In de rubriek ’10 jaar terug in de tijd’ kijkt DFVF terug op de selecties van het seizoen 2007/2008. Welke spelers hebben het (inter)nationaal gemaakt, wie speelt er nog steeds voor dezelfde club en welke spelers zijn er in de anonimiteit verdwenen. In deze aflevering aandacht voor MVV Maastricht.

Het seizoen 2007-2008 is een markant jaar voor MVV Maastricht. Voor het eerst sinds de degradatie uit de Eredivisie in 2000 speelt de club weer een rol van betekenis in de Eerste divisie. De hele jaargang draait de ploeg bovenin mee en de Maastrichtenaren eindigen uiteindelijk als vijfde in de eindrangschikking. Men weet zich te kwalificeren voor de play-offs om promotie naar de Eredivisie. In een drieluik met RKC Waalwijk, waarin maar liefst zes rode en dertien gele kaarten worden uitgedeeld, delven de Sterrendragers uiteindelijk het onderspit.

De MVV-leiding slaagt erin Robert Maaskant voor dit seizoen als trainer aan de club te binden. Met de hem zo kenmerkende flair en bravoure stelt hij een team samen dat voor elkaar knokt en voor elkaar door het vuur gaat. Het temparament van de ploeg slaat niet zelden over naar de tribunes, waar de Ultras Mestreech De Geusselt met regelmaat laten kolken. Vaak gaat het publiek tot aan het randje, maar ook geregeld er overheen. De KNVB zit op het vinkentouw en bestraft de Maastrichtse club onder meer met het spelen van twee thuiswedstrijden zonder publiek. Het feit dat MVV-voorzitter Joseph Goumans scheidsrechter Dick van Egmond, vanwege een aantal twijfelachtige beslissingen, na afloop van de topper MVV-RKC Waalwijk (1-1) de toegang tot de bestuurskamer ontzegt, helpt ook niet echt mee aan het scheppen van een positief imago bij de bond.

 

 

Gemiddeld 6300 toeschouwers passeren de poorten van het MVV-stadion deze jaargang. Het absolute hoogtepunt van het seizoen speelt zich in maart, echter niet in De Geusselt, maar een paar kilometer noordelijker af. In Sittard krijgt aartsrivaal Fortuna alle hoeken van het veld te zien: 0-7.

MVV stroomt, door het behalen van de vijfde plaats in de eindrangeschikking, in in de tweede ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De Maastrichtse ploeg treft meteen één van de favorieten: het in de competitie als tweede geëindigde RKC Waalwijk. MVV moet het doen zonder de geblesseerde topscorer Thiebaut. Net als in de competitie doen beide ploegen niet voor elkaar onder. In een vol Geusseltstadion wint MVV, dat na een rode kaart voor Tom Daemen met 10 man speelt, met 1-0. In de return in Waalwijk houdt MVV vrij gemakkelijk stand, totdat goalie Van den Ban, terwijl hij de bal vasthoudt, geheel onnodig een “knietje” uitdeelt aan RKC-er Marvin Ogunjimi. Rood voor de keeper en penalty voor RKC. De benutte strafschop betekent het keerpunt in de wedstrijd, die uiteindelijk in 2-0 voor de Waalwijkers eindigt. RKC beëindigt het duel door twee uitsluitingen overigens uiteindelijk met maar negen man. De allesbeslissende derde wedstrijd wordt in Waalwijk gespeeld. De Sterrendragers zijn, met een door blessures en schorsingen toch al uitgekleed team, na weer twee rode kaarten (voor Haastrup en Lücke) kansloos en gaan met 4-0 ten onder…

Deze spelers waren het meest opvallend dit seizoen:

Serge van den Ban: keeper, huidige functie: keeperstrainer bij Arsenal. Betrouwbare doelman. Kreeg jammer genoeg kortsluiting op het slechtst denkbare moment (het hierboven beschreven “knie-incident”). Keepte in totaal vier seizoenen bij MVV. Vertrok naar Telstar en werd later keeperstrainer.

Alexandre Bryssinck: rechtervleugelverdediger, gestopt. Werd in 2003 weggeplukt bij La Louvière. De opkomende back bleef bij MVV tot 2010 om vervolgens te vertrekken naar White Star Woluwe. De aimabele Belg sloot zijn carrière in 2015 af bij RRC Waterloo.

