Na de terugkeer van Taiwo Awoniyi verdween hij wat naar het achterplan, maar al bij al werkte Frantzdy Pierrot geen slecht seizoen af bij Excel Moeskroen. Het leverde hem een transfer op naar EA Guingamp, waar hij goed op weg is om dubbele cijfers te halen. “Als we vijf shirts verkopen, moeten we er twee bedrukken met de naam van Pierrot”, klinkt het in de fanshop van de Franse tweedeklasser.

Jonathan David, een van de grootste sensaties van het moment in de Jupiler Pro League, is een zoon van Haïtiaanse ouders die geboren werd in New York en op zijn zesde naar Canada verhuisde. In zijn schaduw werkte een andere geboren Haïtiaan, Frantzdy Pierrot, ook een verdienstelijk debuutseizoen in België af. Nadat Moeskroen begin dit jaar verloren zoon Taiwo Awoniyi op huurbasis terughaalde slonken zijn speelkansen wat, maar alles opgeteld scoorde de toen 23-jarige centrumspits negen keer in zijn eerste seizoen op Europese bodem (acht keer in de competitie, één keer in de Beker van België).

En zeggen dat Pierrot voor hetzelfde geld basketter was geworden. Op zijn elfde verhuisde hij van Haïti naar Boston, waar hij na zijn middelbare studies in het basketbal had kunnen stappen. Pierrot koos echter voor een carrière aan de universiteit, en ook daar werd aan mijn mouw getrokken: nadat hij zijn Bachelor of Community and Criminal Justice behaalde, werd hij gedraft bij de Colorado Rapids voor de MLS 2018. Pierrot ging echter niet in op het aanbod omdat hij een avontuur in Europa verkoos. Een moedige beslissing, want Pierrot had op dat moment nog geen enkele aanbieding.

Pierrots gok pakte goed uit, want in mei 2018 bood Excel Moeskroen hem een contract van vier seizoenen aan. De Amerikaanse Haïtiaan scoorde de meeste van zijn doelpunten voor Les Hurlus wel vóór de spectaculaire remonte van de club na Nieuwjaar, maar toch zette hij stappen, onder andere door zijn techniek individueel te laten bijschaven door ex-profvoetballer Kévin Nicaise. Na een goede Gold Cup, waar hij twee keer scoorde en met Haïti de halve finale haalde, koos hij er in augustus van dit jaar koos hij voor om een reuzenstap te nemen: na amper één seizoen in België zette hij zijn koffers neer bij En Avant Guingamp. De degradant uit de Ligue 1 betaalde één miljoen euro voor Pierrot.

Ook de gok van Guingamp pakte goed uit: Pierrot zit na twaalf wedstrijden in de Ligue 2 aan zes doelpunten, waaronder twee pareltjes tegen Paris FC afgelopen dinsdag. Aan de voorzichtige interesse van Anderlecht, Genk, Gent en Charleroi in december vorig jaar is nooit gevolg gegeven, en daar zullen de Belgische topclubs binnenkort misschien spijt van hebben. Om topschutter van de Domino’s Ligue 2 te worden zal Pierrot nog een stevig tandje moeten bijsteken – Le Havre-spits Tino Kadewere zit al aan vijftien rozen –, maar de nog altijd maar 24-jarige aanvaller zit zonder twijfel op de goede weg.