Opvallende taferelen vandaag in Hoffenheim. Na een nieuwe masterclass van Bayern (0-6) werd de match tien minuten voor tijd stilgelegd na protestacties van de Beierse fans. Hoffenheim-eigenaar Dietmar Hopp was het kind van de rekening. Na een korte onderbreking maakten spelers van beide clubs een statement door niet verder te spelen, maar onderling de bal rond te tikken.

Dietmar Hopp was vanmiddag kop van jut voor de Bayern-fans. Beledigende spreekoren en spandoeken waren zijn deel. Scheidsrechter Christian Dingert vond het na 80 minuten spelen welletjes geweest en besloot de spelers richting de kleedkamer te sturen.

Na eerdere protestacties van zowel Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach waren het deze keer de fans uit München die Hopp stevig op de korrel namen. Reden voor hun protest: Hoffenheim zou in hun ogen nooit een ploeg in de Bundesliga geweest zijn zonder zijn royale kapitaal. Volgens hen zijn investeerders al Hopp de definitieve doodsteek voor de vele traditieclubs in Duitsland. Meer dan eens waren daarom ook al gelijkaardige protesten te zien tegen RB Leipzig.

Hopp is een Duitse miljardair en eigenaar van softwaregigant SAP. Begin jaren 2000 besloot Hopp zwaar te investeren in zijn lokale voetbalploeg. Hoffenheim was op dat moment actief in de Duitse vierde klasse. In acht jaar tijd wist de club zich op te werken tot het hoogste niveau: de Bundesliga. Hopp had op dat moment al meer dan 150 miljoen euro in de club gepompt. Opvallend: Hoffenheim is een dorp van slechts 4.000 inwoners, maar heeft wel stadion van 30.000 zitjes. Dat bepaalde fans hier duidelijk een probleem mee hebben, blijkt uit de vele protesten.  

50+1

Daarnaast claimen bepaalde tegenstanders van Hopp dat hij het niet zo nauw neemt met de Financial Fair Play. In Duitsland dienen clubs de 50+1-regel te respecteren. Die regel zorgt ervoor dat een persoon nooit meer dan 50 procent van het stemrecht binnen een club in handen kan hebben. Dat maakt het onmogelijk om door middel van kapitaalinjecties de meerderheid van de stemmen binnen te halen. Hopp heeft echter meer dan 50% procent van de stemmen in zijn bezit, wat hem oppermachtig maakt bij Hoffenheim.

Het is niet de eerste keer dat Hopp in het centrum van de belangstelling staat. Hij woont zelden uitwedstrijden bij nadat hij meermaals bekogeld werd met munten. Nadat eerder dit seizoen fans van Dortmund de eigenaar beledigden, besloot de Duitse voetbalbond dat fans van Borussia twee jaar niet meer welkom zijn in Hoffenheim. Een doorn in het oog voor vele fans.

Statement

Zowel de spelers als de coach van Bayern waren het echter niet eens met de protesten. Trainer Hansi Flick ging als een dolle tekeer voor het uitvak in een poging de fans te bedaren. Nadat de spelers het veld terug betraden, besloten ze onderling de bal wat rond te spelen. Een duidelijk teken dat de spelers het niet eens zijn met de mening van de fans. Na minutenlang applaus van zowel de supporters van Hoffenheim als de spelers van beide ploegen, werd de match uiteindelijk gestaakt. Het wordt wachten op een uitspraak van de Duitse voetbalbond.