Wie niet kan wachten op Kazachstan-België om 15u, kan een uur eerder al afstemmen op de oefeninterland tussen Brazilië en Nigeria. Een wedstrijd die zeker de moeite loont om naar te kijken, want naast de nooit aflatende klasse van de Goddelijke Kanaries kunt u bij Nigeria tien spelers met een Belgisch verleden of heden aanschouwen van Moses ‘de man van 20 miljoen’ Simon tot Champions League-held Emmanuel Dennis. In de oefeninterland tegen Oekraïne afgelopen donderdag (2-2) kwamen zes van hen in actie.

Emmanuel Dennis
Na zijn sterke begin bij Club Brugge – vier doelpunten in zijn eerste drie competitieduels – zakte hij wat in, maar met zijn twee Champions League-doelpunten tegen Real Madrid heeft Emmanuel Dennis zich weer helemaal op de voetbalkaart gezet. Hij zal wel al langer gescout zijn, maar de timing valt net goed: negen dagen na zijn tweeklapper tegen Real Madrid maakte de 21-jarige spits afgelopen donderdag zijn interlanddebuut in de oefenwedstrijd tegen Oekraïne.

Anderson Esiti
In tegenstelling tot Simon David en Samuel Kalu, de twee andere Nigerianen in de selectie met een verleden bij AA Gent, kwam Esiti niet over van AS Trenčín maar van het Portugese GD Estoril-Praia. In tegenstelling tot de offensief ingestelde David en Kalu was hij bovendien een verdedigende middenvelder. Esiti maakte zijn interlanddebuut in 2015 als speler van Estoril en moest daarna vier jaar wachten op zijn tweede interland. Na 95 wedstrijden in het shirt van Gent koos de 25-jarige Esiti afgelopen zomer voor de Griekse landskampioen PAOK Saloniki.

Samuel Kalu
Een jaar na Moses Simon haalde AA Gent ook Kalu weg bij het Slowaakse AS Trenčín. Niet alle visjes uit de Trenčín-talentenkweekvijver werden een succes in België, maar Kalu en Simon overtuigden wél. Kalu hield er in de zomer van 2018 een transfer naar Girondins de Bordeaux aan over. Daar is hij ook in zijn tweede seizoen nog steeds een vaste waarde op rechtsbuiten. Enkele weken na zijn transfer van Gent naar Bordeaux moest hij in de Europa League trouwens meteen aan de bak tegen… AA Gent. Kalu maakte vorig jaar vlak na het WK zijn debuut als international.

Wilfred Ndidi
Je zou het haast vergeten doordat Sander Berge hem zo goed verving, maar enkele jaren geleden was de 22-jarige verdedigende middenvelder nog één van de steunpilaren van RC Genk. Bij zijn nieuwe club Leicester City werd hij in januari 2017 meteen een vaste waarde op het middenveld, waar hij nu samenspeelt met Youri Tielemans en Dennis Praet. Op z’n 22e heeft hij al 192 officiële wedstrijden op zijn teller staan in het shirt van Genk en Leicester. Doordat hij in 2015 al zijn interlanddebuut maakte heeft hij ook al meer dan 30 interlands gespeeld – het nationaal record, op naam van Vincent Enyeama en ex-Standard-verdediger Joseph Yobo, staat op 101.

Peter Olayinka
Boekhoudkundig was Peter Olayinka een succestransfer voor AA Gent: in januari 2016 voor 1,1 miljoen euro gehaald bij KF Skënderbreu, in juli 2018 voor 3,2 miljoen euro verkocht aan Slavia Praag. Tijdens die tweeënhalf jaar speelde hij welgeteld… nul wedstrijden voor de Buffalo’s. Tussendoor leende Gent hem uit aan Dukla Praag en Zulte Waregem. De 23-jarige spits scoorde dit seizoen al vijf keer voor Slavia: vier keer in de competitie en één keer in de Champions League tegen Internazionale. Het tweeluik Oekraïne-Brazilië was de eerste oproeping ooit voor Olayinka, die tegen de Seleção dus zijn interlanddebuut kan maken.

Kenneth Omeruo
De minst bekende naam uit het lijstje. De 25-jarige verdediger is sinds deze zomer definitief eigendom van CD Leganés, waar hij dit seizoen al vijf keer titularis was in La Liga. Tussen 2010 en 2012 speelde hij in de jeugd bij Standard Luik. Daar kwam Chelsea hem in 2012 wegplukken, met een resem uitleenbeurten (ADO Den Haag, Middlesbrough, Kasimpasa, Alanyaspor, nog eens Kasimpasa en Leganés) als gevolg. In 2013 won hij met Nigeria de Afrika Cup.

