Het officiële Eredivisie-seizoen is ten einde en daarmee is ook weer een DoorFansVoorFans-elftal van het jaar ontstaan. PSV werd voor de 24ste keer in zijn historie landskampioen en FC Twente degradeerde 34 jaar na de fusie voor het eerst in zijn bestaan. De club uit Eindhoven is dan ook hofleverancier voor ons elftal van het jaar, dat er als volgt uitziet:

Keeper: Jeroen Zoet

De in Veendam geboren doelman Jeroen Zoet maakte vanuit de club uit zijn geboorteplaats op 15-jarige leeftijd de overstap naar PSV. De inmiddels 27-jarige speelt nog altijd voor die club en wist dit jaar zijn plek in ons elftal van het jaar te winnen door in 32 wedstrijden slechts 34 doelpunten door te laten. Zoet zelf gaf dan ook aan al een tijdje te hopen op een transfer. Hij zei zijn vizier daarbij te zetten op de Premier League of de Bundesliga. Het is voor hem daarbij wel belangrijk dat hij verzekerd is van een basisplaats.

Rechtsback: Santiago Arias

De Colombiaan Santiago Arias werd op 19-jarige leeftijd door Sporting CP naar Europa gehaald voor een bedrag van net iets minder dan een miljoen euro. Toen zijn doorbraak uitbleef besloot de Portugese club de verdediger te verkopen en PSV hapte toe. Voor een nog lager bedrag dan betaald werd bij de aankoop vertrok Arias 2 jaar later naar Nederland. Bij PSV blijft Arias ieder jaar maar groeien en blijft hij ook de benodigde minuten maken. Met een marktwaarde van €15.000.000 zal zijn voormalig werkgever Sporting CP deze zomer in ieder geval blij zijn dat het destijds een doorverkooppercentage van 15 procent bedongen heeft.

Centrale verdediger 1: Matthijs de Ligt

Als jongste speler en 1 van de slechts 2 spelers die unaniem verkozen werd staat Matthijs de Ligt als eerste centrale verdediger in ons elftal van het jaar. De 18-jarige maakte een ontwikkeling van jewelste door en lijkt voor zijn club Ajax dan ook haast niet binnen te houden deze zomer. Tottenham Hotspur, FC Barcelona, Liverpool, Bayern München en ga zo maar door: zowat alle topclubs in de wereld worden gelinkt aan De Ligt. Media hangen een prijskaartje van 50 miljoen pond, zo’n 57 miljoen euro aan de speler, een prijs die menig Premier League-club dan ook bereid zou zijn te betalen. Algemeen directeur Edwin van der Sar gaf echter aan dat het niet “des Ajax” is om 18- of 19-jarige spelers te verkopen. Er zal deze zomer dus ongetwijfeld een hele transfersoap om De Ligt gaan ontstaan.

Centrale verdediger 2: Daniel Schwaab

Door het vertrek van Héctor Moreno was PSV genoodzaakt een nieuwe centrale verdediger te halen. Het kwam uiteindelijk uit bij de transfervrije Daniel Schwaab. De carrière van de Duitser zat in een redelijke neerwaartse spiraal bij zijn club VfB Stuttgart, maar heeft bij PSV een rechtstreekse ommekeer gemaakt. Samen met onder andere zijn collega’s Nicolas Isimat-Mirin en de eerder genoemde Jeroen Zoet wist Schwaab het doel regelmatig schoon te houden en achterin voor redelijk consistente positieve resultaten te zorgen.

Linksback: Angeliño

De jonge José Ángel Esmoris Tasende, beter bekend als Angeliño, was een van de spelers die dit seizoen vanuit Manchester City op huurbasis bij NAC Breda mocht spelen. De Spanjaard werd door ons voorafgaand aan het seizoen al bestempeld als “een van de meest veelbelovende spelers” en wist die verwachting meer dan goed te maken. Met voornamelijk zijn sterke aanvallende kunsten was Angeliño een van de hoofdredenen van de rechtstreekse handhaving van de club uit Breda. De 21-jarige speler zou nu dan ook in de belangstelling staan van Eredivisie-nummers 1 en 2 PSV en Ajax.

