De plannen voor een gezamenlijke competitie voor Belgische en Nederlandse ploegen worden steeds concreter. Na een presentatie door advies- en onderzoeksbureau Deloitte is door een elftal Belgische en Nederlandse clubs besloten dat het onderzoek naar de haalbaarheid van deze zogenaamde “BeNeLiga” een nieuwe, diepgaandere, fase in gaat. De komende tijd zullen ook de andere clubs en de overheden bij het proces worden betrokken. In deze fase zal voor het eerst ook de mening van de supporters over deze fusiecompetitie worden geraadpleegd. DFVF nam alvast een voorschot op die plannen en vroeg zijn lezers naar hun mening. Is de BeNeLiga een vloek of juist een zegen?

Meer dan duizend respondenten namen deel aan de op de Facebookpagina van Door Fans Voor Fans geplaatste poll. De uitslag spreekt duidelijke taal: maar liefst 64% van de deelnemers ziet een competitie die bestaat uit Belgische en Nederlandse clubs niet zitten.

Supportersonvriendelijk

Grootste bezwaar volgens de deelnemers aan de poll is de “supporters-onvriendelijkheid” van een samengevoegde competitie. De reisafstanden worden uiteraard fiks vergroot, waardoor bijvoorbeeld het bijwonen van een uitduel op vrijdagavond voor veel fanatieke fans een stuk moeilijker wordt.

Sportief en financieel een zegen, maar ik vrees dat de modale voebalfan die zijn ploeg trouw volgt en op een fanatieke manier sfeer wil brengen in het stadion opnieuw er slechter aan toe zal zijn.

Ook het supportersbeleid in Nederland zorgt voor afkeer. Veel meer dan in België worden bij onze noorderburen verregaande restricties opgelegd bij fans van bezoekende clubs. Het is inmiddels zelfs geen zeldzaamheid meer dat burgemeesters uitsupporters verbieden een wedstrijd bij te wonen, zoals bijvoorbeeld eerder dit seizoen gebeurde bij de Europa League-match AZ-Antwerp. Op last van de burgemeester van Enschede werden toen geen bezoekende fans toegelaten.

Toekomstbeeld? Fans van Ajax in het bezoekersvak van Sclessin

De vrees bestaat dan ook dat de BeNeLiga een competitie zal worden voor de zogenaamde “beeldbuistoeschouwers”. Mensen die voetbal vooral als televisiesport beschouwen en maar af en toe lijfelijk in het stadion aanwezig zijn. Veel fans die nu nog tweewekelijks de bus in stappen voor een “awayday” zullen afhaken en nog slechts incidenteel een uitwedstrijd bezoeken, zo is de verwachting.

Kleine clubs het slachtoffer

Het samenvoegen van de Eredivisie en de Jupiler Pro League is dan misschien sportief en financieel een vooruitgang voor de deelnemende ploegen, voor de “kleintjes” in beide landen is het misschien wel de doodsteek. Kijkend naar de initiatiefgroep zullen ongetwijfeld Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, Club Brugge, Anderlecht, AA Gent, KRC Genk en Standard deel gaan uitmaken van de nieuwe competitie. In totaal worden er achttien ploegen toegelaten. De resterende clubs belanden op het tweede plan. Deze “tweederangsploegen” krijgen dus te maken met een afgeroomd deelnemersveld, hetgeen de kloof -sportief en financieel- tussen de top en de rest alleen maar zal vergroten.

Over het format van de nieuwe competitie is al serieus nagedacht. In het onderzoek wordt uitgegaan van acht Belgische en tien Nederlandse clubs. Twee clubs zouden rechtstreeks moeten degraderen; één uit België, één uit Nederland. Daarnaast zouden er twee indirecte degradatieplaatsen ingetekend, hetgeen inhoudt dat er barragematchen gespeeld zouden gaan worden.

Europees klagen dat de “grote ploegen” al het geld en interesse krijgen/wegkapen en het dan in eigen land zelf willen toepassen 

En niet alleen voor de ploegen die buiten de BeNeLiga vallen, biedt de competitieopzet volgens stemmers te weinig perspectief. De verwachting is dat elke club “buiten de G5” vrijwel kansloos is ooit nog een Europees ticket te bemachtigen. De verwachting is dat het aantal Europese tickets voor België zal dalen ten opzichte van het huidige aantal van vijf.

De uitslag van onze Facebook-poll

Hoe een eventuele verdeling van Europese tickets er precies uit zal gaan zien, is overigens nog niet onderzocht. Het is zelfs nog niet evident dat er in de nabije toekomst nog Europese tickets te verdelen zijn. De UEFA broedt immers op plannen om vanaf 2024 één grote, gesloten Europese liga te vormen, verdeeld over drie divisies. Er zou dan een systeem ontstaan met promotie/degradatie, zodat bijvoorbeeld de kampioen van de BeNeLiga zou kunnen promoveren naar een Europese Liga.

Sportieve en financiële verbetering

Iets meer dan één derde van de deelnemers aan de poll staat positief tegenover de invoering van een fusiecompetitie. Door de huidige staat van het Belgische en Nederlandse clubvoetbal is, voordat er definitief wordt afgehaakt bij de (sub)top van Europa, verandering noodzakelijk, vinden zij. Schaalvergroting dus. Betere tegenstanders betekent beter voetbal. Beter voetbal betekent in de regel meer geld en meer geld houdt in dat er betere spelers kunnen worden gehaald of eigen talenten langer kunnen worden gebonden.

Een zegen, omdat ik geen zin heb in voetbal op niveau Liechtenstein! Dan kan ik ook naar een wedstrijd in Provinciale gaan zien

Schaalvergroting en daarmee het vergroten van de weerstand van de topteams uit de G5-competities lijkt ook één van de voornaamste redenen te zijn dat er bij de verschillende overkoepelende bonden tegenwoordig minder weerstand bestaat tegen multinationale competities. FIFA-voorzitter Gianni Infantino liet al weten dat hij wel heil ziet in een fusiecompetitie in de Lage Landen. Ook UEFA-baas Aleksander Ceferin lijkt zijn mening te hebben bijgedraaid en zou niet langer pertinent tegenstander van competities zoals een BeNeLiga zijn.

Zo worden we langzaam voorbereid op wat er komen gaat, zo lijkt het tenminste. En dat terwijl ons onderzoek onomstotelijk aantoont dat de ruime meerderheid van de voetbalfans niet zit te wachten op deze nieuwe competitie. Maar of de betrokken clubs, bonden en overheden luisteren naar de stem van hun volk is natuurlijk de grote vraag. Geld regeert immers het voetbal en de mening van de (fanatieke) supporter lijkt al jaren geen doorslaggevende factor in de besluitvorming meer.