Robert van Boxel:  centrale verdediger, huidige club: FC Lisse. Vormde een duo achterin met Ole Tobiasen. Vertrok van MVV naar Cambuur, waarmee hij nog in de Eredivisie speelde. Kwam ook nog uit voor Sparta. Van Boxel is tegenwoordig nog actief in de tweede divisie bij FC Lisse.

“Het is een hele leuke club. Het is heel kleinschalig, maar het voetbal leeft er heel erg’’ – Ole Tobiasen tegen Ajax TV

Ole Tobiasen: centrale verdediger, huidige functie: assistent-trainer bij Sparta. Meest ervaren man in de selectie. Aanvoerder bovendien. De zesvoudig Deens international kwam bij MVV terecht omdat zijn Limburgse echtgenote terugwilde naar haar geboortegrond. Speelde o.a. bij FC Kopenhagen, SC Heerenveen, Ajax en AZ. Beëindigde in 2010 zijn profcarrière bij MVV en is thans werkzaam bij Sparta. Hij was onder trainer Pastoor assistent, maar na de komst van Dick Advocaat zal er naar een andere functie voor hem worden gezocht binnen de club.

Sjoerd Winkens: linkervleugelverdediger, gestopt. Kind van de club. Bijnaam: “Roeie“. Doorliep de volledige jeugdopleiding bij MVV en maakte in totaal 12 seizoenen deel uit van de eerste selectie. Speelde alleen tussendoor nog twee jaar bij Helmond Sport. Scoorde bijna nooit, maakte wel de winnende treffer in het eerste play-off-duel met RKC Waalwijk.

Laurent Castellana: rechtervleugelverdediger, huidige club: RSC Chatelet. Kwam via de jeugd van Standard Luik bij MVV terecht. Speelde tot 2012 bij MVV. Wilde hogerop en verruilde de Geusselt toen voor een Bulgaars avontuur bij Etar Tarnovo. Kwam daarna nog uit voor Charleroi Fleurus.

Maxime Annys: verdedigende middenvelder, huidige club: KVC Westerlo. Annys kwam vanaf de winterstop de Maastrichtse gelederen versterken. Hij kwam van RAEC Mons en speelde slechts een half jaar in De Geusselt. Trok daarna via Doornik en OH Leuven naar STVV. Komt nu al een aantal jaren uit voor KVC Westerlo.

Philipp Haastrup: centrale verdediger/middenvelder, huidige club: BFC Dynamo (amateur). Kwam in 2006 over van FC Saarbrücken en speelde tot 2010 bij MVV. Nadien kwam de sympathieke Duitser nog uit voor Helmond Sport en in de Eredivisie bij Willem II. In juni 2013 stopte hij met voetballen om te gaan studeren.

Tom Daemen: middenvelder, huidige club: Go Ahead Eagles. Motor op het middenveld. Dit jeugdproduct van Fortuna Sittard speelde zes seizoenen bij MVV en vertrok toen voor een buitenlands avontuur naar Cyprus (AEK Larnaca, Enosis Neon Paralimni, Aris Limassol). Alweer een tijdje terug in Nederland. Via NEC terechtgekomen bij Go Ahead Eagles. Aan het begin van het seizoen flirtte hij nog even met MVV, maar tot een daadwerkelijke terugkeer kwam het niet.

Anthony di Lallo: aanvallende middenvelder/aanvaller, huidige club: RUS Rebecq. Grillige buitenspeler. Kwam in 2009 niet meer in de plannen van MVV voor en verkaste naar Fortuna Sittard. Speelde daarna nog in België bij Roeselare, Antwerp FC, La Louvière Centre, en Sporting Hasselt.

Jo Vermast: linkermiddenvelder, gestopt. “Joe” voor intimi. Vermast was een absolute publiekslieveling in het seizoen dat hij bij MVV speelde. Vermaard om zijn tomeloze inzet. Bekend van de kleedkamerkraker: “Sie-tard is van ons olé. olé”. Keerde na één seizoen MVV terug naar KV Kortrijk. Speelde nog een aantal jaren op een lager niveau in België bij KVK Tienen en VG Oostende.

