RWDM is één van de verrassende nieuwe namen in de Proximus League van komende voetbaljaargang. Hoewel de club niet door de eigen sportieve prestaties, maar door het (wan)beleid van enkele andere ploegen de tweede klasse wist te bereiken, kunnen we niet ontkennen dat deze “slapende reus” een welkome aanvulling is op het deelnemersveld in 1B.

De volksclub uit Molenbeek kent een turbulente geschiedenis, maar is de laatste jaren op de goede weg. Het was van alle ploegen uit de Eerste Amateurliga dan ook, samen met kampioen Deinze, een van de eersten die zich verzekerd wist van een licentie voor professioneel voetbal voor volgend seizoen. RWDM heeft zijn zaakjes al een aantal jaren netjes op orde en dat beleid loont dus.

Organisatorisch zijn de Brusselaars klaar voor de stap naar Tweede Klasse. Er is heel wat werk gestoken in de infrastructuur. Met het Edmond Machtensstadion beschikt RWDM natuurlijk over een voor dit niveau uitermate geschikt stadion.

Een stadion dat ook nog eens altijd goed bezet is. Qua publieke belangstelling is RWDM helemáál klaar voor de stap hogerop. Gemiddeld trekken zo’n drieduizend supporters naar een thuismatch en op verplaatsing nemen de Molenbekers al gauw een man of 500 mee. Een divisie hoger zal de publieke belangstelling alleen maar verder groeien.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

De grote vraag is echter of de ploeg ook op de grasmat sterk genoeg is voor een verblijf in 1 B en dan liefst langer dan één seizoen. RWDM eindigde de competitie in Eerste Amateur immers pas op de zesde plaats. Een straatlengte achter Deinze, maar men kwam bijvoorbeeld ook niet voorbij Thes Sport, Patro Eisden en Heist. En dat terwijl de selectie toch heel wat spelers herbergt die ervaring hebben opgedaan op het tweede niveau (of hoger).

Met Anthony Sadin (ex-Union), Gilles Ruyssen (ex-Lommel SK), Benjamin Delacourt (ex-Cercle), Clément Fabre (ex-Tubize en OHL), Jarno Libert (ex-OHL), Shean Garlito (ex-Tubize), Jordan Massengo (ex-Union), Luca Napoleone (ex-Virton), Julien Vercauteren (ex-Union, Lierse en Westerlo), Joeri Dequevy (ex-Roeselare, Lierse, STVV, Antwerp, OHL) en Anthony Bova (ex-Moeskroen) zit er een pak tweede klasse-ervaring in de spelersgroep, dus daar zou het alvast niet aan moeten liggen.

“We hebben de voorbije 5 jaar heel hard toegewerkt naar dit moment. Ik vind het dan ook fantastisch nieuws. Voor RWDM, voor Molenbeek, voor iedereen die ons een warm hart toedraagt, in het bijzonder de supporters, maar ook voor het Brusselse voetbal” – Voorzitter Thierry Dailly tegen Sporza

Aan Frédéric Stilmant nu de schone taak om een geoliede equipe te formeren met het beschikbare materiaal. Dan moet de voetbalbond hem wel dispensatie verlenen. Om een ploeg in 1B te trainen is namelijk een UEFA-diploma vereist en die heeft hij nog niet. Stilmant zou normaal gesproken deze maand examens afleggen, maar het corona-virus gooide roet in het eten waardoor zijn examen is uitgesteld tot september.

Op de transfermarkt sloeg RWDM eerder deze week alvast een dubbelslag. De club wist met flankverdediger Tracy Mpati (van Lokeren) en centrumspits Yadi Bangoura (van RFC Liège) al twee talentvolle versterkingen binnen te hengelen. Beide spelers ondertekenden een verbintenis voor twee seizoenen, met een optie voor nog een extra jaar.

Er zullen ongetwijfeld nog enkele transfers volgen, maar onverantwoorde financiële risico’s zullen er niet worden genomen. Voorzitter Bailly verklaarde eerder deze maand aan Sporza al de enkele jaren geleden ingezette weg te zullen vervolgen: “We willen vooral uitblinken door passie en wilskracht, waarden die het DNA van deze club belichamen. In de eerste plaats zoeken we naar talentvolle spelers die dat echte RWDM-DNA bezitten. Dat zijn dan het liefst Brusselaars of Belgen”.

Ambitie tonen, zonder de stabiliteit uit het oog te verliezen. Dat is het credo van RWDM. “We hebben gezonde ambitie, willen de uitdager zijn en zullen vechten voor wat we waard zijn. RWDM heeft zijn plaats in 1B. We zijn een traditieclub die een meerwaarde kan zijn voor het Belgisch voetbal. Dat merk ik nu al aan de reacties die ik vanuit de voetbalwereld krijg”, aldus Dailly.