Het adagium “Nieuwe heren, nieuwe wetten” gaat ook op in La Louvière. De nieuwe clubleiding van UR La Louvière Centre heeft besloten dat het imago van de club weer eens grondig moet worden afgestoft en opgepoetst. Union Royale La Louvière Centre, kortweg URLC, gaat zijn naam aanpassen, heeft een nieuw logo laten maken en ook de clubkleuren worden iets veranderd.

De club, die op 4 februari 1922 werd opgericht als Union Sportive du Centre, had oorspronkelijk rood-blauw als clubkleuren. Bijnaam was “les Pierrots”, verwijzend naar de mus in het clublogo, thuishaven was het Stade Raymond Dienne.

Nadat stadsrivaal RAA La Louvièroise in 2009 het loodje legde en het Stade du Tivoli geen vaste bespeler meer had, trok URS Centre daar in. De clubnaam werd gewijzigd in UR La Louvière Centre en ook het logo en de clubkleuren veranderden. Verwijzend naar het oude RAAL werd rood-blauw vervangen door groen-wit. De wolf werd toegevoegd aan het blazoen en zodoende werden les Pierrots plots les Loups.

Al jaren is het de meest succesvolle ploeg van de stad. Vorig seizoen debuteerde de club in Eerste Amateurklasse. Bij het stopzetten van de competitie stond La Louvière veertiende, waardoor het eigenlijk zou moeten degraderen.

Twee zielen, één gedachte?

Momenteel spelen er twee clubs in het Stade du Tivoli. Behalve La Louvière Centre is dat het nieuwe RAAL La Louvière (de versie 2.0). Deze club ontstond door de overname van het stamnummer van RC Charleroi-Couillet-Fleurus in 2017. Het is de officieuze nazaat van het oude stamnummer 94 en heeft net als UR La Louvière Centre groen-wit als clubkleuren, een logo van een wolf en dus ook de bijnaam “les Loups”.

Door het licentieslagveld in 1B, en het dientengevolge doorstromen van Seraing en RWDM, mag de club ook komende jaargang uitkomen in Eerste Amateur. En dat doet men dus in een aangepast jasje. In La Dernière Heure vertelt de nieuwe algemeen directeur Marcel Gevart dat de naam van de club voortaan gewoon La Louvière Centre is, dus zonder de toevoeging Union Royale. “De vier letters URLC zijn in het verleden een synoniem gebleken voor betalingsachterstanden en slecht beleid”. En daar wil men vanaf in Henegouwen.

Bij een opgepoetst imago hoort natuurlijk ook een fris logo. De kleur groen overheerst nog steeds. Ook de wolf en de bal zijn gebleven. De mus ook, al wordt die nu, samen met het in het logo nieuw toegevoegde jaartal van oprichting (1922) in het blauw weergegeven. Tot slot is ook het stamnummer 213 in het logo verwerkt.

Op social media zijn de meningen verdeeld, vooral voor wat betreft de nieuwe clubkleuren “groen-blauw”. Veel fans van het oude uur vinden het een gemiste kans dat niet volledig terug is gegrepen naar de rood-blauwe kleuren van weleer. Ook het feit dat het van oudsher bestaande “Union Royale” uit de naam verdwijnt, kan niet bij iedereen op evenveel sympathie rekenen.

Over twee jaar bestaat stamnummer 213 honderd jaar. Een mooie mijlpaal. Voor menig club zou het een reden zijn terug te grijpen naar “hoe het ooit was”. Niet bij les Loups dus.