Zestien jaar hebben de fans van Fortuna Sittard er op gewacht, maar eindelijk is hun geduld beloond. Door het behalen van de tweede plaats in de Jupiler League van vorig seizoen, keert hun ploeg terug op het hoogste niveau in Nederland. Na jaren van financiële en sportieve malaise, bijna-faillissementen en fusiepogingen, werd de promotie afgelopen april -niet verrassend- uitbundig gevierd. Komende zaterdag staat Fortuna’s officiële rentree in de Eredivisie op het programma. In Rotterdam nemen de Limburgers het dan op tegen Excelsior. DFVF sprak aan de vooravond van deze wedstrijd met de Fortunasupporters Harald (46), die de gloriejaren van Fortuna in de jaren negentig nog meemaakte en Roy (22), die zijn club nog nooit zag voetballen op het hoogste niveau: “We moeten zorgen dat we ons dit seizoen weten te handhaven en vervolgens stapsgewijs verder groeien”.

“Ik begin aan mijn 34e seizoen en ik kijk erg naar uit naar de Eredivisie. Die Jupiler League heeft lang genoeg geduurd”. Aan het woord is Harald, Fortunafan in hart en nieren en al jaren kind aan huis bij de Sittardse club. Hij slaat geen thuiswedstrijd over en wanneer zijn werk het toelaat, stapt hij ook in de bus voor een uitwedstrijd. “In 1984 bezocht ik voor het eerst een wedstrijd van Fortuna. In stadion De Baandert toen nog. Daar hebben we prachtige tijden beleefd. Mijn mooiste herinneringen bewaar ik aan het seizoen 1998/1999. Toen wonnen we in de Arena van Ajax en versloegen we PSV in Eindhoven in de halve finale van de Beker”. Uiteraard is hij zaterdagavond van de partij op Woudestein. “De eerste eredivisiewedstrijd sinds zestien jaar, die wil ik natuurlijk niet missen!”

Het uitvak in het stadion van Excelsior zit zaterdag bomvol. Alle kaartjes zijn uitverkocht. Roy slaagde er niet in een kaartje te bemachtigen. “Wel jammer, maar ach ik bezoek normaal gesproken ook eigenlijk alleen thuiswedstrijden van Fortuna. Ik heb nu voor het tweede jaar een seizoenkaart. Misschien dat ik dit seizoen wel de uitwedstrijden naar VVV-Venlo en PSV meepik”.

“De eerste eredivisiewedstrijd sinds zestien jaar, die wil ik natuurlijk niet missen!”

Student Roy behoort tot de jongere garde Fortunezen. Hij maakte de Eredivisie dan ook nog nooit bewust mee. “Ik ken Fortuna, als je vorig seizen buiten beschouwing laat, eigenlijk alleen maar als een club in de marge van de Jupiler League. Met als dieptepunt het bijna-faillissement van twee jaar geleden. Dat het toen toch goed is afgelopen, maakt het huidige verhaal van de promotie alleen maar mooier: van de rand van de afgrond terug naar het hoogste niveau binnen 1,5 jaar tijd!”

Isitan Gün

Het scheelde inderdaad niet veel of Fortuna Sittard had niet meer bestaan. De Turkse zakenman Isitan Gün redde de club in 2016 van een wisse dood. Hij nam de boel over en blies de zieltogende club nieuw leven in. De enigszins verrassende promotie van vorige zomer is vooralsnog de kroon op zijn werk. Het zal niemand verbazen dat de Turk enorm populair is bij de fans.

“Gün heeft het goed voor met de club”, denkt Roy: “Hij heeft de club duidelijk professioneler gemaakt. Dat was overigens ook hard nodig. Hij geeft niet meer geld uit dan er is en heeft -naar mijn mening- veel verstand van zaken”. Ook Harald heeft vertrouwen in de Turkse eigenaar van zijn club: “Er heerst in elk geval weer rust in de tent. En in tegenstelling tot veel andere (buitenlandse) investeerders maakt hij zijn woorden wel waar. Hopelijk wordt er ook snel werk gemaakt van professionalisering van de jeugdopleiding”.

