Ronald Koeman werd zo’n anderhalf jaar geleden aangesteld als hoofdtrainer van Everton, na een zeer succesvolle periode bij competitiegenoot Southampton. De Nederlander had eerder al de leiding bij onder andere PSV, Ajax en Feyenoord, maar ook bij buitenlandse topclubs als Valencia en Benfica. Het eerste seizoen bij Everton verliep prima, het tweede, huidige, seizoen tot nu toe absoluut niet. Wat kan Koeman echter op de korte termijn nog doen om de prestaties te verbeteren?

De huidige selectie
Over de huidige selectie van Everton is veel discussie. Er zou té weinig kwaliteit te vinden zijn. Over de rolverdeling kunnen we echter duidelijk zijn: 3 keepers, 5 centrale verdedigers, 2 backs voor links, 2 backs voor rechts, 9 middenvelders, 5 buitenspelers en 4 spitsen. Ook de echte sterspelers zijn duidelijk te vinden: Gylfi Sigurdsson, Ross Barkley, Morgan Schneiderlin en Idrissa Gueye op het middenveld en zowel Michael Keane als Seamus Coleman in de verdediging. Laatstgenoemde is van dit groepje nog een twijfelgeval, maar van de rest is duidelijk dat ze in principe absoluut moeten spelen. De zwaktes liggen vooral bij de spits- en linksbackpositie, met eventueel ook een jonge keeper als twijfelgeval.

De opstelling – verdediging
Over de opstelling is ook Koeman zelf nog niet helemaal uit. In het begin werd er nog wel eens met 3 centrale verdedigers gespeeld, iets waar nu, gelukkig, vanaf gestapt lijkt te zijn. Bij haast alle echte topploegen in Engeland, en eigenlijk de hele wereld, spelen tegenwoordig altijd 2, in sommige gevallen 1 of zelfs 3, relatief snelle centrale verdedigers. John Stones bij Manchester City, o.a. Eric Bailly en Chris Smalling bij Manchester United, Rüdiger en David Luiz bij Chelsea en ga zo maar door. Bij Everton is daar echter een gebrek aan. Michael Keane is eigenlijk de enige die voor die positie sowieso moet spelen.

Een goede collega zou Ramiro Funes Mori zijn, maar hij is helaas nog geblesseerd tot ongeveer april 2018. Zowel Ashley Williams als Phil Jagielka zijn echter té sloom en zijn daarmee eigenlijk meteen te slecht voor de (sub)top van de Premier League. Er zijn dus 3 oplossingen:
Ten eerste kan er altijd geprobeerd worden om te gaan spelen met jongeling Mason Holgate naast Michael Keane. De 20-jarige werd tot nu toe al enkele keren gebruikt als rechtsback in de 5-mans verdediging, maar kan ook zeker centraal spelen. Daarnaast is een hele duidelijke oplossing om alvast te gaan scouten voor een nieuwkomer in de winter. Een speler als Virgil van Dijk zou hiervoor bijvoorbeeld zeer geschikt zijn. Als laatst kan de verdediging de instructie krijgen om niet te ver naar voor te spelen. Op die manier vallen er nooit echt grote gaten achterin en blijven de afstanden zelfs voor Williams of Jagielka te belopen.

Op de backposities is er momenteel ook een klein probleempje. Sterkhouder Leighton Baines lijkt zijn leeftijd toch echt in zijn benen te gaan voelen en dus presteert hij vaak ondermaats. Een echte vervanger is er echter niet, enkel Luke Garbutt zit nog in de selectie, absoluut geen meerwaarde. Ook daar lijkt in de winter dus naar gekeken te moeten worden. Op de rechtsbackpositie is Seamus Coleman een zeer constante speler. Een echte uitschieter heeft hij niet vaak, maar slecht spelen doet hij helemaal zelden. Bij het wegvallen van hem, wat momenteel helaas al zo’n 8 maanden het geval is vanwege een gebroken been, is er ook daar weinig kwaliteit. Enkel de eerder genoemde Mason Holgate, die in principe een centrale verdediger is, of de door Ronald Koeman zelf zeer overschatte Cuco Martina. Koeman haalde Martina ook al naar Southampton, waar hij door de nieuwe trainer geen plek in de selectie kreeg. Koeman zag echter toch weer wat in de Rotterdammer en haalde hem transfervrij op. Waarom blijft de vraag.

De opstelling – middenveld
Bij de eerder besproken spelers die eigenlijk altijd zouden moeten spelen viel wellicht iets op: er zaten maar liefst 4 middenvelders bij. Ook Koeman heeft in de gaten dat deze spelers altijd op het veld moeten staan, maar gebruikt de spelers vaak op de verkeerde plek. Zo wordt de absolute sterspeler Gylfi Sigurdsson vaak als linksbuiten gebruikt, terwijl hij hoe dan ook vlak achter de spits(en) moet spelen. Gueye en Schneiderlin worden vaak wel goed gebruikt, beide spelen namelijk vaak centraal op het middenveld, met de focus op het verdedigen. Voor Schneiderlin mogen er best wat aanvallende instructies bijkomen, maar Gueye staat goed zoals hij staat. Het 4-mans middenveld kan aangevuld worden door Ross Barkley, hij is echter al sinds augustus geblesseerd aan zijn hamstring. Vervangers zijn er in principe wel genoeg: Tom Davies, Davy Klaassen, Wayne Rooney en eventueel zelfs Nikola Vlasic, James McCarthy of Muhamed Besic kunnen de plek van Barkley voorlopig prima in bezet houden. Klaassen of Rooney lijkt daarbij de meest logische keuze.

De opstelling – aanval
Volgens de reglementen mogen er maar 11 spelers op het veld staan en dus blijven er in deze opstelling nog maar 2 plekken over. 1 van de 2 ideale spitsen daarvoor is al in huis: Sandro Ramírez. De Spanjaard kon tot nu toe nog niet echt overtuigen, maar zal in een 2-mans aanval zeer sterk naar buiten komen. Wanneer hij tegen de laatste linie van de tegenstander aanspeelt is hij zeer gevaarlijk, iets wat eventueel ideaal in combinatie kan gaan met het wat verder achteruit spelen van de wat tragere verdediging. Degene die naast hem zou moeten spelen is niet echt duidelijk. Iemand die de bal kan vasthouden en als afleider voor zowel Ramírez als Sigurdsson kan fungeren zou de ideale speler zijn, een speler als bijvoorbeeld Edin Dzeko (AS Roma) of Nicolai Jörgensen (Feyenoord) zou daarvoor de perfecte kandidaat zijn. Aangezien de wintertransferperiode er echter nog niet is, lijkt de goede keuze nu te vallen op Wayne Rooney of Oumar Niasse.

Conclusie
Met een wat lager, controlerend tempo tegen de mindere clubs en een sneller, counter-achtig tempo tegen de betere teams kan er in deze smalle 4-4-2-opstelling vol worden geprofiteerd van de selectie waarover Koeman beschikt. In de winter moeten er enkele spelers gehaald worden: een nieuwe sterke spits, een snelle centrale verdediger en een jonge linksback die Baines kan gaan opvolgen. Tot die tijd, rekeninghoudend met de geblesseerden (Barkley, Coleman, Funes Mori) komt het elftal zo op zijn best uit de verf:

93444ef595ab72dc18bf74ce613fc439.png