Het voetbalseizoen 2016-2017 zit er in de meeste Europese landen (bijna) op. De kampioenen en (mogelijke) degradanten zijn gekend, tijd om eens terug te blikken. Niet op het huidige seizoen, maar wel op dat van 10 jaar geleden. Wie streed er toen om de titel, wie degradeerde er en welke ploegen speelden er toen wel/niet op het hoogste niveau? Allemaal interessante vragen waarvoor wij nog eens graag terug in de tijd gaan, op zoek naar antwoorden. 

Titelstrijd

Beginnen doen we bovenin het klassement. Welke ploegen knokten in het seizoen 2006 – 2007 om de titel en belangrijker nog, welke ploeg kroonde zich uiteindelijk tot kampioen? We zetten het even op een rijtje.

Van play-off 1 was er toen nog weinig tot geen sprake. Een competitie met 18 ploegen, 34 wedstrijden en wie op het einde van de rit op plek één stond was kampioen.

We nemen de top zes van dat seizoen er even bij. Club Brugge kende in de competitie geen al te best jaar en eindigde pas op een zesde plaats. Wel won Blauw-Zwart haar tiende beker van België, een opsteker. Charleroi en AA Gent eindigen beide met 60 punten op een respectievelijke vijfde en vierde plaats. Standard deed het, in vergelijking met de afgelopen jaren, tien jaar geleden een stuk beter. De Luikenaars waren de enige ploeg die (een beetje) in het spoor van de twee titelkandidaten kon blijven. Het werd derde met 64 punten.

We gaan nog een trapje hoger naar plaats twee. Het zilver dat seizoen was weggelegd voor Racing Genk, dat met 5 punten minder eindigde dan toenmalig kampioen Anderlecht, dat 77 punten behaalde. Net zoals dit jaar kroonde Paars-Wit zich op de voorlaatste speeldag tot kampioen. Genk verloor op eigen veld met 0-2 van Charleroi, Anderlecht hakte FC Brussels in de pan met 6-0 en pakte zo haar 29ste landstitel.

Ontlading in Anderlecht na het pakken van een 29ste landstitel:


Degradatiestrijd

We zakken een aantal plaatsen tot plek 17 en 18, de plaatsen die er toen wél nog toe deden, maar ondertussen tot de geschiedenisboeken behoren. Het werd een degradatiestrijd tussen twee ploegen, SK Beveren en Lierse SK. Die laatste begon dramatisch aan het seizoen en kon pas op speeldag 17 voor het eerst winnen. Het telde toen al 10 punten minder dan de voorlaatste in de stand, Beveren, en leek rijp voor de slachtbank. Toch kwam er een ommekeer. Beveren kende namelijk een slechte terugronde, waardoor Lierse naderde tot op één punt.

De laatste speeldag was beslissend. Beveren trok naar Sint-Truiden, Lierse ging op bezoek bij Lokeren. Het was uiteindelijk Lierse dat aan het langste eind trok. In tegenstelling tot Beveren, dat met 3-2 verloor tegen Sint-Truiden, wonnen zij wel hun laatste wedstrijd met 1-4 op het veld van Lokeren. Zo mochten de Pallieters aantreden in de eindronde met de tweedeklassers. In die eindronde liep het uiteindelijk ook fout af voor Geel-Zwart en zakte het dat jaar samen met Beveren naar tweede klasse. Beide ploegen keerden later wel terug naar eerste klasse. Het gefuseerde Waasland-Beveren speelt tot op heden nog steeds op het hoogste niveau. Lierse is inmiddels alweer enkele jaren actief in tweede klasse/eerste klasse B.

Een ontgoochelend Beveren nam (voorlopig) afscheid van eerste klasse: 


In en uit

Van Marc Coucke was er in 2007 misschien wel al sprake, maar van zijn Weireldploegsje nog niet, althans toch niet (meer) op het hoogste niveau. KVO speelde in tweede klasse, waar er toen ook nog gespeeld werd met 18 ploegen. Ook KV Mechelen, KVK Kortrijk en Antwerp FC zijn nergens in de rangschikking terug te vinden. Mechelen promoveerde dat seizoen wel, Kortrijk volgde een jaar later en stamnummer 1 doet dit jaar hetzelfde.

Er zijn ook een aantal ploegen waar we (voorlopig) afscheid van hebben genomen. Het gaat om Westerlo (degradant van dit jaar), Germinal Beerschot (ondertussen beter bekend als Beerschot-Wilrijk), Bergen, SV Roeselare, Cercle Brugge en FC Brussels. Het merendeel van deze ploegen speelt volgend seizoen in eerste klasse B. Een aantal ploegen spelen in lagere reeksen en/of bestaan zelfs niet meer in hun toenmalige vorm.

Rangschikking seizoen 2006-2007:

Rangschikking seizoen 2006-2007

Toch heel wat veranderingen op 10 jaar tijd, maar de kampioen… die is dit jaar wel gewoon dezelfde!

Advertentie