Paul Onuachu
De nieuwste naam in de lijst. RC Genk betaalde in augustus zo’n zes miljoen euro voor de boomlange spits (2m01), die pas in maart van dit jaar zijn debuut maakte als international. De 25-spits droeg van 2012 tot 2019 het shirt van FC Midtjylland, waar hij vorig seizoen in alle competities 22 goals scoorde – één minder dan in zijn recordseizoen. Ook bij Genk nam hij meteen een goede start: vorige week boog hij met twee doelpunten een 0-1-achterstand tegen Moeskroen om in een 2-1-zege, waardoor hij na zeven wedstrijden aan vijf doelpunten zit. Ex-Genk-trainer Aimé Antheunis verklaarde deze week in de pers dat hij in Samatta-Onuachu een potentieel nieuw koningskoppel ziet.

Victor Osimhen
Met Osimhen heeft Nigeria zowaar de topschutter van de Ligue 1 in huis. Vorig jaar was hij daar in de Jupiler Pro League nooit echt in de running voor, maar met zestien goals eindigde hij wel gedeeld derde in de topschuttersstand. Niet moeilijk dat Lille afgelopen zomer 12 miljoen euro neertelde voor de nog steeds maar 20-jarige spits, en dat Nigeria hem in 2017 als jong Wolfsburg-talent al liet debuteren als international. Osimhen scoorde dit seizoen al zeven keer in de Ligue 1 en was in de Champions League al trefzeker tegen Chelsea. Afgelopen donderdag maakte hij tegen Oekraïne zijn eerste interlanddoelpunt.

Moses Simon
De eerste speler die rechtstreeks de overstap maakte van AS Trenčín naar de Belgische competitie. In maart 2015, enkele maanden na zijn transfer, had hij al zoveel indruk gemaakt dat AA Gent-manager Michel Louwagie in de media verklaarde “dat het transferrecord zou moeten sneuvelen om een transfer enigszins bespreekbaar te maken”. Dat record bedroeg toen nog 19 miljoen euro, waardoor de bijnaam ‘de man van 20 miljoen’ geboren was. In augustus 2018 vertrok Simon uiteindelijk voor ‘slechts’ vijf miljoen euro naar de Spaanse eersteklasser Levante. Dit seizoen belandde hij via de hulp van Mogi Bayat op uitleenbasis bij FC Nantes. Simon is international sinds 2015 maar miste het WK 2018 door een blessure.

William Troost-Ekong
Als zoon van een Nederlandse moeder en een Nigeriaanse vader kon de geboren Haarlemnaar ook voor Nederland uitkomen. Van 2010 en 2013 genoot hij zijn jeugdopleiding bij Tottenham Hotspur, waar hij de kleedkamer deelde met Harry Kane. Toen AA Gent hem in juli 2015 transfervrij overnam van FC Groningen leenden ze hem meteen anderhalf jaar uit aan het Noorse FK Haugesund. Nadien kreeg hij even zijn kans, maar al snel werd hij doorgesluisd naar Bursaspor. Van daaruit belandde hij al snel bij Udinese in de Serie A, waar hij net als ex-Anderlechtspelers Bram Nuytinck en Sebastian De Maio centraal in de verdediging speelt. Troost-Ekong debuteerde in 2015 als international en speelde op het WK 2018 alle drie de groepswedstrijden.

Ook andere spelers met een Belgisch verleden of heden staan dicht bij een potentiële selectie voor de komende interlands. Monaco-spits Henry Onyekuru (ex-Eupen en -Anderlecht) is er sinds 2017 regelmatig bij maar ontbreekt nu, terwijl Club Brugge-spits David Okereke zijn debuut nog moet maken nadat hij in maart al eens opgeroepen werd. Ook Mikel Agu (ex-Club Brugge) haalde sinds 2017 al zeven caps, maar de 26-jarige middenvelder van Vitória Guimarães werd dit jaar nog niet opgeroepen. 2017 was dan weer het jaar waarin Genk-spits Stephen Odey zijn drie caps verzamelde. Ook Abdul Ajagun (KV Kortrijk), Júnior Pius (Antwerp), Philip Azango (AA Gent), Reuben Yem (AA Gent) en Cedric Omoigui (Excel Moeskroen) mogen mits heel hard werken misschien ooit nog een eerste selectie verwachten, terwijl KV Kortrijk-spits Imoh Ezekiel wellicht niet meer hoeft te dromen van een vervolg op zijn ene cap in 2014.

 

Advertentie