Naar aanloop van de Limburgse derby tussen STVV en KRC Genk nu zondag, kan de Truiense achterban genieten van de steun van een aantal ex-Kanaries. Zij benadrukken in een videoboodschap vooral de cruciale rol die de supporters tijdens de wedstrijd kunnen spelen. “Pak de energie van de fans mee op het veld en ga vol voor de drie punten.”

Sint-Truiden zet alles op alles om zijn fans warm te maken voor dé wedstrijd van het jaar tegen KRC Genk. Een fandorp aan Tribune Oost, een vol huis in de vorm van 10.000 vlammen én de succeswensen van vijf oud-STVV’ers die in het verleden elk hun stempel wisten te drukken tijdens de confrontatie tegen de buren uit Genk.

De mooiste wedstrijd van het jaar

“STVV is mijn thuis en blijft mijn thuis. Het is al een lange tijd geleden, maar ik volg jullie nog altijd”, bijt Jordan Botaka de spits af. De Congolese Nederlander is momenteel actief bij Hapoel Jerusalem in Israël en speelde in het verleden drie seizoenen voor geelblauw. “Alle wedstrijden zijn belangrijk, maar de derby op Stayen is elk seizoen speciaal. Laten we er alles aan doen om de drie punten thuis te houden.”

De Iraniër Reza Ghoochannejhad verdedigde van midden 2011 tot eind 2012 de kleuren van STVV. De goaltjesdief speelde voor tal van ploegen over de hele wereld en zette in 2021 een punt achter zijn profcarrière. “Ik weet hoe deze derby leeft in de streek. Ik heb hem zelf mogen beleven op het prachtige Stayen. Ik heb toen zelfs ook gescoord. Veel succes en zet ‘m straks op!”

Ook verdediger Pol García wist de netten in 2019 te doen trillen in de derby. Momenteel is de Spanjaard actief bij de Italiaanse derdeklasser AC Trento. “Ik wil jullie allemaal steunen voor de wedstrijden tegen KRC Genk. Ikzelf heb goede herinneringen aan de derby. We zijn een keertje in Genk gaan winnen, en op Stayen bogen we een 0-3-achterstand om tot een 3-3-gelijkspel. Ik was toen een van de doelpuntenmakers. Als de wedstrijd niet vroegtijdig werd afgefloten, weet ik zeker dat we zelfs nog hadden gewonnen. Ik hoop dat de sfeer straks even goed is en dat jullie de hel van Stayen laten branden.”

“Laat Stayen opnieuw ontploffen”

“De mooiste wedstrijd van het jaar staat voor de deur”, klinkt het bij clubicoon Sascha Kotysch die als geen ander weet wat zo’n derby betekent. “Ik had de eer om ooit zelf te scoren tijdens een derby. De sfeer die er toen heerste op Stayen was magisch. De adrenaline van de spelers en supporters was schitterend. Laat het stadion zondag opnieuw ontploffen”, aldus de in Duitsland geboren Belg die ondertussen met voetbalpensioen is.

Ook Nils Schouterden heeft bemoedigende woorden voor zijn ex-ploeg. De speler van KSK Lierse Kempenzonen was meerdere seizoenen actief in Haspengouw. “Ik wil jullie veel geluk wensen voor de wedstrijd. Mijn doelpunt op het veld van KRC Genk in 2011 was een uniek moment met de supporters. De spelers moeten de energie van de fans meepakken op het veld en vol voor de drie punten gaan.”

“Mooie herinneringen”

Tot slot richt Yohan Boli, een van de publiekslievelingen tijdens zijn periode in Zuid-Limburg, zich in een aparte videoboodschap tot de fans. “Ik ben blij dat ik jullie nog even kan toespreken. Ik blik terug op een aantal mooie herinneringen bij de Limburgse derby. De onvergetelijke 3-3-comeback in eigen huis is daar zeker een van, maar ook mijn laatste doelpunt in het shirt van Sint-Truiden zal ik niet vergeten. Het was op het veld van KRC Genk waardoor we de drie punten wisten binnen te halen. Doe dat goed zondag!”, aldus de Ivoriaanse spits die tegenwoordig uitkomt voor het Qatarese Al-Rayyan SC.

Advertentie