Een maand na Michel Hidalgo verliest het Franse voetbal opnieuw een grote naam. Robert Herbin, goed voor negen landstitels met AS Saint-Étienne als speler en trainer, is op 81-jarige leeftijd overleden. Herbin werd vorige week zaterdag opgenomen in het ziekenhuis wegens hart- en longfalen.

Herbin begon zijn carrière bij Cavigal de Nice, maar maakte in 1957 zijn debuut op het hoogste niveau bij AS Saint-Étienne, dat toen zopas zijn eerste landstitel had veroverd. In 1964 won Herbin onder trainer Jean Snella zijn eerste landstitel als speler. Zijn topperiode kende hij echter onder Albert Batteux, die met acht landstitels de succesvolste trainer ooit is in het hoogste Franse divisie. Onder Batteux won Herbin drie landstitels: in 1968, 1969 en 1970. Batteux had van Herbin zijn vertrouwensman gemaakt, onder andere door hem vrijwel meteen de kapiteinsband te geven.

Toen Batteux in 1972 Saint-Étienne verliet nadat de relatie met de voorzitter verzuurd was, nam Herbin het roer over van zijn mentor. Hij was toen amper 33 jaar. Herbin nam de aanvallende impulsen van zijn voorganger en grote voorbeeld over en maakte van Saint-Étienne een grootmacht in het Franse voetbal. Nadat hij als speler driemaal op rij kampioen werd, deed hij dat als trainer nog eens na: zowel in 1974 als 1975 en 1976 werd Saint-Étienne kampioen. In 1976 haalden Les Verts ook nog eens de finale van Europacup I, maar die verloor de club met 1-0 van Bayern München.

In 1979 koopt Saint-Étienne ook nog eens toptalent Michel Platini, waardoor de club zijn positie aan de top van het Franse voetbal kan blijven behouden. Twee jaar later volgt de tiende en voorlopig laatste landstitel van Saint-Étienne, de negende met Herbin erbij. In 1983 vertrekt Herbin als gevolg van een zwartgeldaffaire. Olympique Lyon neemt hem meteen aan en coachte hij ook Al-Nasr en RC Strasbourg, maar nergens is hij nog zo succesvol als bij Saint-Étienne. In 1987 maakt Herbin zijn grote terugkeer bij Les Verts, maar prijzen wint hij er niet meer. Van 1991 tot 1995 was hij trainer van Red Star FC.

Advertentie