Voor vier van de acht clubs in 1B zijn het spannende dagen, daar waar het gaat over het verkrijgen van een proflicentie voor het volgende voetbalseizoen. Waar Union Sint-Gillis, OH Leuven, Beerschot VA en KVC Westerlo hun aanhang al blij konden maken met positief licentienieuws, tasten de supporters van Roeselare, Lokeren, Lommel en Virton wat dat betreft vooralsnog in het duister.

Geen van de acht tweedeklassers slaagde er overigens in om al na de eerste zit voor de licentiecommissie een proflicentie in de wacht te slepen. Stuk voor stuk dienden de ploegen aanvullende informatie te verstrekken. Opvallend, maar volgens een aantal betrokkenen was dat vooral gelegen in het feit dat de regels “onduidelijk en weinig transparant waren” nadat er door de commissie opnieuw wijzigingen aan het systeem werden aangebracht.

Een tweede licentiesessie was dus noodzakelijk en hierin wisten Westerlo, Beerschot, Union en Leuven de commissie voldoende te overtuigen. Dat geldt niet voor de andere vier ploegen uit 1B. KSV Roeselare en Sporting Lokeren lieten tot nu toe niets los over de tweede ronde. Zoals bekend zitten beide clubs financieel gezien in extreem zwaar weer en hangt hen zelfs een faillissement boven het hoofd.

Roeselare

Roeselare kreeg na de eerste zitting een negatief licentie-advies. Spelers zouden al twee maanden geen salaris meer hebben gehad. Volgens de licentiemanager van de voetbalbond dient Roeselare ervoor te zorgen dat er spoedig om en nabij de vier miljoen euro op de rekening wordt bijgeschreven.

Marco Manso, de CEO op Schiervelde, doet er alles aan om een overnemer te vinden. De Chinese eigenaresse Xiu Li Dai wil van de club af, dus van haar hoeft Roeselare niets meer te verwachten. Deze week ging het gerucht dat er een overname zou zijn, maar officieel werd daar nog niets over gecommuniceerd.

Roeselare was in medio september al eens failliet vanwege een niet-betaalde restaurantrekening. Het faillissement werd spoedig ingetrokken, toen bleek dat de club nog genoeg geld op de rekening had en alle schulden werden betaald. Nu, een half jaar later, is er echter weer een groot kastekort.

Lokeren

Sporting Lokeren werd deze week vijftig jaar, maar er moet ernstig gevreesd worden voor het eenenvijftigste levensjaar. De algehele tendens is dat het einde oefening is voor de club uit het Waasland. Lokeren heeft tot eind april om een investeerder te zoeken, maar het is zeer de vraag of men daar in slaagt. In zijn zoektocht naar de benodigde miljoenen dacht voorzitter Louis de Vries al meerdere keren een deal te kunnen sluiten met buitenlandse investeerders. Telkens liepen de onderhandelingen op niets uit. Vorige week nog meldde De Vries in eerste instantie dat een deal op een oor na gevild was, maar uiteindelijk knapte ook die laatste strohalm.

Lokeren lijkt dan ook reddeloos verloren voor het profvoetbal. Buiten de inspanningen van De Vries, zouden er nog verschillende lokale ondernemers zijn die aan het proberen zijn de club overeind te houden. Ook Supporterscollectief Wit-Zwart-Geel doet er momenteel alles aan om in ieder geval het stamnummer te redden en de supportersgelederen gesloten te houden. Het collectief zegt: “Wij willen het liefst van al toewerken naar één duurzaam scenario, gedragen door het merendeel van de supporters. We moeten verenigd blijven. Niemand is gebaat bij Lyra Lierse versus Lierse Kempenzonen-toestanden, waarbij de supportersgroep uit elkaar viel”.

Lommel

Bij Lommel had de licentiecommissie in eerste instantie aanvullende vragen gesteld over de Israëlische eigenaar van de club en diens exacte rol bij de Limburgers. Op de clubwebsite wordt gemeld: “De door de commissie aangevraagde documenten werden in een constructief gesprek toegelicht. Onze eigenaar Udi Shochatovitch werd gevraagd voor het volgende seizoen de continuïteit aan te tonen”. Mogelijk zal het feit dat de eigenaar daags tevoren technische werkeloosheid aanvroeg voor zijn spelers, in het uiteindelijke oordeel van de commissie meewegen. Lommel SK verwacht op 8 april a.s. antwoord te krijgen van de licentiecommissie.

Virton

Virton is dan weer een heel ander verhaal. De Luxemburgse club heeft een procedure aangespannen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), omdat men van mening is dat de bestaande regels voor het verkrijgen van een licentie “de economische vrijheid van de clubs aantasten”. De club heeft bij het BAS gevorderd dat de licentieprocedure opnieuw tegen het licht wordt gehouden en dan aangepast wordt. De zaak dient op 23 april 2020.

Wanneer één of meer van de vier ploegen naast een licentie grijpen, zal het deelnemersveld aangevuld worden met extra stijgers uit de Eerste Amateurliga. Kampioen Deinze is sowieso al verzekerd van een plaats in 1B. Van de overige clubs kregen RWDM en Seraing al een licentie voor profvoetbal en zitten op het vinkentouw om een vrijgekomen plaats op te vullen. Ook Patro Eisden heeft een toelating voor 1B te pakken, maar liet al bij monde van coach Stijn Stijnen een eventuele stijging nog iets te vroeg te vinden.

Advertentie