Amper 89 dagen na zijn vertrek uit Genk waren alle ogen in Nederland al op hem gericht. Toen een penaltyreeks de bekerfinale tussen Ajax en PSV moest beslissen, nam Mika Godts meteen een grote verantwoordelijkheid op zich. Hij bood zich aan om de vierde strafschop te nemen, en trapte die ook feilloos binnen. Waar komt de 17-jarige Leuvenaar opeens vandaan? Een portret.

Godts begon zijn opleiding bij de jeugd van RSC Anderlecht, waar zijn talent al meteen werd opgemerkt. Ondanks de interesse van onder andere Manchester City, Arsenal, Ajax en PSV, besloot hij in 2020 naar KRC Genk te trekken. Afgelopen seizoen mocht hij een eerste keer proeven van het profvoetbal door aan te sluiten bij Jong Genk in 1B. Op 14 augustus 2022 maakte hij zijn officiële profdebuut tegen Lierse Kempenzonen en na amper 59 minuten was ook zijn eerste profdoelpunt al een feit. Over een geslaagde binnenkomer gesproken. Nadien trok hij die lijn feilloos door: in 19 matchen wist hij 7 goals en een assist op zijn naam te schrijven.

Overstap naar Ajax

Zijn goede prestaties in 1B bleven ook in Nederland niet onopgemerkt. Toen bleek dat Ajax nog steeds concrete interesse toonde in de speler wiens contract na het seizoen zou aflopen, werd al snel duidelijk dat een nieuwe overeenkomst met de Limburgse club er niet in zat. In januari maakte de 17-jarige linkervleugelspeler de overstap naar Ajax, waar hij een contract tot medio 2025 ondertekende.

Ook in zijn debuutmatch bij Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie, het tweede niveau in Nederland, wist Mika Godts meteen zijn stempel te drukken door op fenomenale wijze te scoren. Dankzij zijn goede prestaties bij de beloften, mocht hij op 9 april al genieten van zijn eerste baltoetsen in een volle Johan Cruijff ArenA. “Hier had ik niet van kunnen dromen”, klonk het achteraf bij de tiener die na anderhalve maand al mocht debuteren bij de hoofdmacht van Ajax. En zijn droom werd nog gekker, want amper 3 weken later mocht hij dus een beslissende strafschop omzetten in de verloren bekerfinale tegen PSV. Dat toont nog maar eens aan dat hij zowel fysiek als mentaal klaar is voor een topcarrière.

Ondertussen zit Godts aan 3 goals en 1 assist in 11 matchen bij Jong Ajax én heeft hij zijn plekje in de selectie van Ajax 1 verzilverd. De toekomst ligt aan zijn voeten in Amsterdam.

Nog jonge Belgen bij Ajax

Godts is zeker niet het enige Belgische talent dat de Amsterdammers wisten te strikken. In maart vorig jaar plukten ze het befaamde goudhaantje Rayane Bounida op amper 16-jarige leeftijd weg bij Anderlecht. Ondanks de vele gesprekken met toenmalige coach Vincent Kompany, bleek de verleiding om bij een van de beste jeugdacademies van Europa aan te sluiten toch te groot.

De 17-jarige Stanis Idumbo trok in 2021 al naar Amsterdam. Hij trok de aandacht met zijn fantastische prestaties bij de jeugd van KAA Gent. Het blijkt voor de Belgische topclubs kortom nog een behoorlijk lastige opgave om de grote talenten te overtuigen om te blijven. En al zeker als het de Ajacieden uit Amsterdam zijn die aankloppen.

Advertentie