In Nederland zet ADO Den Haag in de srrijd tegen degradatie alle troeven in op de Engelse markt. Nadat begin deze maand Alan Pardew ineens uit de hoge hoed werd getoverd als de nieuwe trainer, is de Hofstad de laatste weken stilaan uitgegroeid tot een Britse kolonie. Van de acht inkomende transfers zijn er maar liefst zeven afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk.

Een Britse hoofdcoach, een Britse assistent (Chris Powell), vier Engelse spelers, een Welshman en dan nog een Belg en een Roemeen. Dat is de oogst van de ‘Britse’ wintermercato in Den Haag.

SpelerAfkomstig vanContract
Mark DuffySheffield UnitedGehuurd
Sam StubbsMiddlesbroughGehuurd
George ThomasLeicester CityGehuurd
Tudor BalutaBrighton & Hove AlbionGehuurd
Laurens De BockLeeds UnitedGehuurd
Omar BogleCardiff CityGehuurd
Jordan Spencezonder club, voorheen Ipswich TownJuli 2020
Zeven “Britse” versterkingen voor ADO Den Haag. Enkel aanwinst Mick van Buren (gehuurd van Slavia Praag) heeft geen connectie met Groot Brittannië.

De 34-jarige Mark Duffy, door Sheffield United aan het begin van het seizoen nog uitgeleend aan Stoke City, werd vandaag gepresenteerd als de laatste winterse aanwinst van de nummer voorlaatst in de Eredivisie. De routinier moet op het middenveld voor de balans gaan zorgen in het tot nu toe haperende elftal van ADO Den Haag.

De geelgroenen staan voorlaatste, een plek die aan het einde van de rit rechtstreekse degradatie naar de Eerste Divisie zal betekenen. Directeur Mo Hamdi haalt alle registers open om dat te voorkomen. Dat begon dus met de verrassende aanstelling van Alan Pardew. Deze ervaren rot werkte meer dan vijftien jaar in de Premier League en het Championship, bij gerenommeerde clubs als West Ham United, Charlton Athletic, Southampton, Newcastle United, West Bromwich Albion en Crystal Palace. Niet zelden zonder succes. Pardew zelf is ook vol zelfvertrouwen: „Overal waar ik aantrad, heb ik instant impact gehad”, zei hij tegen NRC. 

Desondanks zal het nog een flinke klus worden om in een half jaar tijd een toch al haperend elftal door middel van maar liefst acht verse krachten aan het voetballen te krijgen. De strijd tegen de rechtstreekse concurrenten RKC Waalwijk, VVV Venlo, PEC Zwolle en Fortuna Sittard, begint voor ADO Den Haag dit weekend met een thuiswedstrijd tegen nummer zes Vitesse.

Advertentie