Op zondag 24 maart 2019 staat de Limburgse derby tussen Roda JC uit Kerkrade en MVV uit Maastricht op het programma. Een altijd beladen confrontatie tussen twee aartsrivalen. Zo’n wedstrijd waar je als supporter al maanden van tevoren reikhalzend naar uit kijkt. Zeker wanneer je fan bent van een club als MVV of Roda en dus op sportief gebied de laatste jaren niet bepaald verwend bent. Jammer genoeg is de pret voor velen enkele weken geleden weer eens vakkundig de kop in gedrukt. Van een derbysfeer zal in Kerkrade dit keer geen sprake zijn.

De derby is namelijk dood. Vermoord door iets wat zich de “lokale driehoek” noemt. Een samenraapsel van – naar ik toch aanneem – geleerde lieden van club, politie en gemeentebestuur. Typisch zo’n gedrocht waarin iedereen zich achter iedereen kan verschuilen. Ideaal om bij geval van vragen of kritiek naar anderen te wijzen en te roepen: “Wir haben es nicht gewuβt”.

Ongeveer een maand geleden kwam deze Kerkraadse “lokale driehoek” met de mededeling dat er tijdens de derby Roda JC – MVV slechts vierhonderd Maastrichtse fans zouden worden toegelaten. Daarbovenop kwam nog een verbod op het drinken van alcohol, het meenemen van vlaggenstokken en spandoeken, zelfs camera’s mochten niet mee het bezoekersvak in. Als klap op de vuurpijl ook nog twee maal ID-controle én een door de politie gemaakte foto van elke uitsupporter…

Naar de reden voor deze exorbitante maatregelen kunnen we enkel gissen. Laten we namelijk even teruggaan naar november 2018, enkele dagen voor de wedstrijd tussen dezelfde twee teams, maar toen in Maastricht. Er werd ferme taal gesproken door de directeuren van zowel MVV als Roda. Deze derby zou een “laatste kans” zijn voor de supporters om te bewijzen dat zij zich kunnen gedragen. Als het nu weer uit de hand zou lopen, dan zouden er in de toekomst strenge maatregelen volgen. En daar waar in het verleden de vlam nog wel eens in de pan sloeg, bleef het nu opvallend rustig. Nu eens geen stormloop richting de tribune van de bezoekers en voor de verandering kwam het interieur van het uitvak dit keer eens ongeschonden uit de strijd.

Roda JC
Het uitvak blijft zondag leeg in het Parkstad Limburg Stadion © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Er gebeurde dus weinig tot niets, maar toch worden er nu allerlei overdreven maatregelen aangekondigd. Rijst meteen de vraag uit wiens koker dit komt en waarom? Op sociale media krijgt Roda JC de grootste veeg uit de pan. De maatregelen zouden een soort van vergelding moeten zijn voor het feit dat Roda voor de wedstrijd in Maastricht ook maar vierhonderd kaarten kreeg. Dat aantal kaarten klopt inderdaad, daar is geen woord aan gelogen. Maar desondanks is dat een motivatie die kant noch wal raakt. Het uitvak in De Geusselt kan namelijk maar 550 mensen herbergen en nadat een extern bedrijf een veiligheidscheck in het verouderde stadion uitvoerde, mag de Maastrichtse club van de KNVB maar maximaal vierhonderd kaarten aan uitsupporters verkopen. Dat aantal geldt voor elke club, niet alleen voor Roda JC.

Het Parkstad Limburg Stadion is veel moderner en heeft een veel groter bezoekersvak (duizend plaatsen). Als men dan, om wat voor reden dan ook, de tickets al procentueel wil verdelen onder het mom van “gelijke monniken, gelijke kappen”, dan zou MVV dus 800 kaarten moeten krijgen. Maar nee, het werden er vierhonderd. Naar verluidt op aandringen van een afvaardiging van supporters. Mocht dat waar zijn, dan diskwalificeert de leiding van Roda zichzelf toch echt tot kaliber kleuterklas.

Het supportertje pesten werkte averechts. Niet lang na het bekend maken van de maatregelen, verklaarden de verschillende Maastrichtse supportersgroepen Veer Zien MVV, Ultras, Angel Side, Trepke B en Supportersclub MVV zich solidair: “Of we gaan allemaal, of we gaan niet”. Het werd dat laatste: een totale boycot van de wedstrijd. Veer zien MVV, een supportersinitiatief dat door middel van donaties, merchandise en catering inmiddels is uitgegroeid tot een belangrijke sponsor van de Maastrichtenaren, stelde vervolgens alles in het werk om het voor de MVV-aanhang mogelijk te maken de wedstrijd toch te kunnen zien. In Maastricht welteverstaan. Met succes. Er werd een groot beeldscherm geregeld en verschillende cateringpunten. De opbrengst van de middag komt geheel ten goede aan MVV: “Wij zijn niet welkom bij Roda, dus gaat er geen Euro van ons naar Kerkrade”, is het credo.

