Gistermiddag nam ik met droefheid kennis van het overlijden van de Eerste Divisie. Vanaf komend seizoen gaat deze divisie, die in tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden gewoon de tweede afdeling in Nederland is, drie jaar lang door het leven als de Keuken Kampioen Divisie. U leest het goed. Het toch al trieste imago van de Eerste Divisie is hiermee definitief om zeep.

De Eerste Divisie was eigenlijk al enkele jaren klinisch dood. Gisteren kreeg zij, nota bene door toedoen van haar eigen bestuur, de doodsteek toegediend. In al haar wijsheid heeft de Coöperatie Eerste Divisie (CED) namelijk besloten de naam van de competitie te verkopen aan Keuken Kampioen. De toch al niet bijster serieus te nemen Eerste Divisie wordt zo in de macho voetbalwereld opgezadeld met een huisvrouwenimago.

Het is de zoveelste kaakslag die de Eerste Divisie te verduren krijgt. Al jaren wordt geprobeerd de competitie met allerlei kunstgrepen in leven te houden. Vast staat dat er een prof-divisie is gecreëerd die uniek is in de voetbalwereld. In negatieve zin welteverstaan. Nergens anders wordt uit arren moede de leemte van omgevallen clubs opgevuld met beloftenteams. Geen amateurclub immers die naar de Eerste Divisie wil promoveren. En de KNVB gedoogt dat. Al jaren.

“Keuken Kampioen en de Eerste Divisie passen goed bij elkaar. Het zijn allebei nuchtere, Nederlandse merken die voor alle Nederlanders toegankelijk zijn” – Marc Boele, directeur CED

Die toch al armzalige divisie heet vanaf nu dus de Keuken Kampioen Divisie. U kunt vast niet wachten wie zich de allereerste Keuken Kampioen mag noemen? Of wordt het de Keuken Kampioen-kampioen? Het Keuken Kampioenschap? Je zou er droevig van worden.

Het kan haast niet anders, dan dat de CED geen andere keus had. Er zal geen tweede kandidaat zijn geweest om zijn of haar naam te verbinden aan de Eerste Divisie. Een keus uit armoede dus. Dat past dan wel weer perfect bij de Eerste Divisie.

Advertentie