Frosinone Calcio is dankzij de 3-1-zege tegen Reggina zeker van promotie naar de Serie A. De jongens van trainer Fabio Grosso zijn op drie speeldagen van het einde zeker dat ze niet meer uit de top twee kunnen vallen, waardoor de club zich mag opmaken voor een derde verblijf in de hoogste Italiaanse divisie. De Belgische Marokkaan Soufiane Bidaoui (33) mag zich dus mogelijk opmaken voor een tweede passage in de Serie A. Staan de sterren ditmaal wél juist, in tegenstelling tot drie jaar geleden?

Frosinone Calcio proefde in de seizoenen 2015/16 en 2018/19 al eens van de Serie A. Het verblijf bleef toen evenwel telkens beperkt tot één seizoen. Voor Soufiane Bidaoui, die afgelopen winter een contract tot medio 2024 ondertekende bij de club, mag het ditmaal wellicht wat langer duren.

De Serie A zal natuurlijk niets nieuws zijn voor Bidaoui. De Belgische Marokkaan speelde in het seizoen 2014/15 immers al vier wedstrijden in de Serie A in het shirt van Parma FC. Toch zal het de voormalige Marokkaanse jeugdinternational deugd doen om na jaren in de Serie B nog eens op het voorplan te mogen treden.

Toen Bidaoui in 2014 zijn debuut maakte in de Serie A, had hij er al een heel parcours opzitten. De Brusselaar, die in het Josaphatpark al eens graag met Mohamed Aoulad voetbalde. Via RC de Schaerbeek, RSC Anderlecht en White Star Woluwe belandde hij als tiener bij Diegem Sport. Bij de toenmalige derdeklasser, die bekend staat om zijn uitstekende jeugdwerking, kreeg hij in het seizoen 2008/09 op z’n achttiende een kans in het eerste elftal. Nog voor het seizoen gedaan was zette Bidaoui zijn handtekening onder een contract bij KVC Westerlo, dat eerder al Nabil Dirar had weggeplukt bij de Diegemnaars.

In ’t Kuipje moest Bidaoui geduld uitoefenen: pas op de voorlaatste speeldag van de reguliere competitie liet trainer Jan Ceulemans hem invallen tegen Cercle Brugge. Ook in Play-off 2 kreeg hij slechts een kwartier speeltijd tegen KSC Lokeren. In het seizoen 2010/11 kreeg hij helemáál geen speelminuten in het eerste elftal van Westerlo, waarop de club hem in januari 2011 voor een halfjaar uitleende aan tweedeklasser KSV Roeselare. Bidaoui, inmiddels een twintiger, speelde er op zijn geliefkoosde linkerflank elf competitiewedstrijden. De Brusselaar liet een degelijke indruk na en versierde een contract bij Lierse SK, dat de flankaanvaller transfervrij kon oppikken in ’t Kuipje.

Bij Lierse verzamelde Bidaoui in zijn debuutseizoen meer speelminuten dan hij zich bij Westerlo had kunnen dromen, al moest hij ook hier even op zijn tanden bijten. Op een korte invalbeurt tegen… Westerlo eind september na was het wachten op Lierse-Kortrijk op 17 december voor zijn eerste basisplaats. Bidaoui bedankte door vier dagen later in de Beker van België de eerredder te scoren tegen Standard Luik. Die eerredder bleek uiteindelijk levensbelangrijk, want zo kon Boban Grnčarov in de terugwedstrijd verlengingen afdwingen door in de blessuretijd de 1-2 te scoren. Die late goal kwam er op assist van… Bidaoui, die zelf de 1-3 op het scorebord zette en Jason Adesanya met zijn tweede assist van de avond de 2-4 aanbood. Plots stond Lierse in de halve finale van de Beker van België, drie jaar nadat de Pallieters daar als tweedeklasser in geslaagd waren.

