg die van 2016 tot 2020 in LaLiga mocht aantreden. In de tweede divisie ging het de voorbije jaren bergaf voor het team uit de gelijknamige voorstad van Madrid, de komende jaren moeten ze een terugkeer naar de derde klasse zien te vermijden.

Een echte traditieclub kunnen we Leganés niet noemen, Racing Santander en Málaga CF zijn dat zonder twijfel wel. Na twee degradaties op rij kwam Santander, de ex-club van Mémé Tchité, in 2013 op het derde Spaanse niveau terecht. Dit seizoen keerde het voor de derde keer sindsdien terug naar LaLiga 2, maar met amper vijf verzamelde eenheden en een 20e plaats in het klassement dreigt de status van jojoclub opnieuw bevestigd te worden. Málaga telt evenveel punten en heeft eigenlijk nóg meer op het spel staan, want een degradatie naar de Ségunda Divisíon B overkwam hen nog nooit. Gisteren schoten beide clubs weinig op met een onderlinge brilscore.

Bovenaan

Voor de volledigheid werpen we ook nog even onze blik op de kruin van de rangschikking. Eilandclub Las Palmas prijkt momenteel aan de leiding, maar kan vandaag gepasseerd worden door degradant Deportivo Alavés en ook SD Eibar en FC Cartagena kunnen langszij komen.

Advertentie