Vanuit de 2.Bundesliga kwam dit seizoen plots RasenBallsport Leipzig opgedoken. De club werd in 2009 opgericht en speelde toen nog in de 5de (!!) Duitse divisie. Het promoveerde vervolgens binnen 7 jaar 4 keer. Dit seizoen, het eerste seizoen in de 1.Bundesliga deed de ploeg opeens mee met het kampioenschap. Er werden aan het begin van het seizoen een aantal jonge spelers gekocht, waarvan een aantal al goed genoeg bleken om het elftal te dragen. Naast Naby Keïta was ook Timo Werner een enorm belangrijke speler dit seizoen. Hij kwam over van VfB Stuttgart en bleek dé geschikte spits te zijn.

Huidige elftal: RasenBallsport Leipzig
Positie(s): Spits, (Linksbuiten), (Rechtsbuiten)
Nationaliteit: Duits
Geboortedatum: 06-03-1996
Lengte: 1.81 m
Sterkste punten: Afwerking, techniek
Clubhistorie: VfB Stuttgart, RasenBallsport Leipzig

RasenBallsport Leipzig
Dit alles gebeurde dankzij de financiele injecties van hoofdsponsor Red Bull. Het bedrijf heeft al een aantal clubs wereldwijd (Red Bull Salzburg, Red Bull New York, Red Bull Brasil, etc.) en besloot destijds ook in Duitsland te gaan beginnen. Door Duitse regelgeving mag de clubnaam echter geen bedrijfsnaam bevatten en dus heet de club RasenBallsport Leipzig in plaats van Red Bull Leipzig, de afkorting blijft op die manier dus gewoon RB Leipzig.

De club investeerde in het seizoen 2014/2015 €25.000.000 in nieuwe spelers en het jaar daarop nogmaals voor ongeveer hetzelfde bedrag. Dit seizoen werd er in totaal zelfs €60.000.000 betaald. Alles heeft achteraf gezien goed uitgepakt, aangezien er heel lang gewoon meegedaan werd voor het kampioenschap. In speelronde 11,12 en 13 stond RB Leipzig op nummer 1 in de 1.Bundesliga. Het ging de strijd aan met Bayern München, maar heeft deze uiteindelijk toch verloren. Wel zorgde de club ervoor dat ze volgend seizoen mee mag doen in de Champions League.

Timo Werner bij Stuttgart
In 2013 werd Werner officieel bij het eerste elftal van Stuttgart gehaald. Op een toen 17-jarige leeftijd werd hij al meteen basisspeler, toen nog vanaf de linkerflank. Hij speelde in zijn eerste seizoen 30 wedstrijden, waarin hij 4 keer scoorde en 5 assists gaf. Het seizoen 2014/2015 werd er opnieuw niet veel gescoord door Werner en dus besloten zowel trainer Alexander Zorniger als opvolger Jürgen Kramny hem eens in de spits te proberen. Opnieuw werd er dat seizoen niet heel veel gescoord (6 keer in 33 wedstrijden), maar voor een ploeg strijdend tegen degradatie voldeed Werner uitstekend. Stuttgart degradeerde echter toch en dus besloot Timo op zoek te gaan naar een nieuwe club, die club werd RB Leipzig, dat de plek van Stuttgart overnam.

RB Leipzig onder leiding van Werner
Bij RB Leipzig moest Werner als verse aanwinst de concurrentie aangaan met Davie Selke en Yussuf Poulsen. Die 2 waren echter al jaren de vaste spitsen en dus werd er besloten om opnieuw met 2 spitsen te gaan spelen. Werner en Poulsen in een aanvallend 4-4-2-systeem bleek uiteindelijk een hele goede keuze te zijn geweest. Met de lange targetman Poulsen naast hem werd Werner tot een ware doelpuntenmachine omgetoverd. Dit seizoen scoorde hij in de tot nu toe 30 door hem gespeelde wedstrijden 19 keer en gaf daarnaast ook nog 7 assists. Hij zorgde ervoor dat RB Leipzig in het eerste Bundesliga-jaar al meteen in de top 3 belandde, en dat alles op een leeftijd van pas 21 jaar!

In de afscheidswedstrijd van Lukas Podolski bij het nationale elftal van Duitsland op 22 maart 2017 maakte Werner zijn debuut bij het eerste Duitse elftal. Hij speelde 77 minuten mee en viel toen helaas geblesseerd uit, hij werd gewisseld voor Thomas Müller. Vanaf volgend seizoen gaan we zien of Werner de nieuwe eerste spits van Duitsland is geworden. Daarnaast is het de vraag of Werner in Leipzig blijft of dat hij toch weer voor een stapje hogerop kiest. Mocht hij bij Leipzig blijven dan is hij in ieder geval een spits waar veel meer op gelet moet gaan worden dan nu, vooral in de Champions League!

Advertentie