Middenvelder 1: Marco van Ginkel

Na een eerdere succesvolle huurperiode besloot PSV in januari 2017 om Marco van Ginkel opnieuw op huurbasis over te nemen van Chelsea, dit maal voor anderhalf jaar. De in Amersfoort geboren middenvelder wist ook dit seizoen weer te laten zien waarom Chelsea ooit een bedrag van bijna 10 miljoen euro voor hem aan Vitesse betaalde. Naast De Ligt was Van Ginkel de enige speler die unaniem gekozen werd voor ons elftal van het jaar. De 25-jarige wist in 28 wedstrijden 14 keer te scoren en ook 4 assists te geven. Hij zal weer terugkeren naar zijn club Chelsea, maar PSV gaf eerder al aan alles op alles te gaan zetten om Van Ginkel ook volgend seizoen weer in zijn selectie te hebben, “al is de kans maar één procent”.

Middenvelder 2: Fredrik Midtsjö

Waar AZ de laatste jaren wel vaker spelers uit Noord-Europa binnenhaalde werd ook dit jaar weer veel gescout in de wat koudere landen. Daarbij kwam de club uit bij Fredrik Midtsjö. De middenvelder annex verdediger werd voor slechts 2,2 miljoen euro overgenomen van Rosenborg BK. De Nederlandse competitie was destijds al begonnen en Midtsjö speelde met Rosenborg tegen Ajax voor de Europa League-kwalificatie. De Noren wonnen met 3-2, maar Midtsjö maakte toch de overstap naar de competitie van de verliezende partij. Bij AZ mocht de 24-jarige op het middenveld gaan spelen en dat pakte goed uit. Mede door zijn goede prestaties eindigde zijn ploeg op een keurige 3de plaats.

Middenvelder 3: Tonny Vilhena

Tonny Vilhena, de speler die wilde vertrekken bij zijn club Feyenoord, maar vervolgens vanwege privé-omstandigheden toch nog maar besloot om “even te blijven”. Vervolgens won hij met zijn club het landskampioenschap en weet hij zich dit seizoen opnieuw in ons elftal van het jaar te vechten. De 23-jarige middenvelder speelt al sinds zijn 8ste bij Feyenoord en is ook al een aantal seizoenen een vaste kracht bij Feyenoord, maar wist zich dit seizoen écht aan de buitenwereld te laten zien. Hij ontwikkelde zich dit seizoen erg goed en wist ook voor het eerst veel te scoren, 11 keer in totaal. Met ook bijna 3.000 gespeelde minuten in de competitie kon hij natuurlijk niet in ons elftal van het jaar ontbreken.

Rechtsbuiten: Alireza Jahanbakhsh

Toen Alireza Jahanbakhsh in 2015 de overstap maakte van N.E.C. naar AZ werd er veel getwijfeld aan de komst van de nog wat inconsistente buitenspeler. Ook hij ontwikkelde zich dit jaar echter op fenomenale wijze en wist uiteindelijk zelfs met 21 doelpunten de topscorersprijs binnen te slepen. Zijn zaakwaarnemer liet dan ook al weten dat er verregaande interesse van Napoli is. Doordat de 24-jarige op zowel de linker- als rechterflank kan spelen is hij een ideale buitenspeler voor menig topclub. Of de overstap naar Napels uiteindelijk echt gaat plaatsvinden blijft voorlopig nog een vraag.