Fortuna Sittard fans

Fortuna Sittard was in de eerste helft van het vorige seizoen met fris en aanvallend voetbal de revelatie van de Jupiler League. Rondom de winterstop kwam er een kink in de kabel. Strubbelingen tussen de clubleiding en trainer Sunday Oliseh trokken een zware wissel op de jonge selectie. De modder gooiende Nigeriaanse coach werd daarom op non-actief gesteld en ad interim opgevolgd door Hoofd Opleidingen Claudio Braga, met clubicoon Kevin Hofland als diens assistent. Het duo kreeg de ploeg weer op de rails en loodste Fortuna naar de tweede plek op de ranglijst: genoeg voor promotie naar de Eredivisie. Braga heeft Sittard inmiddels verlaten om in zijn thuisland Portugal hoofdtrainer te worden van CS Maritimo.

Kevin Hofland

Kevin Hofland is wel gebleven. Hij moet op termijn de nieuwe hoofdtrainer van de Sittardenaren worden, maar beschikt nog niet over de juiste papieren. Daarom werd René Eijer aangesteld als hoofdcoach. Hofland en Eijer zijn goede bekenden van elkaar. Hofland zal als assistent onder de nieuwe coach gaan werken aan het behalen van zijn trainersdiploma.

René Eijer werkte nog nooit als hoofdverantwoordelijke op het hoogste niveau. Hofland evenmin. De Fortuna-leiding neemt dus een gok met de keuze voor dit duo. Zou het niet verstandiger zijn geweest Hofland klaar te stomen aan de hand van een coach die het klappen van de zweep in de Eredivisie kent?

“Ervaring zegt lang niet alles. Kijk bijvoorbeeld maar naar Bert van Marwijk. Die debuteerde in 1997 bij Fortuna als coach in het betaalde voetbal en met hem haalden we meteen een zevende plaats in de Eredivisie”

“Ervaring zegt lang niet alles”, zegt Harald. “Kijk bijvoorbeeld maar naar Bert van Marwijk. Die debuteerde in 1997 bij Fortuna als coach in het betaalde voetbal en met hem haalden we meteen een zevende plaats in de Eredivisie”. Ook Roy heeft er vertrouwen in: “Ik ben overtuigd van de kwaliteiten van Kevin Hofland. Hij heeft afgelopen seizoen al laten zien verstandige teksten te hebben voor de camera en bewezen de jongens uitstekend te kunnen motiveren. Daarnaast is het natuurlijk een jongen uit de regio, die een band heeft met Fortuna”. In René Eijer heeft hij minder fiducie: “Zijn CV is niet erg indrukwekkend. Volgens mij heeft Gün Hofland gevraagd met wie hij het liefst zou samenwerken en heeft Hofland Eijer toen zelf voorgedragen. Ik kan geen andere reden bedenken waarom Fortuna anders bij uitgerekend René Eijer zou zijn uitgekomen”.

Jonge selectie

Niet alleen het trainersduo, maar ook de spelersgroep heeft amper ervaring op het hoogste niveau. Weekblad Voetbal International rekende onlangs uit dat de selectie van Fortuna Sittard van alle Eredivisieclubs de minste Eredivisiewedstrijden op de teller heeft: 162. Dit aantal steekt schril af tegen de ‘Eredivisie-ervaring’ bij de twee andere promovendi: FC Emmen (381) en De Graafschap (657).

De gemiddelde leeftijd van de Fortunaselectie is ongeveer 22 jaar. De transferwindow sluit over ongeveer drie weken. Moet de clubleiding niet zorgen voor wat meer ervaring in de spelersgroep?

Harald: “Zoals ik met het voorbeeld van Bert van Marwijk al aangaf, is vaak genoeg gebleken dat ervaring niet altijd zaligmakend is. Het moet gaan om een goede mix van ervaring en talent. Of de selectie sterk genoeg is? We zullen zien. Ik zou er wel nog graag een centrale verdediger met snelheid bij hebben en een buitenspeler”.  Roy: “Persoonlijk vind ik het lastig in te schatten hoe de huidige selectie het in de Eredivisie zal gaan doen. De play-offs van afgelopen seizoen hebben laten zien dat de onderkant van de Eredivisie zwakker lijkt dan de bovenkant van de Jupiler League. Ik heb er wel vertrouwen in dat de huidige selectie sterk genoeg is om zich -desnoods via play-offs- te handhaven in de Eredivisie. Ik heb vertrouwen in de kwaliteiten en filosofie van Gün. Hij zal de beste jongens halen, passend binnen de mogelijkheden van Fortuna”. 

