De eerste seizoenhelft was voor de supporters van Club Luik een regelrechte lijdensweg. Hun ploeg kon niet aan de hooggespannen verwachtingen voldoen en strandde voor de winterstop op een dertiende plaats in de rangschikking, slechts één punt verwijderd van de degradatieplaatsen. Zoals dat vaak gaat, kostte dit de trainer de kop. Met coach Drazen Brncic aan het roer gaat het sinds de hervatting van de competitie ineens crescendo met de Luikenaars. Zonder nieuwe spelers, maar wel met een nieuwe vibe behaalde Luik een knappe 6 op 6, door twee thuisoverwinningen op Patro Eisden (3-1) en La Louvière-Centre (2-1).  Bij Les Sang & Marine spreken ze al voorzichtig van een “Brncic-effect”.

Een paar weken geleden nog was Club Luik een club in crisis. Na het succesvolle debuutjaar in Eerste Amateur, waarin Matricule 4 zich knap in de subtop van het klassement wist te nestelen, bleek het vertrek deze zomer van coach Dante Brogno en de veteranen Eric Vandebon en Arnaud Winandts achteraf bekeken te veel van het goede voor de jonge Luikse equipe. De toch ervaren Marc Grosjean, de nieuwe T1 op Rocourt, kreeg zijn elftal niet aan de praat en moest dan ook vlak voor de feestdagen het veld ruimen.

Club Luik La Louvière
Het duel speelde zich voornamelijk op de helft van La Louvière af © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

President Jean-Paul Lacomble en sportief directeur Gaëtan Englebert gingen vervolgens op zoek naar een opvolger die kon zorgen voor een frisse en positieve dynamiek. Iemand die de verzuurde sfeer bij de fans kon doen omdraaien. Met het aantrekken van coach Drazen Brncic deden zij een gouden zet. De Kroaat is immers zeer geliefd bij de Luikse supporters. De nieuwbakken coach straalt in zijn eerste weken ook uit dolgelukkig en vereerd te zijn om te mogen werken voor les rouges et bleus.

Brncic kondigde aan de bal te willen hebben en dominant voetbal te willen spelen. In de korte tijd dat hij aan het bewind is, lijkt het hem gelukt zijn visie over te brengen op de spelersgroep. Vorige week nog werd Patro Eisden, toch de revelatie van de eerste seizoenhelft in Eerste Amateur, overtuigend met 3-1 aan de kant geschoven en ook La Louvière-Centre werd zonder noemenswaardige problemen puntloos naar huis gestuurd (2-1).

Luik domineerde vanaf het begin. Desondanks had de ploeg moeite noemenswaardige kansen te creëren. Omdat “Les Loups” ook geen vuist konden maken, werd het rustsignaal gefloten bij een logische 0-0. In de tweede helft stopte Luik een pak meer energie in de wedstrijd en dat betaalde zich rond het uur uit. De steeds gevaarlijk opkomende Jonathan D’Ostilio sneed vanaf de linkerflank naar binnen, maar werd binnen het zestienmetergebied van de sokken gelopen: penalty.

Club Luik La Louviere
De aanleiding voor de penalty: D’Ostilio wordt onderuit gehaald © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Topscorer Yadi Bangoura, die vlak van te voren nog een doelpunt afgekeurd zag worden wegens offside, liet zich deze buitenkans niet ontnemen en schoot beheerst binnen: 1-0. De voorsprong werd amper een kwartier later alweer weggepoetst, toen Delbergue een snel uitgevoerde counter op de rand van buitenspel in het Luikse doel deponeerde (1-1). Brncic gooide met Yoshi Mariën en Maxime Electeur nog twee verse aanvallende krachten binnen de lijnen. Een gouden zet, want de twee lagen aan de basis van de winnende aanval, tien minuten voor tijd. Na een combinatie tussen de twee invallers belandde de bal voor de voeten van D’Ostilio die het hoofd van -opnieuw- Bangoura wist te vinden: 2-1.

Het slotoffensief van La Louvière mocht niet meer baten en dus trok Stamnummer 4 de oververdiende overwinning over de streep. Met de behaalde zes op zes lijkt dus sprake te zijn van een heus Brncic-effect op Rocourt. Het team is de beslissende helft van het seizoen met duidelijk nieuw elan aangevangen en met een (gedeelde) negende plaats op de ranglijst kan de blik weer voorzichtig positief naar boven worden gericht.

Advertentie