Spits: Fran Sol

De Spanjaard die nooit wist door te breken is dit seizoen dan toch echt uit zijn schulp gekropen. Fran Sol speelde namelijk jarenlang in de jeugd van Real Madrid, dat hem in 2014 transfervrij liet vertrekken naar Villareal. Na daar 2 seizoenen in het B-elftal gespeeld te hebben mocht Sol opnieuw transfervrij vertrekken, Willem II hapte toe. In zijn eerste jaar in Nederland wist de spits 10 maal te scoren in 30 wedstrijden. Een prima prestatie, maar niets vergeleken met de prestaties van dit seizoen: 16 doelpunten, 6 assists en daarmee een keurige gedeelde 6de plaats op de topscorerslijst.

Linksbuiten: Hirving Lozano           

Hirving Lozano is een van de spelers in ons elftal van het jaar dit eigenlijk pas 1 seizoen in Nederland gespeeld heeft. De Mexicaan liet zich meteen zien door in zijn eerste 3 competitiewedstrijden meteen 3 keer te scoren en 1 assist te geven. De door PSV betaalde 8 miljoen euro werd een lachertje, gezien de stijging in Lozano’s marktwaarde: 22 miljoen euro, dat is waar die marktwaarde momenteel op staat. Hij is daarmee de 2de meest waardevolle speler uit de competitie, een 3 miljoen euro onder Matthijs de Ligt en 2 miljoen euro boven Hakim Ziyech. Chelsea en Everton worden nu veel gelinkt aan Lozano, beide clubs zouden de prijs in ieder geval makkelijk kunnen neerleggen.

Coach: Phillip Cocu

De trainer waar als speler nooit een cent voor betaald werd, ondanks de transfers naar PSV en FC Barcelona, de kampioenenmaker, noem hem zoals je wilt. Het is in ieder geval duidelijk dat Phillip Cocu in zijn nog vrij korte trainerscarrière al flinke stappen gemaakt heeft. In de 4 jaar dat hij werkzaam is bij PSV wist de 47-jarige zijn ploeg 3 maal kampioen te maken, waaronder dus ook dit seizoen. Een geweldige prestatie waardoor hij ook over ons elftal van het jaar de leiding mag gaan nemen.

Wisselspelers:

 1. Sergio Padt
 2. Lars Unnerstall
 3. Jonas Svensson
 4. Daniel Höegh
 5. Nicolás Tagliafico
 6. Hakim Ziyech
 7. Yassin Ayoub
 8. Mason Mount
 9. Luuk de Jong
 10. Steven Berghuis
 11. Bryan Linssen
 12. Steven Bergwijn

Persoonlijke meningen:

Thijs Klem

Unnerstall

Svensson – De Ligt – Tagliafico – Angeliño

Van Ginkel – Ayoub – Vilhena

Jahanbakhsh – Sol – Lozano

 

Coach: John van den Brom

 

Luc Bouwmans

Zoet

Arias – De Ligt – Schwaab – Svensson

Midtsjö – Van Ginkel – Vilhena

Jahanbakhsh – De Jong – Lozano

 

Coach: Phillip Cocu

 

Roman de Lange

Zoet

Arias – De Ligt – Schwaab – Tagliafico

Ziyech – Van Ginkel – Vilhena

Berghuis – De Jong – Bergwijn

 

Coach: Phillip Cocu

 

Casper van Hoof

Padt

Tsimikas – De Ligt – Höegh – Angeliño

Til – Van Ginkel – Midtsjö

Jahanbakhsh – Sol – Linssen

 

Coach: Phillip Cocu

 

Luuk Kempen

Zoet

Arias – De Ligt – Schwaab – Malacia

Til – Van Ginkel – Ziyech

Jahanbakhsh – Sol – Bergwijn

 

Coach: Phillip Cocu

 

Stephan van den Heuvel

Zoet

Schwaab – De Ligt – Sandler – Angeliño

Til – Van Ginkel – Ayoub

Jahanbakhsh – Linssen – Lozano

 

Coach: John van den Brom

 

Thijs Vosmeijer

Padt

Arias – De Ligt – Schwaab – Angeliño

Mount – Midtsjö – Van Ginkel

Jahanbakhsh – De Jong – Lozano

 

Coach: Stijn Vreven

 

 

Advertentie