Is er met Albert Tjaaland een nieuwe Noorse sensatie in de maak? De 16-jarige aanvaller wordt door Noorse media getipt als een aanstormend talent dat in de voetsporen kan treden van zijn oudere neef en Dortmund-ster Erling Haaland. Beide spelers vertonen alvast overeenkomsten, zowel op als naast het veld. Tjaaland gaat dit seizoen aan de slag bij het Noorse Molde FK.

Albert Tjaaland toonde afgelopen seizoen zijn kunnen bij de beloftenploeg van de Noorse derdeklasser Bryne FK. De spits scoorde maar liefst 40 doelpunten in één seizoen. Een fraaie prestatie die nu beloond wordt met een contract bij viervoudig Noors landskampioen Molde FK.

Doorbraak

De jongere neef van Erling Haaland liet weten gesproken te hebben met de aanvaller van Dortmund vooraleer hij zijn handtekening bij Molde zette. “Ik heb het er kort met hem over gehad, en hij vertelde me dat het de ideale plek is om me als voetballer verder te ontwikkelen”, vertelde Tjaaland aan het Noorse dagblad Verdens Gang. “Ik heb voor Molde gekozen omdat ze over goede faciliteiten beschikken. De club heeft me heel goed ontvangen en heeft het beste met me voor.”

Tjaaland zal vanaf juli deel uitmaken van de academie van de club waar hij weldra hoopt door te breken, zoals Haaland dat destijds ook deed. Ook hij kwam toen over van Bryne FK.

Voor Molde scoorde Haaland in 50 wedstrijden 20 keer, waarna hij in 2018 naar de Oostenrijkse topclub Red Bull Salzburg trok. In Oostenrijk brak Haaland dit seizoen helemaal door en scoorde 28 goals in 22 wedstrijden. Afgelopen winter resulteerde dat in een droomtransfer naar de Duitse topclub Borussia Dortmund. Daar staat de teller van de nog steeds maar 19-jarige Haaland na 14 wedstrijden op 15 stuks. Inmiddels wordt hij beschouwd als een van dé topspelers van zijn generatie.

Inspiratiebron

Verdens Gang ziet voor Tjaaland een gelijkaardige toekomst weggelegd. Behalve hun blonde haar, zijn er nog meer overeenkomsten tussen beide neven. Ze zijn alle twee actief als spits, en zouden volgens Verdens Gang over dezelfde eigenschappen beschikken: “kracht, snelheid en fysiek heel sterk.” Ook zijn lengte (1m85) heeft Tjaaland – net als Haaland (1m94) – mee.

Tjaaland liet zich eerder al uit over hoe Haaland hem blijft inspireren op het veld. “Mijn neef is een geweldige inspiratiebron. Het is verbazingwekkend wat hij allemaal doet en welk parcours hij dusver heeft afgelegd.”

Of er effectief muziek in de toekomst van Tjaaland als voetballer zit – en het om meer gaat dan enkel  “de neef van” – zal de tijd moeten uitwijzen. Laat het alvast een naam en speler zijn om komend seizoen in het oog te houden.