Op 6 september neemt het Nederlands Elftal afscheid van haar recordinternational: Wesley Sneijder. In zijn 134 interlands zorgde de Utrechter voor momenten die nooit vergeten zullen worden. DFVF zet er een aantal op een rijtje.

Nederland-Schotland (Play-offs EK 2004)

Het Nederlands Elftal speelde in 2003 de play-offs tegen Schotland voor een plek op het EK van 2004. De ploeg was op leeftijd met spelers als Frank de Boer, Marc Overmars en Edgar Davids. Na de met 1-0 verloren uitwedstrijd werd de roep om verjonging groter en kreeg de tiener Sneijder een basisplaats van bondscoach Advocaat en stelde hij niet teleur: in de veertiende minuut opende hij de score en groeide hij uit tot de spil van het elftal in die wedstrijd. Nederland won met 6-0 en plaatste zich voor het EK van 2004.

Groepsfase EK 2008

Vier jaar na Nederland-Schotland is Sneijder uitgegroeid tot vaste basisspeler in Oranje. De poule waarin Nederland zat tijdens het Europees Kampioenschap in Zwitserland en Oostenrijk was met recht een poule des doods. Er werd niet veel verwacht van de ploeg van Marco van Basten in een poule met regerend wereldkampioen Italië, de vice-wereldkampioen Frankrijk en Roemenië. Toch wist de ploeg te verrassen door Italië in de openingswedstrijd, op de verjaardag van Sneijder, te verslaan met 3-0. Frankrijk werd in de tweede wedstrijd van de mat gespeeld en met 4-1 opzijgezet. In de formatie van Van Basten speelde Sneijder niet op zijn geliefde ’10’-positie, maar als hangende linksbuiten. De Utrechter bleek prima uit de voeten te kunnen op deze positie en vond tegen zowel Italië als Frankrijk het net. Het vervolg van het toernooi verliep minder goed voor Nederland. Roemenië werd nog wel met 2-0 verslagen, maar in de kwartfinale ging Oranje met 3-1 onderuit tegen het Rusland van Guus Hiddink.

WK 2010 in Zuid Afrika

Wesley Sneijder ging twee jaar later als kersvers Champions League-winnaar naar Zuid-Afrika voor het WK. Bij Internationale was hij een van de grote sterren en die ster schitterde niet alleen bij de Nerazzurri. In het Oranje van Bert van Marwijk excelleerde de middenvelder als nooit te voren. Sneijder hielp Nederland persoonlijk langs Japan in de poulefase en scoorde in de achtste finale tegen Slowakije. In de kwartfinale trof het Nederlands Elftal topfavoriet Brazilië. Felipe Melo spleet de Nederlandse defensie binnen het kwartier door twee en zette Robinho tegenover Maarten Stekelenburg. De Braziliaan faalde niet en de Goddelijke Kanaries kwamen op 1-0. Na de rust keerde het tij en Wesley Sneijder bracht Oranje weer op gelijke hoogte na een voorzet die het doel in ging. Dit was echter niet het hoogtepunt, dit vond plaats in de 68ste minuut. Uit een corner kopte de Utrechter de bal achter Julio Cesar en de kleinste man op het veld bepaalde de eindstand op 2-1. Ook in de wedstrijden erna kwamen de kwaliteiten van Sneijder naar voren. In de halve finale trof hij doel en in de finale tegen Spanje zette Sneijder Arjen Robben voor de goal van Iker Casillas, maar de bal raakte de teen van de keeper. Nederland verloor de finale met 1-0. Sneijder werd een van de topscorers van het toernooi met vijf goals, een schrale troost.

Nederland-Mexico (WK 2014)

De aanloop naar het WK in Brazilië verliep voor Sneijder uiterst moeizaam. Onder de nieuwe bondscoach, Louis van Gaal, werd de middenvelder een periode niet meer opgeroepen, maar Sneijder knokte zich terug in het elftal. Hij was nu niet meer de absolute ster, deze rol was weggelegd voor Arjen Robben, maar meer een dienende speler. Het hoogtepunt voor de speler van Galatasaray vond plaats in de knock-outfase tegen Mexico. De wedstrijd verliep meer dan stroef voor Oranje, door een geweldig keepende Ochoa en een goal van Giovanni dos Santos leek het er heel lang op dat Mexico naar de kwartfinale zou gaan. Tot in de 88ste minuut een afvallende bal uit een corner voor de voeten van Sneijder kwam. De nummer 10 bedacht zich geen moment, haalde uit, en liet de bal het net doen bollen. De wedstrijd leek naar een verlenging te gaan totdat, in de extra tijd, Robben onderuitgehaald werd in het strafschopgebied. Klaas-Jan Huntelaar benutte de penalty die volgde en Nederland stootte door naar de kwartfinale. Oranje verloor in de halve finale na penalty’s van Argentinië, maar pakte het brons ten koste van het gastland.