MVV
De Maastrichtse fans bouwen zondag hun eigen feestje in Stadion De Geusselt © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Roda loopt nu dus duizenden euro’s mis. Geld dat de Koempels eigenlijk verdomd goed hadden kunnen gebruiken. Dat moet ook de Kerkraadse burgemeester Jos Som zich op enig moment hebben gerealiseerd. Hij deed zijn naam eens eer aan en sloeg aan het rekenen. Kennelijk zag hij in dat een Maastrichtse boycot, de club maar zijdelings ook de gemeente Kerkrade geld gaat kosten. Zonder reden tienduizenden euro’s weggooien, dat doet geen weldenkend bestuurder. Zo krijgt Roda nooit van zijn leven de achterstallige huurpenningen bij elkaar.

Er is maar één manier om zo’n vergissing recht te breien en dus kwam burgemeester Som vorige week ineens met de mededeling dat de lokale driehoek nog eens goed had nagedacht. Men bleek plots radicaal van mening veranderd te zijn: MVV-supporters zijn van harte welkom bij de derby en men krijgt gewoon duizend entreekaarten. De verklaring van de burgemeester kwam – geheel toevallig – pas naar buiten luttele uren nadat Veer Zien MVV in de media bekend maakte dat het beeldscherm definitief was geregeld en de uitzending op groot scherm door kon gaan.

Mosterd na de maaltijd, deze verzoeningspoging, zo vond het Supportersoverleg MVV dan ook: “Dit had ook meteen gekund, de situatie is niet veranderd sinds het eerste overleg. Roda is gezwicht onder de publieke druk en probeert nu alsnog een wit voetje te halen.” De burgemeester speelt ondertussen in de media de vermoorde onschuld: “We moeten ook een beetje vertrouwen hebben in elkaar. Ik hoop op een mooie, spannende wedstrijd. De fans hebben het allemaal in eigen hand”.

Of het nu mooi of spannend wordt of niet, de wedstrijd wordt gespeeld zonder supporters van MVV. De boycot blijft gehandhaafd. “Bestaande evenementen zijn al vastgelegd en een aanpassing van deze omvang is logistiek gezien niet eens mogelijk. Daarnaast buigt MVV niet voor deze asociale behandeling. Walgelijk supportersbeleid schud je maar over eigen supporters uit. Niet over MVV-supporters”, liet het Supportersoverleg getergd optekenen.

https://www.instagram.com/p/Bu94KT5hTnQ/

Het wordt dus een dooie derby, komende zondag in Kerkrade. Een derby zonder uitpubliek is namelijk geen derby. Een derby zonder sfeeractie evenmin. De Ultras Kerkrade waren bezig met de voorbereiding van een grootschalige tifo-actie, maar heeft de hele actie afgeblazen, uit solidariteit met de Maastrichtse boycot. “Zonder tegenstander (op de tribunes) geen wedstrijd. Ook nu MVV alsnog alle kaarten heeft gekregen, staan wij achter hun boycot”, is te lezen op hun Instagram-pagina.

Met hun maatregelen ontnemen clubleiding en stadsbestuur van de Kerkradenaren onbewust ook meteen hun eigen supporters de kans op revanche. In Maastricht werd het afgelopen november 2-0 voor MVV. Achtduizend Sjengen dansten na afloop de horlepijp op het door de Matadoren op het veld gedolven Koempelgraf. Niets is natuurlijk pijnlijker dan een smadelijke nederlaag in het huis van de aartsrivaal. De komende derby zou dé uitgelezen mogelijkheid zijn geweest deze schande uit te wissen en de supporters van de tegenpartij terug naar huis te honen.

De achterkamertjespolitiek heeft echter anders beslist. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niemand duidelijk wat de werkelijke reden is van het eerst niet en dan weer wel toelaten van duizend MVV-fans. De Maastrichtenaren willen niet met zich laten sollen en maken een duidelijk statement: “Tot hier en niet verder”.

Of hun actie zoden aan de dijk zet? Dat is afwachten. Twee verschillende supportersgroepen die de wedstrijd elk in hun eigen stadion volgen, dat is namelijk het ideaalbeeld van de deugbrigade. Want tja, voetbalsupporters zijn toch allemaal uitschot en wat kost dat allemaal niet aan gemeenschapsgeld? Voor de voetballiefhebber, maar zeer zeker ook voor clubs in de marge van het betaald voetbal zijn deze absurde maatregelen echter funest. De Eerste Divisie is op zich al een parodie op een voetbalcompetitie. Met een resem wedstrijden tegen “spek en bonen jeugdteams” op het programma zouden wedstrijden als Roda-MVV voor de overgebleven diehards op de tribune juist de schamele krenten in de pap moeten zijn. Jammer dat clubs en overheid hun eigen onvermogen om de werkelijke rotte appels uit de stadions te houden, proberen te verhullen door dan maar iedereen uit de stadions weg te jagen.

Advertentie