Zondag 11 augustus 2019. Standard de Liège staat 2-0 achter op het veld van Sint-Truiden. Bij de twee onverwachte tegendoelpunten springt ‘Polo’ Mpoku recht van de bank om zijn teamgenoten tot kalmte aan te manen en te motiveren. In de tweede helft komt hij zonder wedstrijdritme het veld op, steekt hij het vuur opnieuw aan de lont en scoort hij de aansluitingstreffer. Kwaliteit, lef, leiderschap en vooral clubliefde vormen Paul-José Mpoku.

“Kijk, hier bij Standard zijn de supporters vurig vanaf de eerste minuut. Daarna hangt het van ons af. Als wij dan meteen goed spelen, volgen ze ons en blijven ze doorgaan. Dat is precies wat er vandaag gebeurde: ze hebben de wedstrijd direct ontvlamd en wij zijn op dat elan doorgegaan. Ze vragen helemaal niet veel van ons, we moeten voor elkaar strijden en dit truitje natmaken. Dat hebben we vandaag gedaan, we mogen trots zijn.”

Die woorden sprak Paul-José Mpoku na afloop van de legendarische thuiswedstrijd tegen Club Brugge (3-1) vorig seizoen. Hij kent de club en zijn fans door en door en weet precies wat er van de spelers verwacht wordt. Mpoku wordt gezien als een sympathieke sfeermaker in de kleedkamer, als het bindmiddel dat iedereen samenhoudt, maar hij trekt zijn rol van leider ook door op het veld. Op moeilijke momenten is hij vaak degene die het lef heeft om de bal op te eisen en om risico’s te nemen indien nodig.

Paul-José Mpoku met een megafoon van de Ultras: een beeld dat wel vaker voorkomt

“Het gaat om grinta, uitbundigheid, passie”. Mpoku wist de definitie van de ‘spirit van Standard’ perfect te omschrijven in Sport/Voetbalmagazine. “Die waarden moet je volgens mij zelfs niet gaan uitleggen aan de andere spelers, dat blijkt uit de manier waarop je traint, speelt, jezelf overgeeft.”

Met 198 wedstrijden voor de club waar hij het eerste en grootste deel van zijn jeugdopleiding genoot, speelde Mpoku uiteraard al meerdere seizoenen voor Standard. Toch kijken we voor een ander voorbeeld van zijn clubliefde opnieuw naar het seizoen 2018-2019. Anderlecht-doelman Didillon had de supporters van Standard enkele dagen voor de Clasico (al dan niet bewust) beledigd tijdens zijn optreden in La Tribune, de Waalse tegenhanger van Extra Time. Na zijn winnende treffer (2-1) ging de Belgische Congolees ostentatief voor de doelwachter staan en vroeg hij hem wie nu eigenlijk de ‘marginaal’ (baraki) was. Buitenstaanders vonden de reactie van ‘Polo’ op het veld misschien overdreven, maar bij Standard dacht iedereen er hetzelfde over: Mpoku is iemand van ons, die ons telkens representeert op het terrein, en zijn (re)actie was geweldig.

Er waren geruchten over een mogelijk vertrek van Mpoku (27) deze zomer, maar ondanks het feit dat een transfer nog steeds mogelijk is bij een voor alle partijen interessant bod, wil de club hem graag aan boord houden. Zelf zei hij er na STVV – Standard het volgende over:

“Zoals ik steeds zei, gaf ik nooit aan te willen vertrekken. Ik ben hier bij Standard, de club waar ik van hou, ik voel me net als mijn familie thuis en ik zit hier goed.”

Paul-José Mpoku

Allicht komt Mpoku binnen twee weken voor de 200e keer in actie voor zijn Standard de Liège. Dan ontvangen de Rouches KV Kortrijk op Sclessin.

Advertentie