Hoewel de winkels pas maandag weer mogen openen, pleegde Manchester City vandaag al een koopje. The Citizens kochten een nieuw jasje voor hun kleine broertje uit de Kempen. 

Het jasje heeft een groene kleur, groen van groen licht door de herexamencommissie van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. De licentieverkopers waren mild voor de Noord-Limburgers, die ook volgend seizoen nog in het professionele voetbal mogen aantreden. Nochtans was er de afgelopen weken veel gerommel in Lommel.

De afterparty na het ontlopen van de degradatie was nog maar net beëindigd wanneer Udi Shochatovitch aan de Gestelsedijk wakker werd met een fameuze kater. Geen licentie, geen profvoetbal. De Israëlische makelaar koos dan maar zo snel mogelijk het hazenpad. Het Lommelse bestuur ging in de achtervolging op zoek naar geld en nam daarbij de eerstvolgende Eurostar over het Kanaal.

“De identiteit van de club kwam weer bovendrijven en vele nieuwe regionale ondernemers voelen zich betrokken bij ons verhaal. Dankzij hun steun zijn wij in staat om ook nu weer nieuwe stappen te zetten” stelde het groen-witte bestuur in een eerste reactie. Waar hebben we dat nog gehoord? “De identiteit van de club, ons DNA”. Nu de club in Engelse handen valt, is het nog maar de vraag of er van die identiteit veel in huis komt.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen volgend seizoen immers multinationals als Etihad Airways en Puma op het shirt prijken. Daarnaast zal er druk komen vanuit Engeland om zoveel mogelijk aan grote broer Manchester City te linken. Misschien zelfs de clubkleuren, net zoals onder meer New York City en Melbourne City zou groen-wit zomaar eens in lichtblauw kunnen aantreden.

Bovendien is het Belgisch voetbal een paradijs met soepele arbeidsregels. Clubs betalen minder belastingen dan hun concurrenten in de buurlanden en voetballers moeten amper bijdragen aan de sociale zekerheid, zelfs in deze economisch moeilijke tijden worden ze zonder pardon op technische werkloosheid gezet. Geef ze eens ongelijk, die buitenlandse investeerders. Dit gunstregime laat hen toe om jonge, beloftevolle buitenlandse spelers in België te stallen. Ze komen met hopen ons land binnen, precies omdat er maar één gouden parel bij hoeft te zitten die voor miljoenen de deur uit kan, waarna de eigenaars met het geld hun eigen zakken kunnen vullen.

Zoveel zal er weliswaar niet veranderen aan de Gestelsedijk. Na een malafide Israëlische makelaar die spelers uit de Gambiaanse Superstar Academy stalt veranderen ze in Lommel nu gewoon van naam en van land. Talenten zullen voortaan uit de Engelse Man. City Academy binnenstromen. Lommel SK wordt een nieuwe component van de talentenfabriek die de toekomstige Super League-club moet bevoorraden van spelers uit een gigantisch netwerk. Na Melbourne City, Montevideo City, New York City, Mumbai City, Girona, Sichuan Jiuniu en Yokohama F. Marinos brengt het Coca-Cola van het voetbal gewoon weer een nieuw smaakje op de markt.