Bidaoui verdween dat seizoen niet meer uit de basis bij Lierse, dat twaalfde eindigde in de Jupiler Pro League doch in Play-off 2 slechts één keer kon winnen. De Brusselaar had zich na een seizoen op het Lisp weer helemaal in the picture gespeeld, al had Chris Janssens natuurlijk een hint gekregen van Pim Verbeeck. De Nederlander had Bidaoui in november 2011 geselecteerd voor de Afrika Cup –23, waar de Marokkaanse beloften in eigen land de finale haalden. Pour la petite histoire: destijds zal het niet zo opgevallen zijn, maar in de halve finale hielp Bidaoui zijn land voorbij Egypte, waar ene Mohamed Salah goed was voor een goal en een assist. Bidaoui kon daar twee assists tegenover zetten. Eindstand: 2-3 voor Marokko.

In het seizoen 2012/13 kon Bidaoui, die na afloop van het vorige seizoen de Belgische Leeuw won en in de zomer van 2012 met Marokko deelnam aan de Olympische Spelen in Londen, zich minder doordrukken bij de Lierenaars. De Brusselaar belandde onder Hany Ramzy, nota bene de coach die hij op de Afrika Cup –23 uitschakelde in de halve finale, zelfs even in de B-kern. Bidaoui werd gerehabiliteerd, maar uiteindelijk toch weer aan de kant geschoven voor Play-off 2. In maart 2013 liet Lierse weten dat het aflopende contract van Bidaoui niet verlengd zou worden.

Bidaoui zal het niet aan zijn hart hebben laten komen, want in mei 2013 versierde hij een transfer naar Parma FC, de club die twintig jaar eerder de Europacup II won tegen Antwerp FC en later ook nog tweemaal de UEFA Cup won. Bidaoui moest weliswaar beginnen in de Serie B, want Parma leende de flankaanvaller eerst een seizoen uit aan FC Crotone. Bidaoui groeide er uit tot een vaste waarde en dwong met de club promotie-playoffs af, waarin Bari te sterk was.

Op 14 september 2014 was het eindelijk zover: het langverwachte debuut in de Serie A. In een spectaculaire 4-5-nederlaag tegen AC Milan op de tweede competitiespeeldag liet trainer Roberto Donadoni hem in de 79e minuut invallen voor Ishak Belfodil, die later nog voor Standard Luik zou voetballen. De invalbeurt van Bidaoui kwam er nog geen minuut voordat Jérémy Menez doelman Antonio Mirante omspeelde en met een heerlijk hakje voorbij een aanglijdende Mirante besloot.

Nadat hij zijn ogen stevig de kost had gegeven tegen de zevenvoudige Champions League-winnaar, moest Bidaoui even geblesseerd toekijken met een knieblessure. Na de jaarwisseling kwam het plots allemaal heel snel: in de competitie kreeg hij invalbeurten van telkens een kwartier tegen Fiorentina en Hellas Verona, op 14 januari 2015 mocht hij negentig minuten spelen in de bekerwedstrijd tegen Cagliari Calcio, vier dagen later stond hij in de competitie een hele wedstrijd tussen de lijnen tegen UC Sampdoria.

De droom werd echter snel doorprikt, want eind januari volgde er plots een uitleenbeurt aan tweedeklasser Latina Calcio 1932. Bidaoui leek niet helemaal te beseffen wat er gebeurde: op 31 januari 2015 stond hij al op het veld tegen Livorno (3-2-winst) en pakte hij in de blessuretijd zijn tweede gele kaart. Bidaoui speelde vijftien officiële wedstrijden voor Latina Calcio, waar met Abdelhakim Bouhna en Nabil Jaadi nog twee Belgen met Marokkaanse roots rondliepen. Met Bouhna was er overigens nóg een gemene deler: ook hij droeg als jeugdspeler nog het embleem van Diegem Sport.

Leek Bidaoui in januari nog dicht bij een basisplek bij Parma te staan, dan brak nog geen halfjaar later de hel los voor de Brusselaar: op 22 juni 2015 werd Parma immers officieel failliet verklaard. Er kwam een einde aan het avontuur van Bidaoui in het Stadio Ennio Tardini, dat in het seizoen 2015/16 niet meer Juventus FC en AS Roma, maar wel Fortis Juventus en Romagna Centro mocht ontvangen.

