De “Crisiscel Corona” van de KBVB heeft gistermiddag besloten de competities bij de amateurs en jeugd met onmiddellijke ingang te beëindigen. De stand op de ranglijst, zoals die bestond op het moment van stilleggen van de competities (12 maart 2020), wordt de definitieve eindstand voor het seizoen 2019/2020.

De crisiscel corona, waarin de KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en Pro League zijn vertegenwoordigd, nam deze beslissing “in het belang van de volksgezondheid” en noemt de beslissing “moeilijk, maar stilaan onvermijdelijk”. De beslissing geldt voor alle afdelingen en reeksen van het jeugd- en amateurvoetbal. Over het profvoetbal is er nog geen beslissing genomen.

Eindrondes worden niet meer afgewerkt. In plaats daarvan worden de eindklassementen van de verschillende reeksen van een bepaalde afdeling naast elkaar gelegd en zullen de niet-kampioenen met de meeste punten eveneens promoveren naar een hogere reeks.

De beslissing om de competitie te beëindigen, maakt het voor de ploegen in Eerste Amateurklasse, die verplicht zijn een bepaald aantal (semi) profs in de gelederen te hebben, mogelijk voor hun contractspelers en eventueel ander personeel, technische werkloosheid aan te vragen. Iets wat de financiële gevolgen van de Corona-crisis ietwat zal beperken.

Deinze naar 1B

Sportief gezien betekent het verdict van de Bond voor Eerste Amateurklasse dat KMSK Deinze terugkeert naar de rangen der profs. De oranjehemden waren al kampioen geworden. Deinze had immers met nog maar zes competitieduels te gaan een immense voorsprong van twintig punten op naaste achtervolger THES Sport. Nu de eindronde niet meer hoeft te worden gespeeld, is de – meer dan terechte – promotie definitief.

“Zodra we terug mogen buitenkomen, zullen we dit zeker vieren” – Deinze-voorzitter Denijs van de Weghe tegen HLN

Omdat een beslissing over de profs vooralsnog uitbleef, is nog niet bekend wie de omgekeerde weg zal bewandelen. KSV Roeselare en Lokeren zullen wellicht hun playdownmatchen nog moeten spelen, al balanceren beide clubs ook nog eens op het randje van faillissement.

De degradanten

Winkel Sport, met een achterstand van maar liefst tien punten de laatste in de stand, degradeert na één seizoen weer naar Tweede Amateur. Dat lot is eveneens Tubeke beschoren, dat nu de tweede tuimeling op rij moet ondergaan. La Louvière-Centre is aangewezen als de derde degradant, maar de Henegouwse club heeft al op zijn website laten weten zich niet zonder slag of stoot bij deze beslissing van de Bond neer te leggen. “Les Loups” stonden in de ranglijst qua puntenaantal gelijk met Lierse Kempenzonen, dat zich nu het vege lijf zou redden.

De promovendi

Royal Knokke FC was dit seizoen de absolute heerser in Tweede klasse A van Voetbal Vlaanderen. De kustclub, in 2018 zelfs nog winnaar van de eindronde in Eerste Amateur, lag maar liefst achttien punten voor op Mandel United en Ronse en keert na een jaar afwezigheid alweer terug op het hoogste amateurniveau.

KVK Tienen maakt komende jaargang dan weer zijn debuut in Eerste Amateur. De ploeg bleef in de competitie (Tweede B) Bocholt en Eendracht Aalst nipt voor. Opmerkelijk: in twee seizoenen tijd klimt Tienen van Derde Amateurklasse naar Eerste.

Francs Borains is de derde stijger. De ploeg uit de Borinage liet Meux en RAA La Louvière in de Tweede amateurklasse van de ACFF achter zich in de stand. Net als Tienen, debuteren ook de Walen op het hoogste amateurplatform.