Joas Siahaija: middenvelder, gestopt. Gold als een talentvolle speler uit de eigen jeugdopleiding. Kon, vooral vanwege aanhoudend blessureleed, nooit doorgroeien naar het niveau dat men van hem verwacht had. Zette mede hierdoor al op 25-jarige leeftijd een punt achter zijn professionele voetbalcarrière.

Gunter Thiebaut: centrumspits, huidige functie: spelersmakelaar. De absolute vedette en topscorer van het team. Samen met zijn maatje Vermast de gangmaker van de ploeg. Werd overgenomen van Zulte Waregem. Was in twee seizoen MVV goed voor 42 doelpunten. Miste door een blessure de play-offs-duels met RKC. Speelde na MVV in de Belgische eerste Klasse bij Lierse SK en in de Tweede Klasse bij Dender EH. Speelt nu nog op laag niveau bij KFC Wambeek.

“Maastricht was fantastisch. De trainer, Robert Maaskant, stuurde me dan berichten: ‘Ik zit in dat café, kom met de hele ploeg af. Eén van de leukste dingen die ik ooit meemaakte: we zijn met de ploeg ná het seizoen naar Palma de Mallorca getrokken”- Gunter Thiebaut over zijn tijd bij MVV tegen Voetbalkrant

Daniel Gomez: aanvaller, gestopt. De kleine Fransman kwam via FC Metz in 2006 in Maastricht terecht. Kende hier wisselend succes. Speelde uiteindelijk vier seizoenen bij MVV. Speelde daarna nog in Cyprus (Doxa Katokopias) en Luxemburg (Jeunesse d’Esch en F91 Dudelange).

Ebrima “Ebou” Sillah: vleugelspits, gestopt. Deze Gambiaanse globetrotter daalde dit seizoen in Maastricht neer op voorspraak van Maaskant die eerder met hem werkte bij RBC Roosendaal. De 55-voudig international speelde voor zijn dienstverband in De Geusselt ook onder meer bij Club Brugge en Roebin Kazan. In 2010 verliet hij Maastricht om daarna nog te spelen voor Spouwen Mopertingen en KSK Hasselt.

Overige spelers selectie ’07/’08: Atam Koroglu, Filip Bollen (B), Jonas Sela (D), Roel Goffin (B), Dustin Huisman, Julien Lücke (D), Fabrizio Cammalleri (B), Jessy Dessouroux (B), Umut Gündogan (B), Rick Sour, Christof Weytjens (B), Hans Denissen, Rob Gorissen, Fatih Kantarci (B) en Ömer Özpoyraz (B).

Tot slot: van alle spelers die in het seizoen 2007/2008 deel uit maakten van de MVV-selectie maakte de persoon die het kortst bij de selectie zat, de grootste carrière. Hoewel hij geen minuut voor het eerste elftal van MVV speelde, verdient hij toch een vermelding in dit overzicht:

„Direct bij de eerste de beste training vroeg hij al wat zijn kansen waren voor een plek in de MVV-basis. Wij wilden niet meteen iets toezeggen, in de eerste divisie hadden we toen een behoorlijke ploeg.  Voorin een linie met Sillah, Thiebaut en Gomez, op het middenveld veel routine. We vroegen geduld van Nacer, maar dat had hij niet. Tja, achteraf kun je zeggen dat het niet goed heeft uitgepakt” – Assistent-trainer Paul Meulenberg over Nacer Chadli

Nacer Chadli: aanvaller, huidige club: West Bromwich Albion. Trainde in de voorbereiding op het seizoen 2007/2008 mee met de selectie van Robert Maaskant. De jongeling was twee jaar eerder komen aanwaaien uit Luik, speelde bij de beloften van MVV en kreeg de kans zich te bewijzen bij het eerste elftal. Kennelijk twijfelde men bij MVV naar de zin van de speler (of diens management) te lang met het doen van een contractaanbieding, want in het geniep (en onder een valse naam) ging hij plots meetrainen met AGOVV Apeldoorn, waar hij wel meteen een contract kon tekenen. Bij AGOVV brak hij door, speelde voor FC Twente en trok naar de Premier League. Hier speelde hij bij Tottenham Hotspurs en vanaf 2016 bij West Bromwich Albion. Tevens veelvuldig Belgisch international.