En Bidaoui? Die bleef in het gehele seizoen 2015/16 clubloos. Na een jaar op de tanden bijten vond hij met US Avellino een nieuwe club. Avellino, de club waar Tomislav Ivić (ex-Anderlecht en -Standard) in de jaren ’80 even coach was en waar Maurizio Sarri in de zomer van 2007 binnen en buiten wipte, had na het faillissement in 2009 een doorstart gemaakt in de Serie D. De club uit Campania speelde sinds 2013 weer in de Serie B, waar het sindsdien niet verder was geraakt dan een achtste plaats (en bijbehorend eindrondeticket, dat niet gepaard ging met promotie).

Met Bidaoui in de selectie slaagde Avellino er niet in om beter te doen dan die achtste plaats: in het seizoen 2016/17 eindigde de club veertiende, in het seizoen daarop vijftiende. Dat was op zich genoeg geweest om zich te redden, ware het niet dat Avellino… bankroet werd verklaard en een enkeltje richting Serie D kreeg. Du déjà-vu, zowel voor Bidaoui als voor Avellino. Kenneth Houdret en Andy Kawaya, die in juni 2018 de overstap hadden gemaakt van respectievelijk Union Sint-Gillis en KV Mechelen naar US Avellino, mochten meteen op zoek naar een nieuwe werkgever. Ook Mohamed Soumaré, Benjamin Mokulu, Pierre-Yves Ngawa en Reno Wilmots zagen de bui, net als Bidaoui, hangen.

Deze keer bleef Bidaoui niet zo lang zonder club: in augustus 2018 vond hij onderdak bij tweedeklasser Spezia Calcio. Daar deelde hij de kleedkamer met onder andere David Okereke (in 2019 voor acht miljoen euro verkocht aan Club Brugge), Alessio Da Cruz (in 2023 verliezend bekerfinalist met KV Mechelen) en Sveinn Aron Gudjohnsen (zoon en kleinzoon van). Bidaoui diende geregeld als chauffeur voor Okereke en knikte volmondig ja toen de Nigeriaan hem vroeg of hij de overgang naar België wel zou maken.

In zijn eerste seizoen was Bidaoui in 21 competitiewedstrijden goed voor vier goals en twee assist en greep hij in de promotie-playoffs naast een ticket voor de Serie A. In het seizoen daarop eindigde Spezia derde in de competitie en overleefde het in de play-offs de drie rondes: eerst werd na verlengingen afstand genomen van AS Cittadella – de club die een jaar eerder roet in het eten had gegooid –, daarna won Spezia van Chievo Verona en… Frosinone Calcio. Spezia mocht voor het eerst in zijn clubgeschiedenis naar de Serie A, maar deed dat zonder Bidaoui, die er in juni 2020 – toen de play-offs door de coronapandemie nog niet afgewerkt waren – voor had gekozen om zijn aflopende contract niet te verlengen.

Bidaoui bleef opnieuw een tijdje zonder club. In januari 2021 verbond hij zijn lot aan tweedeklasser Ascoli Calcio. De Brusselaar ondertekende bij de ex-club van onder andere Ludo Coeck en Patrick Vervoort een contract tot het einde van het seizoen, dat bij redding twee jaar verlengd zou worden. Ascoli (met ex-Zulte Waregem-doelman Nicola Leali in doel) bleef tot april in de degradatiezone staan, maar slaagde er uiteindelijk in om in de Serie B te blijven, waardoor Bidaoui aan boord bleef.

In zijn eerste volledige seizoen kende Bidaoui meer succes: de club verkeerde nooit in degradatiegevaar en dwong uiteindelijk zelfs een ticket voor de promotie-playoffs af. Daarin ging Ascoli evenwel meteen onderuit tegen Benevento Calcio. Bidaoui, die in de tweede helft van het seizoen als linkerflankspits geregeld samenspeelde met centrumspits Frank Tsadjout (ex-Charleroi), klokte in het seizoen 2021/22 af op acht goals en zes assists in de Serie B.

Het bleef echter niet duren: in het seizoen 2022/23 verdween Bidaoui vanaf oktober 2022 naar de achtergrond. Eind januari 2023 verkocht de club hem dan ook voor 200.000 euro aan reeksgenoot Frosinone, waar hij onder trainer Fabio Grosso al acht keer mocht meedoen in de Serie B. Dat was voldoende om een nieuwe promotie naar de Serie A op zijn palmares bij te schrijven.

Advertentie