Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is het zover. We kunnen terug uitkijken naar voetbal van het hoogste niveau. Na twee maanden zonder voetbal snakken veel mensen naar wedstrijden die ergens om gaan. Daarom gidsen wij je even door komend weekend.

Zaterdag 16 mei

7u: Sangju Sangmu – Gangwon. Een goedemorgen gewenst! Een wedstrijd om rustig wakker te worden en de overgang naar voetbal van het hoogste niveau rustig te maken. De afgelopen negen jaar zag men telkens doelpunten in de onderlinge duels, daar hopen we ook nu op. Al moet je hier geen hoogstaand voetbal verwachten, beide clubs spelen meestal in de onderste regionen van de Zuid-Koreaanse hoogste klasse.

9u30: Daegu – Pohang. Hier wordt het vooral kijken naar de uitploeg, die haalde vorig jaar Play-off 1 in Zuid-Korea en deed daar mooi mee. Zo ging het onder meer met 0-3 winnen in Seoul en met 1-4 bij Ulsan Hyundai, twee hoogvliegers. Het was deze ploeg die op de laatste speeldag het kampioensfeest van Ulsan Hyundai heeft verpest door er te gaan winnen. De ploeg mikt dit jaar hoger dan een vierde plaats.

12u: Busan – Jeonbuk. De derde en laatste match in Zuid-Korea voor vandaag. Busan krijgt de Zuid-Koreaanse kampioen op bezoek. Jeonbuk begon op speeldag één meteen met een zege en heeft met Lars Veldwijk een gekende speler uit Nederland en België binnengehaald. De Zuid-Afrikaan speelde onder meer voor FC Utrecht, Excelsior, PEC Zwolle, KV Kortrijk, FC Groningen en Sparta Rotterdam. Houd het wat deze wedstrijd betreft op de eerste helft, want we gaan naar Duitsland!

13u: Bochum – Heidenheim. De thuisploeg staat amper drie punten boven een degradatieplaats. Ze spelen tegen Heidenheim, dat de afgelopen 15 jaar een forse groei meemaakte. In 2004 speelde de club nog in de Oberliga, dat is het vijfde niveau in Duitsland. Vandaag de dag staat Heidenheim 4e in de tweede divisie en doet het mee voor promotie naar de hoogste divisie van Duitsland.

15u30: Dortmund – Schalke 04. Eindelijk! Voetbal van topniveau! De hele wereld kijkt uit naar dit moment, de terugkeer van voetbal op het hoogste niveau in Europa. Met de Ruhrpotderby heeft de Bundesliga direct een enorme klepper van formaat om de competitie verder te zetten. De wedstrijd belooft heel veel kijkcijfers te genereren, de match gaat overigens over veel meer dan een derby winnen. Dortmund staat op vier punten van de eerste plaats en gaat vol voor de titel. Schalke 04 gaat daarentegen voor het overgebleven Europese ticket. Benieuwd wat Raman en co kunnen doen tegen het sterke Dortmund, dat Axel Witsel wel moet missen door blessure.

18u30: Eintracht FrankfurtBorussia Mönchengladbach. De thuisploeg draait een teleurstellend seizoen, op een 12e plaats en ver van de Europese ticketverdeling verwijderd. Gladbach daarentegen is mee in het treintje met de vijf ploegen voorin. Het staan op zes punten van de eerste plaats en droomt al luidop van de Champions League-hymne volgend seizoen.

Zondag 17 mei

9u30: Suwon Bluewings – Ulsan Hyundai. Om de dag te beginnen gaan we terug naar het Zuid-Koreaans voetbal. Ulsan Hyundai werd vorig jaar tweede met gelijke punten maar een minder doelsaldo. Dit willen ze geen tweede keer meemaken. Ze wonnen de eerste wedstrijd van het seizoen reeds met 4-0 en willen doorgaan op dat elan. Het kan een doelpuntrijke match worden.

12u: Seoul – Gwangju FC. Seoul werd vorig jaar derde en bruist van ambitie om het dit jaar nog beter te doen. Met Aleksandar Pesic als spits zit die mogelijkheid er wel in. De aanvaller vond vorig jaar 10 keer de weg naar het doel. De afgelopen jaren kwam de Serviër uit voor Rode Ster Belgrado, waar hij 25 keer scoorde op één seizoen, Atalanta en Toulouse.

13u30: Wehen – Stuttgart. Een club die strijd tegen degradatie en elk punt nodig heeft tegen een club die tweede staat en dolgraag wil promoveren: er zijn wedstrijden met minder inzet. Stuttgart staat momenteel zes punten achter nummer één Bielefeld en wil bij de eerste twee plaatsen eindigen die rechtstreekse promotie betekenen naar de Bundesliga. De druk van achteruit is goed voelbaar, met amper één punt voor op plaats drie.

15u30: FC Köln – Mainz. Mainz heeft de punten nodig om boven de degradatieplaatsen te blijven. Bij Mainz staat ex-Moeskroen- en -Gent-speler Taiwo Awoniyi onder contract, bij Köln vinden we met Birger Verstraete en Sebastiaan Bornauw twee Belgen terug in de ploeg. Geen absolute topper, maar een match met inzet en bekende gezichten!

18u: Union Berlin – Bayern München. Der Rekordmeister moet op verplaatsing naar het gezellige Union Berlin. De club uit de hoofdstad staat comfortabel in de middenmoot en is al lang blij dat het gered is. Bayern moet winnen om zijn voorsprong te behouden op de vier achtervolgers.

Maandag 18 mei

20u30: Werder Bremen – Bayer Leverkusen. Een wedstrijd om je maandag wat beter te maken. Het talentvolle Bayer Leverkusen gaat op zoek naar een Champions League-ticket op bezoek bij een traditieclub die momenteel op een degradatieplaats staat en dringend punten moet pakken.

Advertentie