Handelshuis

Technisch directeur Mustafa Aztopal haalde deze zomer bijna een compleet elftal aan nieuwe spelers. Allemaal jonge gasten, binnen gehengeld uit alle vier de windstreken. Twee Belgen, een Slowaak, een Hongaar, een Venezolaan, een Australiër, een Senegalees een Moldaviër en –zowaar- een Nederlander. Critici zullen zeggen dat Fortuna Sittard begint te lijken op een handelshuis, puur gericht op het met winst doorverkopen van jonge spelers.

Fortuna Sittard fans

Harald bevestigt dit beeld: “Dat zijn we inderdaad. Daar is op zich niets mis mee, als er maar verstandig wordt omgegaan met eventuele transfersommen. Jonge spelers verkopen is toch mooi. Kijk naar de transfer van Perr Schuurs (naar Ajax, red) en de op de valreep niet doorgegane recordtransfer van Lisandro Semedo (naar West Bromwich Albion, red). Er zal natuurlijk wel verstandig geïnvesteerd moeten worden in de selectie om Fortuna 1 op niveau te houden en stukje bij beetje te verbeteren”.

Roy denkt dat de club niet anders kan. “In zekere zin is dit het lot van Nederlandse clubs binnen het grotere voetballandschap. Hoewel ik niet hoop dat het zo’n extreme vormen aan gaat nemen zoals bijvoorbeeld bij een club als Vitesse. Daar staat elk jaar een compleet nieuw elftal op het veld en weten de supporters volgens mij vaak niet eens wie wie is. Zolang de buitenlandse jongens echt iets toevoegen en er niet te veel communicatieve barrières ontstaan binnen de groep, heb ik er weinig op tegen”.

Verwachtingen

Kan Fortuna Sittard dit seizoen potten breken in de Eredivisie? Kersverse coach René Eijer denkt van wel en legt de lat alvast hoog: “Je zult ons niet horen roepen dat handhaving de doelstelling is. Dat vinden we zo cliché. Je moet wel durven uitstralen dat je ambitieus bent. Wij geloven dat Fortuna kan verrassen”, zei hij onlangs in het Algemeen Dagblad. Zijn de fans het met hun coach eens of is Fortuna komend seizoen gewoon een degradatiekandidaat?

“Uiteraard,” beaamt Roy: “De club is pas gepromoveerd en heeft heel lang in de Jupiler League gespeeld. Toch denk ik dat Excelsior en FC Emmen grotere degradatiekandidaten zijn. De Graafschap schat ik gelijkwaardig aan Fortuna. Doel van Fortuna moet zijn degradatie voorkomen en dat lijkt me ook realistisch. Al hoop je natuurlijk altijd op een scenario als voorheen bij PEC Zwolle of Heracles Almelo”.

“Ik zie overigens liever een kansloze rechtstreekse degradatie zonder schulden, dan dat Fortuna zich alleen weet te redden door zich weer financieel in de nesten te werken”

Harald houdt zich in eerste instantie op de vlakte: ”Ik heb geen idee wat we mogen verwachten. In alle eerlijkheid: we zullen wel meestrijden in het rechterrijtje. Maar of we eindigen op plek 12 of plek 17.…..de tijd zal het leren. Moet ik een plek noemen? Oké, laat ik het dan positief-realistisch houden: we worden veertiende”.

Roy sluit af: “Ik denk dat FC Emmen de grootste degradatiekandidaat is, maar in Drenthe zullen ze ongetwijfeld hetzelfde zeggen over Fortuna. Ik verwacht dat we nét niet de nacompetitie ontlopen en zestiende worden. Gezien de kracht van de teams dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie zal het dan nog wel een hele toer worden erin te blijven. Ik zie overigens liever een kansloze rechtstreekse degradatie zonder schulden, dan dat Fortuna zich alleen weet te redden, door zich weer financieel in de nesten te werken”.

Advertentie