De Duitse voetbalploeg 1. FC Kaiserslautern heeft maandag officieel het faillissement aangevraagd bij de rechtbank. De coronacrisis en een enorme schuldenberg doen de Duitse traditieclub de das om.

Kaiserslautern – momenteel actief in de Duitse derde klasse – kampt mede door de huidige coronacrisis met een schuldenlast van 24 miljoen euro. Daarnaast heeft de club op korte termijn zo’n 15 miljoen euro nodig om een licentie voor volgend seizoen te kunnen bemachtigen. Iets wat financieel onhaalbaar is, waardoor de club noodgedwongen het faillissement aanvraagt.

De ploeg uit Rijnland-Palts streeft naar een zogenaamd ‘faillissement in eigen beheer’ en hoopt alsnog een doorstart te maken. “Het doel van het proces is om de economische prestaties snel te herstellen”, vertelt algemeen directeur Soeren Oliver Voigt. Daarvoor is een ingrijpende schuldsanering, een financiële herstructurering en een reorganisatie noodzakelijk. 

De club kent al jaren een financieel wanbeheer en lijkt dus gebaat te zijn met een nieuwe start.

Traditieclub

1. FC Kaiserslautern – spelend in het Frits Walter Stadion – werd in 1900 opgericht en stond mee aan de wieg van de oprichting van de Bundesliga. Het speelde van 1963 tot 1996 onafgebroken in de hoogste klasse in Duitsland en kroonde zich vier keer tot landskampioen – een laatste keer in 1998.

Na wisselend actief te zijn op de twee hoogste niveaus in Duitsland, volgde in 2018 een degradatie naar de 3.Liga – de Duitse derde klasse. Daar staat het momenteel op een twaalfde stek.

Van Ballack tot Vreven

Onder meer topspelers als Miroslav Klose, Michael Ballack, Youri Djorkaeff en Andreas Brehme kwamen in het verleden uit voor de Duitse traditieclub. Ook Stijn Vreven – tot voor kort trainer bij het failliet verklaarde Sporting Lokeren en voormalig voetballer van onder meer KV Mechelen, AA Gent en FC Utrecht – speelde in 2014 één seizoen voor Die roten Teufel.

Het faillissement heeft geen directe sportieve gevolgen voor Kaiserslautern. Wegens de coronacrisis heeft de Duitse voetbalbond beslist om een aftrek van negen punten – die normaal gesproken wordt toegepast in het geval van een faillissement – niet toe te kennen.

Lees ook: De Groundhopper – 1.FC Kaiserslautern: voor het eerst in de ‘hel’ van de 3.Liga

Advertentie